[nowe misje] Alanbach

Tutaj pobierzesz misje stworzone przez innych Fanów gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum

TAJEMNICZA WYPRAWA - EPIZOD 2

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Alanbach »

TAJEMNICZA WYPRAWA - EPIZOD 2

Kochani! Zmotywowaliście mnie do zrobienia kontynuacji mojej misji. A więc dorobiłem południową, ostatnią część wyspy. Tym razem misja jeszcze rudniejsza ale jak na razie bez bugów. Jak ktoś nie przeszedł poprzedniej, lepiej niech tej nie podejmuje :wink:

:idea: W tej misji kolejne tajemnice i kolejne niespodzianki: ruiny starej cywilizacji Majów, nowy budunek: :shock: (???!!!) świątynia Azteków. :smiesne:

Fabuła: Po rozbiciu się naszego okrętu z trudem zdobyliśmy bastion tubylców. Skierowaliśmy się na południe wyspy w celu poszukiwania skarbu. Okazało się, że dzikie plemiona skrywają się jeszcze w lesie. :zamurowany: Ponoć znajdują się tam gdzieś nawet ruiny starej cywilizacji Majów. :coongada:: Natomiast zwiadowcy donoszą, że gdzieś wybudowana jest świątynia Azteków. Trzeba ją znaleźć i wejść, aby zdobyć skarb. :usmiech:

:arrow: LINK DO EPIZODU 2: http://www.freewebs.com/betania1/data/episode2.rar

Uwaga: aby zagrać w misję, proszę plik "smission2.dat" umieścić do folderu "data/mission", następnie plik "save01.map" do folderu "data/mission/mmaps". Po uruchomieniu gry wybrać pierwszą misię z misji dla pojedynczego gracza.

Misja tylko dla zaawansowanych graczy! Jeśli nie przeszedłeś epizodu 1 nie masz co rozpoczynać drugiego. Poziom trudności tej misji 10 / 10 , ale trudniejsza niż poprzednia. Aby nie psuć sobie zabawy podczas gry, proszę nie modyfikować pliku lub mapy edytorami, ani nie oglądać mapy przed pomyślnym ukończeniem misji - oto honor prawdziwego Rycerza.!

Powodzenia!
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2009, 10:01 przez Alanbach, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Majowie? W średniowieczu? W Europie? Tobie się coś nie pomyliło?
Ameryka została odkryta dużo później, a z tego co się orientujemy, znalezienie ich naturalnej twórczości na naszym kontynencie graniczy z cudem. W średniowieczu ludzie cieszyli się, że udało im się okupować Afrykę i udawać się do Azji (co robili już ich przodkowie), do Ameryki zaś było jeszcze o setki lat za daleko. Już nie mówiąc, że zapędy mieszkańców tamtych kontynentów do zdobywania nowych lądów nie były tak wielkie, by ryzykując życie (ziemia jest płaska) udawali się za wielką wodę i raczyli nas odłamkami swojej politeistycznej kultury. Gdyby coś takiego mogło wydarzyć się w Europie, napływ wojsk z katolickimi sztandarami rozgromiłaby zanadto ambitne plemiona, które szerzyć (by) chciały i zaludniać ziemię, o której istnieniu nawet nie mieli pojęcia.

Kolega wie, czym są prywatne wiadomości?

Zanim zaczniesz poprawiać błędy w poście informuję z góry, że wyrazu typu skopjować nie ma w języku polskim, zaś pojedyńcze na pewno nie pisze się przez ń.
Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Ojej, psujesz całą zabawę :smutny:
Przeciez wszyscy wiedzą, że Majowie dawno pomarli, dlatego napisałem o ruinach starej cywilizacji. Czy miałem dodawać jeszcze WYMARŁEJ? :coongada::

Poza tym kazdy kto miał historię orientuje się mniej więcej w dziejach - więc to, że rycerze w mojej misji zwiedzają nieznane kontynenty, to wcale nie musi oznaczać, że wybrali się w sielankową podróż z Krzysztofem Kolumbem w celu odkrycia Ameryki :zraniony: po prostu moja misja to czysta fantazja i niech tak zostanie. :smiesne:

(A w świętą inkwizycję zawsze możesz sie pobawić na własnych mapach tudzież misjach) :usmiech:

P.S. :arrow: poprawiłem błędy ortograficzne w skopjować i pojedyńcze, dzięki :maslaneoczy:
Obrazek
Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Jared »

Khel, politeistyczna może być religia, nie kultura.
Obrazek
kris992 -> Jared
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: DeBe »

Alanbach pisze: Poza tym kazdy kto miał historię orientuje się mniej więcej w dziejach - więc to, że rycerze w mojej misji zwiedzają nieznane kontynenty, to wcale nie musi oznaczać, że wybrali się w sielankową podróż z Krzysztofem Kolumbem w celu odkrycia Ameryki :zraniony: po prostu moja misja to czysta fantazja i niech tak zostanie. :smiesne:
Tego typu udziwnienie dla mnie jest jeszcze do przyjęcia... problem będzie gdy Majowie zaczną tworzyć jazdę, albo "metalowych" żołnierzy.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

