Projekt Knights and Merchants: Online

Wszystko o szeroko pojętej działalności Fanów gry: mapy, programy, tłumaczenia...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz

Czy zagrał byś w przegladarkową wersję KAM'a?

Tak
53
77%
Nie
16
23%

Liczba głosów: 69

Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: SobonPiotrQ »

kijanek6 pisze:
SobonPiotrQ pisze:Nie wiem czy można tak po prostu wykorzystać te grafiki z gry i inne takie sprawy
Oczywiście, że nie można.
No właśnie, tamta gierka robiona przez kogoś, do której są odnośniki wykorzystuje grafiki bezpośrednio z gry. Nawet te niedoskonałe animacje są chyba czysto zerżnięte. :P
kijanek6 pisze:Ale jeśli firma posiadająca prawa do KaM-a wytoczyła by komuś proces myślę, że nie miała by dużo problemów z wygraną. Inna rzecz, że nie interesują się w ogóle KaM-em, nie mówiąc o ściganiu fanów...
Pytanie więc, po co ryzykować? Zawsze może się znaleźć jakaś biurowa menda, która się tym zainteresuje. Jeśli można ominąć to, to lepiej to zrobić.
kijanek6 pisze:
SobonPiotrQ pisze:Po co to robić, skoro mamy źródła?
A co mają źródła do tego?
Informacja odnośnie tych źródeł dotyczy jedynie wersji gry, do której filmiki zostały zaprezentowane w internecie. Gra będzie ta sama, te same budynki, te same jednostki, tylko do sieci. Jeśli będą źródła to wystarczy odpowiednio zmodyfikować je i będzie zapis gry sieciowej i wszystko inne, może nawet uda się odpalić przyspieszanie gry w sieci, to byłaby spora nowość. :P
A bez źródeł projekt z filmiku i tak do niczego się nie nada, gdyż łamie sporo zastrzeżonych znaków.
Awatar użytkownika
kijanek6
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kijanek6 »

SobonPiotrQ pisze:No właśnie, tamta gierka robiona przez kogoś, do której są odnośniki wykorzystuje grafiki bezpośrednio z gry. Nawet te niedoskonałe animacje są chyba czysto zerżnięte. :P
Tak, tylko w tym wypadku nie "zerżnięte" tylko skopiowane. Bo jest to remake (czyli z założeniem, że wszystko ma być identyczne).
SobonPiotrQ pisze:Zawsze może się znaleźć jakaś biurowa menda, która się tym zainteresuje.
Uwierz mi, że szanse są znikome. Pracowałem przy podobnym projekcie (korzystanie z nazwy, niektórych grafik, dźwięków itd.) i jakoś jeszcze mnie nie zamknęli :)
SobonPiotrQ pisze:Informacja odnośnie tych źródeł dotyczy jedynie wersji gry, do której filmiki zostały zaprezentowane w internecie.
To tu się zgadzam.
SobonPiotrQ pisze:A bez źródeł projekt z filmiku i tak do niczego się nie nada, gdyż łamie sporo zastrzeżonych znaków.
Jakich? Poza tym wiesz, że coś raz puszczone w Internet już nie zniknie? Policja nie zrobi nalotu na domy fanów KaM-a konfiskując komputery z remake'iem :D

