Spam-boty

Pojawiają się tu informacje istotne dla funkcjonowania Forum. Zapraszamy do przeglądnięcia od czasu do czasu.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

nie - dożywotnia banicja na miejscu...
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Chyba też masz rację Rafael_5000. On jest do zgarnięcia i do trwałego banu! Kara śmierci (ban trwały z blokadą IP) jak nic! To troll, spam-bot, ogólnie Dzieci neostrady atakują to forum ze wzmożoną siłą (i kubarychle przy tym dawidzie123 to wręcz aniołek :wink: :glupek: ). Jednak tacy ludzie przypominają pewne potworki z Kodu lyoko. Mają mocny laser, ale bardzo łatwo pokonać. Niestety to Trolle mają przewagę.A już DN to wogóle. Na nich to tylko bany bo mają zmienne IP :obrazalski: Proponuję zrobić jakiś "kodeks karny" czyt. reguły i co za ich złamanie grozi. Planuję go jeszcze, ale są przecieki mojego pomysłu:

1. Będzie można zgarnąć max. 3 ostrzeżenia. Czwarty oznacza ograniczenie możliwości lub ban tymczasowy (ban trwały jest ustalany na specjalnie zwołanej konferencji co jakiś czas [tj. do czasu zakończenia kary] w przypadku, gdy nie ma pewności
czy kolesia wypuścić czy nie. Konferencji nie ma, jak koleś np. zapomniał się [puścił 4 wiązanki bo go troll wkurzył np. kur#$popier^&%&@#su*#zaje!#@#pier^&%#] i to się nie powtórzy. Dwa pierwsze ostrzeżenia to czas próby i ostrzeżenie przez PW. Jeśli koleś odpowie floodem jest zgarniany; nie ma również konferencji gdy przynależność kolesia do grupy trwale zbanowanych jest zdecydowana [np. gdy koleś flloduje, zaśmieca regularnie i nagminnie, wyzywa ludzi od k!%^ i innych, pisze w 95 procentach za krótkie posty, przeklina nagminnie (nie mówię o tym, że komuś się wyrwie, tylko że co drugie słowo to K^&*@ i regularnie puszcza wiązanki np. kur#$popier^&%&@#su*#zaje!#@#pier^&%# [za wyrwane przekleństwa minus, za wiązankę ostrzeżenie {więc radzę nie tylko z tym kodeksem o powstrzymywanie nerwów, bo nasza ojczysta mowa jest piękna, i to wie każdy Polak} które będzie cofane po krótkim okresie czasu]), jest spam-botem.
2. Sprawiedliwość jest wymierzana natychmiast (za wyjątkiem tych niepewnych banów) tj. po zbadaniu sprawy. Wszystko jest oczywiście przekazywane administratorom i to oni o wszystkim decydują (najlepiej po jakieś naradzie).

Oczywiście są to sugestie, jak tu by powstrzymać spam-botów. Mam nadzieję, że pełna wersja projektu będzie skuteczną obroną przed DN, trollami i spam-botami.

P.S. Sorry za rozpis :mrgreen:
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

nie, skądże... uważam, że dobrze, że się rozpisałeś. To ważny temat, tymbardziej, że nasze forum przeżywa ostatnio zbiorowe najazdy bootów i DN.
mini propozycja... dosyć łatwa 3 minusy - zablokowane odpisywanie na forum, jeżeli osoba będzie się chciała zrehabilitować, dać szansę jedną, góra dwie. Jeżeli dalej będzie pisać infantylne posty, ban dożywotni...

a propo bootów:
wkotohrof
Carlos Atkinson
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Kodeks karny - rozdział 3

