Wiem, że część biorących udział w konkursie rozwiązała którąś z zagadek przypadkiem, przechodząc automatycznie kilka poziomów dalej. Niektórzy też wpisali poprawną odpowiedź, ale potem nie potrafili wyjaśnić dokładnie dlaczego właśnie ta. Jeszcze inni chcieliby przekonać się, czy myśleli analogicznie jak twórca zagadek
zagadka nr 1, rozwiązanie: "hamak.html"
Wszystkie oznaczone czerwonym trójkątem litery, czytane rzędami, złożyły się na rozwiązanie. To tak na rozgrzewkę
zagadka nr 2, rozwiązanie: "most.html"
"Droga" wyrysowana na mapie prowadziła właśnie przez mosty. Podpowiedziami były zarówno: "przepraw się na drugą stronę" w pasku tytułu, jak i podpowiedź pod obrazkiem: "Ciężka przeprawa właśnie go wymaga. Litery pomogą: ile przepraw nad wodą...". Ostatnie zdanie tego wierszyka znaczy tyle: liter hasła jest tyle, ile przepraw przez mosty na mapce.
zagadka nr 3, rozwiązanie: "buntchlopow.html"
Rozwiązanie kryło się na obrazku. Jeśli ktoś miał odpowiednio skalibrowany monitor lub był to monitor LCD, to mógł dostrzec napis "Bunt Chłopów" od razu. Pozostali musieli użyć programu graficznego i nieco pokombinować z jasnością i kontrastem obrazka. Dodatkową trudnością mogło być to, że hasło trzeba było wpisać ciągiem, bez polskich liter. Jeśli ktoś wcześniej nie zapoznał się z zasadami konkursu na stronie, to tylko tracił czas... Aluzją do ukrytego napisu była podpowiedź pod obrazkiem: "rewolucja rodzi się zawsze w ukryciu".
zagadka nr 4, rozwiązanie: "kampania.html"
Przyjąłem, może niezbyt słusznie (
zagadka nr 5, rozwiązanie: "miecz.html"
Nie ukrywam, że moim zamiarem było wywołanie u rozwiązującego poważnych wątpliwości pod tytułem: "okno? Jakie okno?! Gdzie on tu ma okno?!"
zagadka nr 6, rozwiązanie: "bitwa.html"
Wyrazy: "razem", "wspólny" i "połączyć" miały zasugerować, że trzeba wszystko odczytać ciągiem, a nie w rozproszeniu. Myślę, że zadanie ułatwiły już dwie ujawnione samogłoski, które niejako wymuszały pojawienie się innych liter między nimi. Pierwsze litery nazw pokazanych jednostek rozwiązywały sprawę.
zagadka nr 7, rozwiązanie: "ukryta.html"
Jednym słowem: to miał być psikus
zagadka nr 8, rozwiązanie: "gracz.html"
Podejrzewam, że to mogła być zagadka rozwiązana, ale nieuzasadniona w wielu wypadkach. Chodzi mi o to, że prawdopodobnym było wpisanie dobrej odpowiedzi na zasadzie gry skojarzeń: w końcu to gra sieciowa, w której spotykają się właśnie gracze. To gracze ze sobą rozmawiają. Tymczasem słowo "gracz" da się złożyć z pierwszych liter czatu prowadzonego przez Knighta i Merchanta. Do tego zabiegu odnosił się też bezpośrednio tekst pod rysunkiem: "na początku (były) wiadomości". Sama podpowiedź miała być aluzją do zdania z 1. rozdziału Biblijnej Ewangelii wg Św. Jana ("Na początku było słowo"). Dlatego też zbędne w tym przypadku słowo "były" ująłem w nawias (miało ono znaczenie tylko dla aluzji).
Gdyby zależało mi na jakimkolwiek dialogu, to ułożyłbym pewnie coś mniej enigmatycznego i bardziej "płynnego". Tymczasem ten dialog jest nieco wymuszony, tajemniczy, tak jakby coś w nim było za mało dopowiedziane. Odnieśliście takie wrażenie podczas rozwiązywania? Miałem nadzieję, że to wzbudzi w rozwiązujących refleksję, dlaczego właśnie taki tekst dialogu...
zagadka nr 9, rozwiązanie: "rekrut.html"
Warownie w "negatywie", wyblakła czerwień... To miało sprawić, że zagadka jest tajemnicza, przynajmniej przy pierwszym zetknięciu. Na każdym z obrazków była litera, na kilku - szczególnie na pierwszym z lewej u góry - słabo widoczna albo przekrzywiona. Podpowiedź zwracała uwagę na najważniejsze: "czytaj rzędami". Jeszcze więcej mówił komunikat w pasku adresu: że rzędów jest więcej niż dwa. W moim zamyśle jest ich sześć, bo w dwóch przypadkach różnica ich umiejscowienia jest minimalnie różna.