Co do kodów źródłowych, to jestem sceptyczny. Bóg wie, w czym to jest napisane, kolejna sprawa czy znajdzie się ktoś kto będzie się babrał w kodzie sprzed dekady.
Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Czy jest na tym forum coś takiego jak selektywne cytowanie? Bez tego komentowanie jest po prostu fatalne...
kijanek6 pisze:Tak, tylko w tym wypadku nie "zerżnięte" tylko skopiowane. Bo jest to remake (czyli z założeniem, że wszystko ma być identyczne).
No chyba, że tak... Ale w takim razie po co to robić? :P Remake jest fajny, gdy wprowadza coś nowego, w KaM najpoważniejsza zmiana powinna dotyczyć usprawnienia tekstur terenu (tekstury terenu są po prostu brzydkie, tworzone ze zbyt małą dokładnością) oraz innych obiektów.
kijanek6 pisze:
SobonPiotrQ pisze:Zawsze może się znaleźć jakaś biurowa menda, która się tym zainteresuje.
Uwierz mi, że szanse są znikome. Pracowałem przy podobnym projekcie (korzystanie z nazwy, niektórych grafik, dźwięków itd.) i jakoś jeszcze mnie nie zamknęli :)
Ja wiem, że szanse są skrajnie małe, nawet bardziej niż skrajnie małe, ale wiesz... Mnie uczono, by podczas tworzenia zawsze brać pod uwagę najbardziej patologiczny przypadek jaki tylko być może. Dlaczego? Chyba nie muszę odpowiadać. :P
kijanek6 pisze:
SobonPiotrQ pisze:A bez źródeł projekt z filmiku i tak do niczego się nie nada, gdyż łamie sporo zastrzeżonych znaków.
Jakich? Poza tym wiesz, że coś raz puszczone w Internet już nie zniknie? Policja nie zrobi nalotu na domy fanów KaM-a konfiskując komputery z remake'iem :D
Takie znaki jak nazwa, grafiki i animacje, podejrzewam, że licencja ma gdzieś zastrzeżenia co do wykorzystania tych rzeczy. Wystarczy, że remake odniesie sukces na jakiejkolwiek płaszczyźnie i zaraz się sępy rzucą (skrajny przypadek, ale wiadomo (patrz wyżej)).
A policja obecnie od tego jest by męczyć malutczkich, zbyt słaba, by rozwiązać coś poważnego to czepia się tych, którzy nie mają szans na ratunek.
kijanek6 pisze:Co do kodów źródłowych, to jestem sceptyczny. Bóg wie, w czym to jest napisane, kolejna sprawa czy znajdzie się ktoś kto będzie się babrał w kodzie sprzed dekady.
Nie ma różnicy w czym to jest napisane, może to być C, C++, Pascal, czy nawet VHDL lub PHP. :D Zawsze znajdzie się ktoś kto będzie znał ten język, a wtedy śmiało można przenieść całość kodu do języka bardziej ludzkiego, można całość przerobić, udoskonalić. Zmiana języka programowania to nie jest problem, KaM ma całkiem sporą liczbę fanów i wierzę, że wielu z nich jest w stanie przeglądać kod i dokonywać drobnych poprawek.

Jak to się mówi, nie ma rzeczy niemożliwych, człowiek z chęciami jest w stanie dokonać wszystkiego. :P
Awatar użytkownika
kijanek6
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

SobonPiotrQ pisze:Ale w takim razie po co to robić? :P Remake jest fajny, gdy wprowadza coś nowego, w KaM najpoważniejsza zmiana powinna dotyczyć usprawnienia tekstur terenu (tekstury terenu są po prostu brzydkie, tworzone ze zbyt małą dokładnością) oraz innych obiektów.
Rozmawiałem z Kromem i mówi, że gdy zrobi już remake'a będzie dodawał nowe rzeczy.
SobonPiotrQ pisze:Wystarczy, że remake odniesie sukces na jakiejkolwiek płaszczyźnie i zaraz się sępy rzucą (skrajny przypadek, ale wiadomo (patrz wyżej)).
A myślisz, że dla firmy taka sprawa to jest czysty zysk i przyjemność? Zapewne okaże się, że nawet gdyby chcieli to nie bardzo by im to odpowiadało.
SobonPiotrQ pisze:A policja obecnie od tego jest by męczyć malutczkich, zbyt słaba, by rozwiązać coś poważnego to czepia się tych, którzy nie mają szans na ratunek.
Typowe myślenie drechola/"yntelygenta". Myślisz, że policja nie ma co robić i będzie się zajmowała takimi pierdołami? Już widzę, jak horda prokuratorów ściga kolesia za to że wyciął X obrazków z komputera i wkleił gdzie indziej :D A gdyby nie ta "zóa" policja to byś siedział na śmietniku i szukał żarcia, bo jacyś chuligani by Ci dom podpalili :D
SobonPiotrq pisze:Zawsze znajdzie się ktoś kto będzie znał ten język,
Śmiem negować Twoje śmiałe przypuszczenia :P
SobonPiotrq pisze:a wtedy śmiało można przenieść całość kodu do języka bardziej ludzkiego, można całość przerobić, udoskonalić. Zmiana języka programowania to nie jest problem,
A skąd wiesz? Dlaczego tak się czasem męczą z konwersjami? To nie jest takie hop-siup wbrew pozorom. Przeżywałem już koszmar ASP->PHP i to jest masakra.
SobonPiotrq pisze:Jak to się mówi, nie ma rzeczy niemożliwych, człowiek z chęciami jest w stanie dokonać wszystkiego. :P
To dlaczego Hitler nie wygrał wojny? Dlaczego miliony dzieci w Afryce głoduje? Głupoty, ot co ;)
Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