kris992 pisze:Khel, politeistyczna może być religia, nie kultura.
Z kontekstu (nie urwanego zdania) możesz wyczytać, iż pisząc "kultura" na myśli miałem właśnie kulturę religijną i związane z tym - a wspomniane przez Alanbacha - wznoszenie świątyń ku czci bogów w Europie. Świątyń nie byle jakich, bo politeistycznych, a nawet dokładniej: skonstruowanych w taki sposób, że możemy zorientować, że były przeznaczone dla szerszego kręgu bogów. Politeizm to wiara. Wiara w coś, czego jest więcej, niż jedna jednostka. W tym przypadku właśnie w bogów. Świątynie były tworzone wyłącznie dla nich, nie jak w dzisiejszych czasach - u katolików - dla ludzi. Istotnie, politeizm ma duży związek z religią, ale pewne elementy kultury są z nią wyraźnie zbieżne. W religii, w sferze duchowej wiernych, pojawia się duża liczba bogów, którym składają ofiary Majowie; tak dorobek kultury tej cywilizacji (właśnie religijne budowle, wzniesione w pocie czoła i zahartowanymi sercami wiernych) powstały na chwałę niematerialnych istot, którym oddawano cześć. Można to ująć, iż istnienie wielu bogów miało wpływ na twór tej cywilizacji.
Alanbach pisze:Przeciez wszyscy wiedzą, że Majowie dawno pomarli, dlatego napisałem o ruinach starej cywilizacji. Czy miałem dodawać jeszcze WYMARŁEJ
Według Twojej wizji, z jaką się dokładnie zapoznałem, o żyjących Majach nawet nie wspomniałeś. Została tylko ich twórczość, która notabene znalazła się na niespodziewanym dosyć kontynencie. Czytelnik zorientowałby się, gdyby ta cywilizacja kwitła, a kiedy ujmujesz ich dzieła jako "ruiny", już wiemy, że żywa dusza nie błąka się w ich otoczeniu, zaś pozostałości zostają pozostałościami. Przesadna precyzyjność jest zdawkowa. Napisałeś później - "zwiedzają nieznane kontynenty"... tych dużo do wyboru nie mieli, a na pewno odkrycie nowego lądu nie było dla nich jakimś zwiedzaniem, tylko prawdziwym odkryciem. Począwszy od wyspy, kończąc na połączonych ze sobą kontynentach.
Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

:smutny: Czyli jednym słowem po prostu lubisz psuć ludziom zabawę, bo nie dość, że nie ma pożytku z tej dyskusji, to popsułeś mój wątek z misjami, to jeszcze sobie tylko podniosłeś morale poprawiając moje błędy ortograficzne, plus potwierdziłeś swój boski autorytet moderatora kończąc wylewną wypowiedzią o religii.

:smutny: To teraz mi nic nie pozostaje po prostu, tylko ponownie zachęcam użytkowników do przetestowania misji. A z racji iż język polski jest bardzo plastyczny i elastyczny, proszę nie interpretować mojego opisu misji dosłownie tylko spróbować potraktować to jako jakąś alegorię lub moją czystą fantazję. Z góry dziękuję i przepraszam wszystkich historyków i profesorów i doktorów habilitowanych. :smiesne:

LINK: http://www.freewebs.com/betania1/data/episode2.rar
Obrazek
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

I znowu się obraził.
Skrytykowałem tylko zwykły opis - nikogo nie odchęcam od misji. Śmiało, możecie grać.
Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gogoud »

Uff!
Udało się, przeszedłem.
Klika słów o misji:
1)poziom trudności podobny do tego w misji pierwszej. Misję podstawiłem za pierwszą TSK, jak radził Michailoff, i praktycznie nie miałem błędów (czasem wychodziło z gry i kilka razy moi piechurzy z lancą buntowali się i niszczyli moją wieżę. Rebelia jednak została stłumiona w zarodku.
2)misja baaaardzo przyjemna. Podobały mi się wspaniałe pomysły typu zniszczone mury i most (uwierzysz, że sam od dłuższego czasu mam zamiar zrobić coś w tym rodzaju w swoich misjach? :P) A ta piramida - miodzio.

Misja mogłaby być wspaniała, zachwycająca, i w ogóle i właśnie... Gdybyś dopracował mapkę. Nie żebym coś do niej miał. W większości przypadków na mapę nie patrzę, bo większość nowych misji polega na
a)rozbudowie
b)wybudowaniu warowni
c)wyszkoleniu woja
d)pokonaniu wrogów
A Twoja misja jest po prostu za dobra na taką sobie mapę.

Na mapie jest kilka niedopracowań, które pozwoliły mi wygrać nie trudząc się zbytnio. Po prostu wykorzystałem głupotę wroga i budowniczych. Więcej nie zdradzę... :wink:

Aha, fabuła też niezła. Czekam na misję trzecią! :wink: :
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube
Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

@rTeq pisze:Uff!
(...) poziom trudności podobny do tego w misji pierwszej. (...)
A Twoja misja jest po prostu za dobra na taką sobie mapę.
Dzięki za słowa :D miło mi i faktycznie inspirujesz mnie aby zrobić kolejną. Jeżeli chodzi o zniszczony most i zburzone mury obronne to chciałem zrobić cośnowego, czego jeszcze nie było - szczególnie ta świątynia - piramida :smiesne:

Cieszę się, że nie było tylu bugów jak w poprzedniej. Natomiast jak zauwazyłeś nie poprawiałem kierunków wody, bo to zajmuje za duzo czasu. :zraniony:
Obrazek
Odpowiedz