Propozycje budynków, rozbudowań.

Wszystko o szeroko pojętej działalności Fanów gry: mapy, programy, tłumaczenia...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Rasengan94
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Rasengan94 »

Zozol92 pisze:Moim zdaniem religia i magia tylko by popsuły grę.
Tak, to jest coś podobnego jak z bronią palną.
I dlatego wolę w strategiach tematykę średniowieczną. :||:
Awatar użytkownika
Rasengan94
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Rasengan94 »

ElDamiano pisze:
LukY pisze:Palisada - świetny pomysł, by budowało sie jak drogi czy pola, kosztowały by 4 dechy i by było bardzo fajnie :D Bo te czajenie sie w przesmykach jest trochę męczące :szczerzy:
Hmmm... no właśnie.

Budynek: Palisada
Koszt: 2 drewno

Palisade można by budować obok siebie. Jedna przy drugiej.

Budynek: Mur obronny
Koszt: 10 kamieni

Mury obronny można by budować tak samo jak palisade. Obok siebie...

To fajne pomysły. Tylko po 1... trzeba by zrobić odpowiednią grafike...
Po 2 animacje... po 3 włożyć cały zestaw do gry. A to póki co nie jest zbyt
możliwe. W ogóle twórcy tej gry mogli bardziej się postarać. Dać np.
szerszy wybór jednostek. Im bardziej gram w nowe misje tym bardziej
staje się to troszke monotonne! Ciągle te same budynki. Te same
jednostki. Ciekawe kiedy powstanie ten SR3 ?! Eh!
Hej, a co powiecie na to:
Jakby w budowaniu był oddzielny załącznik "budynki militarne", i tam by się zaznaczało do budowania mury obronne, wieże, palisady, bramy wjazdowe itp., i to wszystko można łączyć ze sobą, na murach jest przejście dla łuczników, ale wszystkie te umocnienia to są normalne budynki, których nie trzeba omijać tylko można zniszczyć.
A łucznik znajdujący się na kawałku muru, który runął, w tym momencie ginie... Realistyczne, no nie???
Adijos
Zbanowany

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Adijos »

Sorry że tak póżnio ale mam pomysł bo dlaczego są w KaM świnie,wilki i ryby to czemu nie ma krów by dawały mleko do cukierni albo na mięcho-wołowina lub mleko do gospody :D
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: DeBe »

A po co cukiernia w KaM? Produkcja "Milki"?
Adijos
Zbanowany

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Adijos »

No by zaspokajało głód u poddanych jeżeli by się zrobiło ciasto :szczerzy: A przy okazji skąd Daniel bierzesz te budynki na painta ja otwieram i nie moge pomożesz :?:
Awatar użytkownika
maks4444
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: maks4444 »

Witam wszystkich :)

Wyskoczę z moimi propozycjami Budynków:
Duża Gospoda
Obrazek
Wyżywia za jednym razem 30 ludzi :) Mieściła by tak na oko 20 wina, 20chleba, 10 kiełbas i 10 ryb.

Dom Grzybiarza
Obrazek
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Dobra gospoda. Tylko zmieniłbym w niej pare rzeczy, aby nie można było zarzucić, że powtarzają się jakieś elementy. Sam konspekt jest oczywiście fajowy i przekonujący, choć trochę za dużo miejsca jest niewykorzystanego. Płot rozciąga się mocno, a te tereny pewnie dla większych zapasów żywności. Normalnie, jak jakaś oberża przy zajezdni. Te drzewko u grzybiarza to jakiś gratisowy dodatek od Matki Natury? :)
Awatar użytkownika
maks4444
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Khel Duża gospodę jeszcze chyba przemodeluję bo Tak patrzę to ten płot to mi nie wyszedł :o Jeszcze wejście zrobiłem po prawej a raczej musi być na dole :)
Grzybiarz dostał drzewko i inne atrybuty żeby domek lepiej wyglądał.
Awatar użytkownika
Xerophoenix
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Xerophoenix »

Cóż, propozycje budynków całkiem ciekawe, pozostaje tylko zastanowić się (jak w przypadku "zajazdu") nad balansem wymiarowym (4x4?), gdyż na wielu mapach takowe mury, zajazdy czy też inne fantazje miałyby przeszkodę w postaci braku miejsca na nie.

Chciałbym jednak zasugerować jedną rzecz. Otóż zawsze denerwowało mnie, że "leżą odłogiem" duże masy pni, rud, skór, ziaren, koni i tym podobne. Dlatego proponowałbym, aby zamiast "pospolitych" i "przejedzonych" kamieni i drewna zastosować inne rozwiązania, np:

palisada i wilcze doły - pnie drzew (kto widział kolce z heblowanego drewna ^^)

Dobrym przykładem są też użycia sztab żelaza w bramach "ciężkich".
Sądzę że przy odrobinie pracy udałoby się opracować zastosowania (jedno, może dwa) dla rud (może upped pociski do wież), skór (przykładowo w budownictwie), czy nawet mąki (no może zapora na rzece to przesada ;)).

Edit:

Po przeczytaniu tematu dot. nowych jednostek wpadł mi do główki nowy pomysł. Otóż nie specjalnie odpowiada mi pomysł wprowadzania dodatkowych 20-stu jednostek do gry :/. Chciałbym postawić raczej na jednostki "wyspecjalizowane" (jak pysio przykład pikinier). Jakby dodać do gry dwie, trzy jednostki (które nie jak w przypadku normalnych jednostek prezentowałyby się 1/1, 2/2 (atak/obrona/inne)) za których pomocą gra stałaby sie ciekawą areną na rozwiązania problemów strategicznych, np. mnich (1/3) czy najemnik (2/1/3).

Odbiegłem od tematu, wytłumaczę dlaczego.
Otóż problem mnóstwa nowych jednostek można by załatać czymś, co występuje we wszystkich grach, a w KaM tego "ni ma". Chodzi tu o "apgrejdy" (ulepszenia) oddziałów na zasadzie +1atak/+1obrona/+1 odp. strzały/+1 "pika".

Ulepszenia byłyby tworzone w "kuźni"/"cechu"/"labolatorium" ^^ i ich zakup polegałby na wpłaceniu dość dużej liczby surowców nieużywanych (przykładowo, +1 pancerza/koszt : 6 skór, 10 złota, 4 sztaby, 6 wegla (nie sugerować się tym, tylko przykład)). Oczywiście wszytko w granicach rozsądku (kwestia balansu). Jeżeli byłoby to możliwe, podzielić to na upg. dotyczące jednostek "lekkich", "cieżkich" oraz "innych" i "machin".

Co do kwestii wykonania, nie wydaje się to (przynajmniej mi) dużym problemem. Istniał kiedyś program do zmieniania statystyk jednostkom (można było sobie ciekawe zepsuć grę). Uważam, iż istniałaby możliwość ustalania atrybutów wojakom w oddzielnym pliku tekstowym, z którego odpowiednie dane byłyby wysyłane do głównego pliku-zawierającego-statystyki-wojaków-w-KaMie . Po zakończonej grze ustawienia zostałyby zresetowane (przywróć domyślne). Oczywiście jest to tylko ogólny wzór pomysłu, jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, lub może chce skrytykować (tylko proszę konstruktywnie, a nie "be") to zapraszam. :D
Awatar użytkownika
maks4444
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Wyskakuję z nową Dużą gospodą :)

Obrazek

Mieści się na obszarze 4x8 bardziej taka praktyczna niż to co wczoraj zaproponowałem 8-) Dalej mieści 30 ludzi a zajmuje o połowę mniej miejsca :)
Odpowiedz