kijanek6 pisze:Rozmawiałem z Kromem i mówi, że gdy zrobi już remake'a będzie dodawał nowe rzeczy.
Najlepiej niech z miejsca zmieni grafikę, na ciut lepszą. :D No i te walki, jak już walczą to na poważnie, a nie mieczami po pół metra od siebie. Nie warto powielać błędów. :P
kijanek6 pisze:Typowe myślenie drechola/yntelygenta. Myślisz, że policja nie ma co robić i będzie się zajmowała takimi pierdołami? Już widzę, jak horda prokuratorów ściga kolesia za to że wyciął X obrazków z komputera i wkleił gdzie indziej :D A gdyby nie ta "zóa" policja to byś siedział na śmietniku i szukał żarcia, bo jacyś chuligani by Ci dom podpalili :D
Tak, uważam, że nasza policja jest żałosna w tym co robi, że gówno robi i za wszelką cenę chce dojechać młodych i studentów. Dowody? Proszę bardzo:
1. Byliśmy daleko hen hen na łąkach, wokół nas zero ludzi, my mamy piwka i sobie stoimy i gadamy. Nagle podjeżdża radiowóz, wyskakuje z nich kilku niebieskich i się czai. My mądrze nie otwieramy piw, tylko też czekamy aż sobie pójdą. Kumpel wyciągnął papierosa, zapalił, wyrzucił peta... 200zł za zaśmiecanie.
2. Jadę sobie na rowerze, dzień jak cholera, wszędzie widno, widać wszystko. Policja mnie zatrzymała za brak odblasków, z pół godziny trzymali po czym puścili z ostrzeżeniem (wtedy nie było jeszcze obowiązku chorej jazdy z zapalonymi światłami).
3. Jemy sobie kartofelki (takie ciastka zrobione ze wszystkiego co zostało w cukierni) podjeżdża policja i zaczyna się akcja. Nie wierzyli, że nie mamy alkoholu czy innych używek, zamiast tego zaczęto nas repetować, sprawdzać po kieszeniach i po plecakach czy nic nie mamy.
Kiedyś miałem szacunek do policji, teraz nie mam, zatrzymują mnie bo tak, bo wyglądam, bo jestem młody. Jeszcze nigdy nie widziałem, żeby policjant zaczepił kogoś starszego, kogoś po trzydziestce kto sobie po prostu idzie, mnie zatrzymali za iście w kapturze.
kijanek6 pisze:
SobonPiotrq pisze:Zawsze znajdzie się ktoś kto będzie znał ten język,
Śmiem negować Twoje śmiałe przypuszczenia :P
Ile znasz martwych języków programowania? A to, że w kodzie może być istny burdel to już zupełnie inna sprawa. Kiedyś miałem przenieść prosty dość programik z Pascala do C++, niby nic trudnego, ale... Koleś, który mi to dał nie robił wcięć, co więcej, on w ogóle nie przenosił "kursora" do nowej linijki, wszystko miał ciągiem jak leci... Zależało mi i zrobiłem to, dało radę. :P
kijanek6 pisze:Dlaczego tak się czasem męczą z konwersjami? To nie jest takie hop-siup wbrew pozorom. Przeżywałem już koszmar ASP->PHP i to jest masakra.
Wiem jak to jest (patrz wyżej), wiem jaka to udręka, wiem ile to koszmarów. Najgorsze co może człowieka spotkać to poprawianie czegoś po kimś. Ale jeśli już jest co poprawiać i jest grupa ludzi, której na tym zależy to w czym problem? Ja problemu nie widzę, potrzebna jest tylko grupka zapaleńców. Początki będą ciężkie, ale wiem, że warto czekać (wystarczy spojrzeć na przepisane od zera KDE4).
kijanek6 pisze:To dlaczego Hitler nie wygrał wojny? Dlaczego miliony dzieci w Afryce głoduje? Głupoty, ot co ;)
Hitler przegrał, bo miał błędy w swoich założeniach, chciał to zrobić zbyt szybko. Zwróć uwagę, ze na historii często omawia się te błędy, które popełnił i te których mógł uniknąć. On miał swoją szansę, ale stracił ją przez chciwość.
Dlaczego dzieci w Afryce głodują? Najprostsza odpowiedź jest: "bo nie jedzą". Bardziej skomplikowana jest taka, że im się po prostu robić nie chce. Zobacz ile jest plemion w Afryce i Ameryce płd., które radzą sobie świetnie i nie ma problemów. Problem za to pojawia się w Afryce tam, gdzie wcześniej pojawił się biały człowiek, dawał dary i rozleniwił czarnych i teraz są problemy. Kiedyś nie było, kiedyś jak się skończyło żarcie to ludzie szli w inne miejsce. Jestem tego typu bezlitosnych ludzi, co to litości dla głodujących w Afryce nie mają, natura się tym zajmie, to czy przetrwają czy nie zależy tylko od nich.

