KaM - Nowe tekstury

Wszystko o szeroko pojętej działalności Fanów gry: mapy, programy, tłumaczenia...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
maks4444
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: maks4444 »

kijanek6 No chyba logiczne :P nie wybiera się kraju w którym się żyje.
Nielogiczne. Zabezpieczać żeby dać edytor? Albo jedno, albo drugie
Patrz wyżej
StarCraft czy WarCraft też nie dasz rady fizycznie w plikach zmienić tylko ze do tych gier są dołączone potężne Edytory które potrafią zrobić wszystko
Jeśli Zamieć jest nielogiczną firmą to już byłby koniec świata :P Zabezpieczyli Silnik tak że nic nie jesteś w stanie sam zrobić tylko że do tego super zabezpieczonego silnika dali taki edytor ze możesz wszystko robić nowe jednostki, mapy, kampanie, mody, własne patche, efekty graficzne i dźwiękowe itp.
I co w tym jest nielogicznego??? Tylko KaM jest nie logiczny od strony technicznej jest spaprany na maksymalnie :zraniony:

Teraz musimy jak te psy skamleć po autorach żeby ci łaskawie kod źródłowy gry udostępnili. I ci będą teraz odpisywać rok...

kuba11100 Link prowadzi do tego tematu :P do żadnej innej stronki nie prowadzi. Ciekawe czemu się tak robi :smiesne:
Awatar użytkownika
kijanek6
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kijanek6 »

maks4444 pisze:No chyba logiczne :P nie wybiera się kraju w którym się żyje.
ROFL. Jak to nie? Od kiedy jesteśmy w Shengen nawet paszportu nie potrzebujesz, żeby wyjechać.
maks4444 pisze:Jeśli Zamieć jest nielogiczną firmą to już byłby koniec świata :P
Pierwszy raz słyszę o jakiejś Zamieci. Za to Blizzard też nie jest nieomylny ;)
maks4444 pisze:Zabezpieczyli Silnik tak że nic nie jesteś w stanie sam zrobić
Może po prostu nikt nie próbował, skoro są już narzędzia?
maks4444 pisze:tylko że do tego super zabezpieczonego silnika dali taki edytor ze możesz wszystko robić nowe jednostki, mapy, kampanie, mody, własne patche, efekty graficzne i dźwiękowe itp.
Bo takie widocznie było ich zamierzenie, żeby zrobić grę modyfikowalną, a u Joymanii odwrotnie. I nie jest spaprana, tylko jest właśnie dobrze zrobiona, skoro się do tego nikt nie dobrał.
maks4444 pisze:Teraz musimy jak te psy skamleć po autorach żeby ci łaskawie kod źródłowy gry udostępnili. I ci będą teraz odpisywać rok...
Mają do tego pełne prawo jako autorzy. To miałoby być odwrotnie, że to autorzy by błagali fanów żeby ktoś wziął kod?
Awatar użytkownika
Chan
Użytkownik Forum

Zamieć

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Chan »

Maks4444 powiedział :
Jeśli Zamieć jest nielogiczną firmą to już byłby koniec świata
Kijanek6 powiedział :
Pierwszy raz słyszę o jakiejś Zamieci. Za to Blizzard też nie jest nieomylny
Blizzard to po angielsku zamieć.

Ale wracając do tematu to autorzy mają pełne prawo do tego by nie umożliwiać modowania. Jest to raczej sprawą życzliwości a tej na pewno im brakuje bo widocznie nie życzą dobrze własnej grze ( na której już nie zarabiają ) , a którą ktoś mógłby ulepszyć i usunąć bugi .
,,Chłop potęgą jest i basta. ''
Stanisław Wyspiański,Wesele
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

@maks4444: anty-hotlink cofa Cię na tą stronę - wejdź na stronę główną freewebs, a następnie wklej link w pasek adresu.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
kijanek6
Użytkownik Forum
Kontakt:

Re: Zamieć

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kijanek6 »

Chan pisze:
Pierwszy raz słyszę o jakiejś Zamieci. Za to Blizzard też nie jest nieomylny
Blizzard to po angielsku zamieć.
To była ironia, bo nazwa firmy to Blizzard nie Zamieć. To w takim razie od dzisiaj zamiast Joymania mówimy Maniaradości...
Awatar użytkownika
1KB1
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: 1KB1 »

@rTeq,dzięki za program i w ogóle za fajną stronkę, której nie znałem :)
Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gogoud »

1KB1 pisze:@rTeq,dzięki za program i w ogóle za fajną stronkę, której nie znałem :)
Drobiazg :wink:.
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube
Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: SobonPiotrQ »

Dopiero teraz wszedłem w ten temat i dopiero teraz mogę odpowiedzieć, oczywiście nie na wszystko, ale tylko na część, nie chce mi się kopiować tekstu z kilkunastu stron. :P

Z kalkulatorem to jest tak jak mówił "kijanek6", nie będzie żadnych setek stron w A4, zrobienie samych podstawowych funkcji to chyba nie jest nawet jedna pełna strona A4. Z tego co wiem to potęgowanie i pierwiastkowanie też jest normalnie w funkcjach sqr i sqrt więc to też nie jest problemem.

