Cóż, propozycje budynków całkiem ciekawe, pozostaje tylko zastanowić się (jak w przypadku "zajazdu") nad balansem wymiarowym (4x4?), gdyż na wielu mapach takowe mury, zajazdy czy też inne fantazje miałyby przeszkodę w postaci braku miejsca na nie.
Chciałbym jednak zasugerować jedną rzecz. Otóż zawsze denerwowało mnie, że "leżą odłogiem" duże masy pni, rud, skór, ziaren, koni i tym podobne. Dlatego proponowałbym, aby zamiast "pospolitych" i "przejedzonych" kamieni i drewna zastosować inne rozwiązania, np:
palisada i wilcze doły - pnie drzew (kto widział kolce z heblowanego drewna ^^)
Dobrym przykładem są też użycia sztab żelaza w bramach "ciężkich".
Sądzę że przy odrobinie pracy udałoby się opracować zastosowania (jedno, może dwa) dla rud (może upped pociski do wież), skór (przykładowo w budownictwie), czy nawet mąki (no może zapora na rzece to przesada

).
Edit:
Po przeczytaniu tematu dot. nowych jednostek wpadł mi do główki nowy pomysł. Otóż nie specjalnie odpowiada mi pomysł wprowadzania dodatkowych 20-stu jednostek do gry :/. Chciałbym postawić raczej na jednostki "wyspecjalizowane" (jak pysio przykład pikinier). Jakby dodać do gry dwie, trzy jednostki (które nie jak w przypadku normalnych jednostek prezentowałyby się 1/1, 2/2 (atak/obrona/inne)) za których pomocą gra stałaby sie ciekawą areną na rozwiązania problemów strategicznych, np. mnich (1/3) czy najemnik (2/1/3).
Odbiegłem od tematu, wytłumaczę dlaczego.
Otóż problem mnóstwa nowych jednostek można by załatać czymś, co występuje we wszystkich grach, a w KaM tego "ni ma". Chodzi tu o "apgrejdy" (ulepszenia) oddziałów na zasadzie +1atak/+1obrona/+1 odp. strzały/+1 "pika".
Ulepszenia byłyby tworzone w "kuźni"/"cechu"/"labolatorium" ^^ i ich zakup polegałby na wpłaceniu dość dużej liczby surowców nieużywanych (przykładowo, +1 pancerza/koszt : 6 skór, 10 złota, 4 sztaby, 6 wegla (nie sugerować się tym, tylko przykład)). Oczywiście wszytko w granicach rozsądku (kwestia balansu). Jeżeli byłoby to możliwe, podzielić to na upg. dotyczące jednostek "lekkich", "cieżkich" oraz "innych" i "machin".
Co do kwestii wykonania, nie wydaje się to (przynajmniej mi) dużym problemem. Istniał kiedyś program do zmieniania statystyk jednostkom (można było sobie ciekawe zepsuć grę). Uważam, iż istniałaby możliwość ustalania atrybutów wojakom w oddzielnym pliku tekstowym, z którego odpowiednie dane byłyby wysyłane do głównego pliku-zawierającego-statystyki-wojaków-w-KaMie . Po zakończonej grze ustawienia zostałyby zresetowane (przywróć domyślne). Oczywiście jest to tylko ogólny wzór pomysłu, jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, lub może chce skrytykować (tylko proszę konstruktywnie, a nie "be") to zapraszam.