Podejrzewam, że tutaj rozwiązanie mogło narodzić się po prostu przez anagramowanie: rozwiązujący wypisał sobie litery i próbował coś z nich sklecić. Czy ktoś rozwiązał to w ten sposób i nie zauważył tego sposobu, który ja miałem na myśli?
zagadka nr 10, rozwiązanie: "lustro.html"
Napisy na obrazku w planszy 10. były umieszczone w lustrzanym odbiciu. Wyróżniony został napis-podpowiedź, sugerujący za pomocą związku frazeologicznego („patrzeć na coś z innej (drugiej) strony”) konieczność odczytania napisów w inny sposób. Bardzo pomocny był w tym przypadku program GIMP, który zalecaliśmy do rozwiązywania niektórych plansz. Po zmodyfikowaniu położenia obrazka można było wśród wielu podobnych zdań odczytać jedno inne: „tu jest rozwiązanie: lustro”.
zagadka nr 11: .html i txt, rozwiązanie: "forteca.html"
Pomysł, który przyszedł mi do głowy na planszę 11 nasunął mi w trakcie jej testowania pewne wątpliwości. Tylko mój Firefox nie odświeżał tego animowanego gifa prawidłowo, przechodząc od razu do ostatniej klatki. Pozostałe przeglądarki odtwarzały go jak należy. I głównie z tego powodu napisałem, żeby używać do rozwiązywania Internet Explorera. Z wiadomych przyczyn nie mogłem podać tego uzasadnienia wcześniej.
Po kilkakrotnym odświeżeniu strony (stąd podpowiedź o klawiszu skrótu F5) można było przeczytać zdanie: „zamiast lustro.html wpisz zapadka.txt”. Miałem tu nadzieję, że część z Was wpisze odruchowo do paska adresu „zagadka.txt”, nie zwracając uwagi na trzecią literę, która jest przecież podobna do „g”. Ciekaw jestem czy tak ktoś postąpił
zagadka nr 12, rozwiązanie: "odsiecz.html"
Poza zagadką nr 8 ta przysporzyła najwięcej kłopotów Uczestnikom. Rzeczywiście, wymagała więcej myślenia i więcej rzeczy trzeba było wykonać, żeby dojść do rozwiązania. Tę drogę starałem się przybliżyć podpowiedziami, zarówno pod obrazkiem, jak i w pasku tytułu przeglądarki. W podpowiedzi dodatkowo ujawniłem, że tylko rozmyte wskazówki na środku obrazka nie są potrzebne do rozwiązania. Tak też było. Oto kolejne czynności, które należało wykonać:
1) wszystkie zegary, wraz z dołączonymi tekstami, należało ułożyć w takiej kolejności, na jaką wskazywały na nich „godziny” (w tym przypadku zegar z napisem „idź, bo czas biegnie szybko” był pierwszy, a ten z napisem „idź i W KOŃCU wywalcz” ostatni)
2) „idź na koniec, niech przód zapłonie” było metaforą, która miała podpowiedzieć, że istotne są tylko ostatnie litery każdego ze zdań, a „przód”, czyli wszystkie poprzedzające litery, mają zniknąć
3) ostatnie litery każdego ze zdań odczytane w ustalonej zgodnie z punktem 1. kolejności dawały rozwiązanie „odsiecz”.
Nieudane poczynania niektórych z Was (nie wiem niestety dokładnie kogo) mogłem obserwować w „dzienniku błędów”, który umieszczony w panelu administracyjnym rejestrował błędne wywołania strony. Widziałem więc te nieudane próby, niektóre z nich były zabawne, nie wspomnę już o frustratach, którzy wpisywali tam niestworzone rzeczy
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy zechcieli wspólnie z nami zagrać w tę grę i pogłowić się nad zaproponowanymi zagadkami. Przyznanie nagród odbędzie się 6 października, zgodnie z podanymi w regulaminie zasadami.
Bardzo proszę o refleksje na temat konkursu. Co Wam się podobało, a co nie, jakie są Wasze osobiste doświadczenia z kolejnymi etapami? Która plansza najbardziej Wam się podobała, a która najmniej?
Plansze pozostają na stronie, tak by wszyscy, już poza konkursem, mogli się nad nimi pogłowić.
Tutaj można przeczytać newsa na temat zakończonego konkursu.