Dobra, tyle OffTopu, nie ma sensu tutaj tego rozpatrywać. Jeśli dalej mamy prowadzić tę dyskusję to poza forum, np. pw. Tutaj zostawmy tylko kwestię KaM i kodów (bo już wiele ich chyba jest). :P
Awatar użytkownika
kijanek6
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

SobonPiotrQ pisze:Najlepiej niech z miejsca zmieni grafikę, na ciut lepszą. :D No i te walki, jak już walczą to na poważnie, a nie mieczami po pół metra od siebie.
Mi się to podoba, to tworzy klimat KaM-a :)

Co do tej policji, to najwyraźniej zależy w jakim mieście jaka policja jest. U mnie na ten przykład nie mogę podać ani jednego przykładu (lol, ale mi się zdanie ułożyło), który by o nich źle świadczył.
SobonPiotrQ pisze:Ile znasz martwych języków programowania?
Znasz kogoś, kto pisze w Fortranie? Oprócz tego chociażby B.
SobonPiotrQ pisze:Najgorsze co może człowieka spotkać to poprawianie czegoś po kimś.
Zgadzam się.
SobonPiotrQ pisze:Hitler przegrał, bo miał błędy w swoich założeniach
A widzisz! Czyli sam upór i zapał nic nie da. Sam obaliłeś swój argument :)
SobonPiotrQ pisze:chciał to zrobić zbyt szybko. Zwróć uwagę, ze na historii często omawia się te błędy, które popełnił i te których mógł uniknąć. On miał swoją szansę, ale stracił ją przez chciwość.
Fakt faktem, że zbyt był oślepiony swoją ideologią (idiotyczną zresztą) i to go zgubiło. I tak nie udawało mu się dotrzymać czystości rasowej - czego dowodem są zdjęcia czarnego plutonu Afrika Korps oddającego cześć Allahowi (widziałem kiedyś, teraz niezbyt jestem w stanie podać link).
SobonPiotrQ pisze:im się po prostu robić nie chce.
Gdyby to było takie proste, to by na świecie nie było żadnych problemów. Dalej wydzielać cytatów mi się już nie chce, tylko dodam że mój pogląd w tej sprawie to albo zostawić ich samemu sobie, albo zrzucić parę "nuke'ów" i po robocie.
Awatar użytkownika
Dumdas
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Dumdas »

Przepraszam, że przerywam, ale do puki użytkownicy tego forum jako przyszli odbiorcy tej gry nie określą się jaka chcieliby wersje gry - cały projekt stoi w miejscu.
Ja i kijanek robimy tą grę dla was, a nie dla siebie, więc proszę was o zaangażowanie większej liczby użytkowników niż tylko 5...
Nick w KaM Remake: Argo [PL].
Awatar użytkownika
doman100
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: doman100 »

Ja mogę być beta testerem jakby co ;)
Westess krutue szaleń
Awatar użytkownika
kijanek6
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Dumdas pisze:Przepraszam, że przerywam, ale do puki użytkownicy tego forum jako przyszli odbiorcy tej gry nie określą się jaka chcieliby wersje gry - cały projekt stoi w miejscu.
Ja i kijanek robimy tą grę dla was, a nie dla siebie, więc proszę was o zaangażowanie większej liczby użytkowników niż tylko 5...
Najwyraźniej nikogo więcej nie interesuje ten projekt.
Awatar użytkownika
Tora1996
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Tora1996 »

No, mnie interesuje, chociaż informatycznie to nie jestem uzdolniony, wiec moja pomoc raczej odpada...

Chyba, że chodzi o coś łatwiejszego :wink:
Pozdrawiam, tora1996.
Odpowiedz