KaM - Nowe tekstury

Wszystko o szeroko pojętej działalności Fanów gry: mapy, programy, tłumaczenia...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum

KaM - Nowe tekstury

Odpowiedz z cytatem

Post autor: SobonPiotrQ »

Nie udało mi się znaleźć nic na ten temat, więc zakładam, że nikt jeszcze na to nie wpadł, dziwne, ale co tam... Czasami najprostsze pomysły są najlepsze. :P

Chodzi mi o odświeżenie tekstur. Jak wygląda KaM każdy doskonale wiem, na monitorze 15" i mniejszych KaM wygląda świetnie, na 17" widać już niedociągnięcia, a na większych to już jest patologia na całej linii. Wiadomo dlaczego, KaM był tworzony dawno temu i możliwości dania super efektów były znikome. Teraz jednak jest szansa.

Jest sobie takie coś jak KAM Graphics Reader 1.02, nie wiem jednak czy on posiada opcję wypisywania i wpisywanie grafik bezpośrednio do gry i nie wiem jak wyglądają pliki wynikowe. Jeśli jednak jest to PNG to wtedy jesteśmy w domu. Teraz wystarczy, że ktoś zdolny, ktoś umiejący posługiwać się GIMPem przerobi odpowiednio te pliki i otrzymamy prawdziwe cudo. :P

Nie trzeba nic zmieniać, wystarczy odpowiednio przeskalować plik (oczywiście nie opcją powiększ x2, tylko ręcznie, ale co tam, dla chcącego i mającego czas to nic trudnego) tak żeby miał format x4 pierwotnego, a później pomniejszyć go do rozmiaru normalnego. Jakoś grafiki będzie znacznie lepsza. :P
Awatar użytkownika
maks4444
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: maks4444 »

Nie znasz się na grach chłopie :P nie masz pojęcia jakie mogą być skomplikowane w budowie. Takie coś żeby zrobić musisz mieć
1)Kod-Gry
2)Dobrego grafika
3)Programistę

bez tego ani rusz.
Awatar użytkownika
Dumdas
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Dumdas »

Nie koniecznie.
Jeżeli da się grafię wyciągnąć, to powinno się ją dać też włożyć z powrotem w większości przypadków. KaM jako stara gra nie powinna "mieć nić przeciwko temu", żeby włożyć w nią grafikę zamieniając starą na nową pod tymi samymi ścieżkami/nazwami/miejscam (czy jak to tam jest jeszcze zapisane) plików.
Nie wiem, to tylko przepuszczenia, ale uważam, że słuszne.
Nick w KaM Remake: Argo [PL].
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Niestety - Barbarian jako człowiek "szanujący prawa autorskie" uniemożliwił wkładanie do KaM grafik. Tak więc nie tędy droga, trzeba zaczekać na kod źródłowy gry (ale to jest niemalże formalność) i skrzyknąć zespół grafików, programistów i testerów. Dopiero tym dysponując możemy zacząć naprawę gry - a niewątpliwie jednym z punktów będzie właśnie poprawa grafiki. Kto wie? Może KaM będzie dwuwymiarową grą z grafiką na miarę drugiej dekady XXI wieku?
Crimson (king) Michailoff
Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gogoud »

Istnieje program do wkładania i wyciągania grafik. Nazywa się "GraphicsEditor".
Jednakże nie bawiłem się nim zbytnio. Zmieniłem tylko ikonkę ataku w TPR na tą z TSK (teraz jest to dłoń z nożem, a nie pięść).
Aha, zmieniłem też tło menu. Bo ten murek mnie załamywał. Zbyt ponury :wink:.
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

Tyle że nim raczej tekstury nie podmienisz, program jest w stanie odczytywać tylko pliki .rx, a pliki tekstur to text*.dat w katalogu gfx (* to cyfry od 0 do 3).

Zawartość text*.dat odczytano, w końcu edytory i remake'i musiały skądś mieć grafikę.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum

Ja i gry...

Odpowiedz z cytatem

Post autor: SobonPiotrQ »

Wiem jakie to jest skomplikowane, nie wiem jedynie jak działają te edytory, boeiwm u mnie na Debianie ni cholery nie idzie tego uruchomić. :D Myślałęm, że skoro w opisie jest napisane, że bez problemowo idzie doczytać tekstury to tak samo idzie z wpisaniem ich do gry, tak jest w otwartej grze Warzone2100, wszystko zapisane do plików png, myślałem, że tak samo odtwarzają pliki tutaj te wszystkie edytory.

Jeśli jest inaczej, to po prostu trzeba stworzyć tylko odpowieni program do wyciągania tego (a to jest, tlyko nie wiem do jakiego formatu zapisuje) i gotowe. Tekstury nie zmieniają się zanadto, jedynie rozciągane są naterenie. Z dynamicznych to chyba tylko drzewa, krzaki itp., reszta jest statyczna, czyli wystarczy zrobić i gotowe.

To nie jest trudne, potrzebne tylko chęci.

Dodane (jeszcze po pijaku):
Wszystko jest możliwe, trzeba mieć tylk onarzędzie i możliwości. Narzędzia ponoć są, trzeba tylko znaleźć ludzi. Wiem, że niby trzeba kodu i takich tam, ale jeśli ktoś jest w stanie wyciągnąć tekstury na zewnątrz i zapisać je do ludzkiego pliku, to można też wpisać je do pliku dat, rx czy jak tam sobie Ohlaymen (sorry, za przestawienie nazwiska, ale po alkoholu tylko z jednym mi kojarzy się :)...) ustawił. I tyle. Problemów nie widzę żadnych. Skoro można było w WZ2100, można i w Kam. Otwarty kod pomoże, ale zamknięty kod nie może stanowić przeszkody nie do przebicia :P
Awatar użytkownika
1KB1
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: 1KB1 »

@rTeq, gdzie ściągnąłeś ten program ?
Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gogoud »

Tu sobie poszukaj, w dziale download:
http://www.knights.x10hosting.com/
Chyba najlepsza strona o KaM. Naprawdę dużo tu ciekawych rzeczy.
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube
Awatar użytkownika
maks4444
Użytkownik Forum

Re: Ja i gry...

Odpowiedz z cytatem

Post autor: maks4444 »

SobonPiotrQ pisze: To nie jest trudne, potrzebne tylko chęci.
Łatwo powiedzieć :roll:
Jak nie otworzą kodu to nici bo każda inna inicjatywa jest łamaniem praw autorskich. A pisanie programów nie jest prostą sprawą zrób głupi Kalkulator który zajmuje 30stron A4 drobnym drukiem języka programowego (zależy jeszcze jakiego). Śmieszą mnie ludzie którzy mówią że coś jest łatwe a sami gówno potrafią :P
Odpowiedz