Odpowiedz z cytatem

A oto rozdział 3 mojego pomysłu walki z trollami i spam-botami

3. Oto kary jakie można zgarnąć:
a) Ograniczenie swobody na forum na 1, 2, , 4, 8, 12, 16, 20 godz.; 1, 2, 3, 4, 5, 6, dni; 1, 2, 3, 4 tygodnie; 1, 2, 3, 4, 5, 6 mies.
b) Zadania karne (opisy misji): 1 misja (wybrana misja wybranej kampanii), 2 misje (obydwie kampanie po jednej wybranej przez admina misji), 3 misje (wybrane przez admina misje z obu kampanii + jedna misja pojedyńcza [wszystkie wybrane przez admina])
c) Ban tymczasowy na 1, 2, 3, 4, 5, 6 dni; 1, 2, 3, 4 tygodnie; 1, 2, 3, 4, 5, 6 mies.
d) Ban dożywotni
e) Ban dożywotni z blokadą IP
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: lucbach »

Użytkownik, o którym wspominaliście, został upomniany. Postąpił lekkomyślnie, ale nie popełnił jeszcze przestępstwa. Mam nadzieję, że to była jego chwilowa słabość. Na spam-boty nie ma na razie skutecznego rozwiązania. Czytałem o staraniach wielu osób, o jakichś modyfikacjach, o potwierdzaniu wpisu kodem, ale to wszystko pomagało tylko połowicznie, często na krótką metę. A boty ostatnimi czasy tylko się rejestrują, dawno nie widziałem już żadnego wpisu, więc nie jest tak strasznie.

Z powodu wspomnianych spam-botów cierpi też nasza księga gości, ale w przygotowaniu jest coś dużego, zmodyfikowanego i przez to lepszego.

Michailoffie, ban z blokadą IP jest mało skuteczny, szczególnie w przypadku Dzieci Neostrady, a dlaczego, to pewnie wiesz...
lucbach,
administrator knights.sztab.com
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Pier!@#@$% Neostrada!!

Odpowiedz z cytatem

lucbach pisze:Michailoffie, ban z blokadą IP jest mało skuteczny, szczególnie w przypadku Dzieci Neostrady, a dlaczego, to pewnie wiesz...
Niestety wiem :obrazalski: Z jednej strony zmienne IP chroni przed hakerami, z drugiej to droga dla trolli. Szkoda, że nie ma blokady użytkownika TPSA :( :smutny: :cry: :evil: :obrazalski:
Poza tym zmienne IP utrudnia grę w KAM :zraniony:
Abonament, to jednak bardzo dobra rzecz! Jednak każdy kij ma dwa końce. O ile chroni przed dialerami, o tyle, jeśli masz zje!@#$%^ kompa przez miesiąc, no to wtedy musisz płacić, tak jak byś siedział np. 450 godz.! [przez cały 1 miech]
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2006, 20:28 przez Michailoff, łącznie zmieniany 2 razy.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

:( :( :( :smutny: :smutny: :smutny: :cry: :cry: :cry: :evil: :evil: :evil: :obrazalski: :obrazalski: :obrazalski:

Sorx za mały offtop (można usunąć), ale czemu Michailoff'ie walnąłeś tyle emotek do powyższego posta? Świetnie byśmy rozumieli Twe odczucia, gdybyś wrzucił jedną taką emotę, góra trzy. Jak wspominał Rafael_5000, tak zachowują się DN... ja się tam nie znam, ale to trochę bez sensu, takie zamieszczanie gromady emotikon... nie uważasz?
Rafael_5000
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Rafael_5000 »

Dawno spam-boty nie pisały... no to mamy :]

Serer (czy jakoś tak) to nowy bot. Nie dajcie się naciąć.

Lucbachu, wiesz co masz z tym uczynić? ;)
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: lucbach »

Byłem tak szybki, że nawet nie spojrzałem na Twój post i już usunąłem tego Serera i jego dokonania :smiesne: .
lucbach,
administrator knights.sztab.com
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Naprawdę szybko :-P akurat w tej sekundzie, gdy miałem zobaczyć jego posty, niestety, ku mojemu zdumieniu, nie było już tam nikogo na "S" ;-)
Odpowiedz