Nigdzie nie pisałem, by ktoś za mnie i dla mnie zrobił. Ja nawet nie wiem jak działają te edytory, niestety u mnie na systemie nawet ich odpalić nie mogę. Więc nie wiem jakie są pliki wynikowe, czy jest możliwość zapisu itp. Napisałem tylko, że jeśli grafiki są pobierane i zapisywane w ludzkim formacie (obsługiwanym przez programy takie jak GIMP), a później można zapisać z powrotem do gry (niezależnie czy pozwala na to licencja czy nie) to wtedy to jest banalne. Jeśli grafiki natomiast są w jakimś nieludzkim formacie (*.fg, *.xt czy jeszcze coś innego) to wtedy niestety trzeba czekać albo na gościa, który potrafiłby skonwertować do ludzkiego formatu, albo czekać na kod gry, wtedy temat ten można zamknąć.

Blizzard udostępnił te wszystkie edytory, ponieważ ich gra jest niezwykle popularna, do tej pory mają z niej ogromne zyski i wszystkie modyfikacje i inne takie bajery dalej nabijają im kasę. W przypadku KaMa z całego świata zebrano 400 podpisów, ile byłoby przy petycji o otwarcie kodu StarCrafta? Tysiąc razy więcej?

KaM nie jest grą idealną, jak dla mnie jest bardzo schrzanioną grą z wieloma niedoróbkami. W momencie ujrzenia światła dziennego, w ogóle nie dało się grać (chyba trzecia misja TPR była ostatnią do której dało się dojść bez patcha, a w TSK chyba była to ósma). Błędy były też w przypadku jednostek z ratusza, którymi po ludzku sterować się po prostu nie da. AI przeciwnika też idealne nie jest, polega ono chyba jedynie na wysłaniu przez całą mapę jednostek i tyle, za mało jak na grę typowo strategiczną.

Chyba odpowiedziałem na wszystko co było warte odpowiedzenia. :P
Awatar użytkownika
maks4444
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: maks4444 »

SobonPiotrQ pisze:ile byłoby przy petycji o otwarcie kodu StarCrafta? Tysiąc razy więcej?
miałbyś miliony ale ta gra nie wymaga otwarcia kodu bo wszystkie gry od nich są doskonałe :) do dziś gram we wszystkie tytuły i dostaję do nich nowe patche nadal pomimo że niektóre gry mają grupo po 10lat :P

Dobra kalkulator może był złym przykładem :) ale programowanie samo w sobie nigdy nie było łatwe i nie będzie :)

Jak na razie jedyna modyfikacja graficzna jaką spotkałem do KaM było że wieża obronna miała dachówkę zamiast słomy :P i to była chyba jedyna modyfikacja graficzna i nie polegała na zrobieniu nowej tylko wyciągnięci z plików starej wersji wieży.
Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: SobonPiotrQ »

maks4444 pisze:miałbyś miliony ale ta gra nie wymaga otwarcia kodu bo wszystkie gry od nich są doskonałe :) do dziś gram we wszystkie tytuły i dostaję do nich nowe patche nadal pomimo że niektóre gry mają grupo po 10lat :P
Może i miałbym miliony, ale... Żadna z ich gier doskonałą nie jest... Dowód? Pierwsze części WarCrafta były totalnie do dupy pod względem AI przeciwnika. Z tego co pamiętam to ograniczenie zaznaczonych jednostek było do 12 sztuk, wystarczyło dwanaście smoków do przejścia każdej misji, w sieci natomiast był to pikuś.

Gier/aplikacji idealnych nie ma, póki tego nie zrozumiesz nie będziesz w stanie zostać programistą. Nawet pierwsze z brzegu "Hello World" nie jest idealne, nie przewiduje zbyt wielu rzeczy. Wszystko można ulepszyć, udoskonalić.
maks4444 pisze:Dobra kalkulator może był złym przykładem :) ale programowanie samo w sobie nigdy nie było łatwe i nie będzie :)
Kalkulator był przykładem fatalnym. :P Tutaj się zgadzam, a czy programowanie jest rzeczą trudną? Zależy co masz na myśli. Obecnie zajmuję się programowaniem w VHDL-u (VHDL to w zasadzie nie język programowania tylko opis sprzętu, ale pisząc, że zajmuję się opisywaniem sprzętu to wyglądałoby to bardzo głupio :P...) i powiem Ci, że trudne toto nie jest. Wiadomo, że są problemy, bywają cięższe sprawy, ale wszystko jest do ogarnięcia. Wszystko zależy od tego jak bardzo Ci się chce i jak bardzo w rpojekt jesteś zaangażowany.

Trudne są rzeczy, które z pozoru wydają się niemożliwymi. Trudne jest odzyskanie kodu źródłowego z pliku wykonywalnego (ja wierzę, że kiedyś możliwe będzie całkowite odzyskanie źródeł z pliku exe, tylko, że póki co nie jesteśmy w stanie pojąć jak można to zrobić), trudne jest obejście podstawowych praw fizyki...
maks4444 pisze:Jak na razie jedyna modyfikacja graficzna jaką spotkałem do KaM było że wieża obronna miała dachówkę zamiast słomy :P i to była chyba jedyna modyfikacja graficzna i nie polegała na zrobieniu nowej tylko wyciągnięci z plików starej wersji wieży.
Wniosek? Twórcy gry to przeiwidzeli i całość grafik została zapisana do dziwnego formatu. Z tego co wiem to w Warzone2100 na początku też był dziwny format (filmiki dalej mają format *.wz, ale to do pewnego momentu), jednak po otwarciu kodu został zmieniony na ludzkie pliki *.png, teraz niedawno zmieniono je na tak ładne, że gra nie wydaje się już eyeyebness (dla wtajemniczonych).

Powtarzam, poprawić można wszystko i zawsze, kwestia tego jak bardzo się komuś chce i jak bardzo wiele posiada wolnego czasu.
Odpowiedz