KaM-owa Liga Polska 1v1 - zasady

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dobra myśl, z chęcią bym w tym uczestniczył!
37
77%
Nic z tego nie wyjdzie.
11
23%

Liczba głosów: 48

Mixons
II Miejsce KaM Ligi Polskiej
II Miejsce KaM Ligi Polskiej

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Mixons »

Jak na razie nie wszyscy gracze potwierdzili swoje uczestnictwo. Jeżeli nie zrobią tego w przeciągu tygodnia, wy "wskakujecie" na ich miejsce. Jeżeli wszyscy potwierdzą swój udział, gracze z listy rezerwowej tworzą ligę kandydacką(aby się ona rozpoczęła musi być co najmniej 4 graczy) i działa tak samo jak liga 1 i 2(mecz i rewanż) po zakończeniu sezonu dwóch najlepszych z kandydackiej zastępuje dwóch najgorszych z ligi drugiej. Możemy też po prostu dodać was jeszcze do ligi, bo liczba dalej będzie parzysta. Tyle, że wtedy w kwalifikacjach nie wszystkie grupy będą liczyły po tyle samo zawodników.
Co myśli o tym reszta użytkowników?
radziopoke
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: radziopoke »

Ligi po 8 osób raczej musiały by zostać gdyż tak aktualnie dostosowuję program(No chyba że chcesz od samego początku sam rozpracowywać mecze :p). W przyszłości może się to zmieni.
Awatar użytkownika
Pyskaty
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Pyskaty »

Nie rozumiem dlaczego chcecie lige podzielic na dwie grupy ?? :zamurowany: Przeciez to jest LIGA, a nie jakies rozgrywki Liga+Puchar. Pomyslodawca zalozyl, ze liczba osob musi sie dzielic przez 2 tak, by na koncu wyniosla 2, czyli 32,16,8,4 itd. A nie lepiej zebrac randomowa, parzysta liczbe graczy i zrobic JEDNA wielka grupe? Tak wlasnie wygladaja ligi. Radzio wymysla jakies programy do ustalania spotkan, a przeciez jak juz Damian mowil mozna to zrobic recznie i o wiele szybciej.
Ja terminarz ustalę w 2 minuty
Grupy 4ro osobowe
1 kolejka
1 - 2
3 - 4
2 kolejka
1 - 3
2 - 4
3 kolejka
1 - 4
2 - 3
Moim zdaniem ta liga skonczy sie fiaskiem, a jesli w jakis sposob wypali, to zapewne skonczy sie po pierwszym sezonie. Ciagle cos jest zmieniane, niedopracowane, niedopiete na ostatni guzik.. Za duzo kombinujecie :)
Nie jestem pesymista, ale nie rozumiem kilku idei, chociazby tej ligi kandydackiej.. przeciez wiadomo ze 4 graczy zakonczy rozgrywke szybciej niz 8 w tej calej grupie i co dalej? Beda czekac miesiac, az liga/grupa prawidlowa wyloni zwyciezce? A co jezeli w ogole nie bedzie sezonu drugiego? Troszku nieprzemyslane..
... myślę, że zostawianie sobie na deser najważniejszych kwestii jest ociupinkę chybione. Jeśli jest jakaś konwencja gry, dajmy na to, najpierw się ją tworzy w całej strukturze, a potem dba o szatę graficzną.
danio
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: danio »

Ja wyszedłem z takim pomysłem. Wyjaśniam :
- Jeżeli na 16 osób wypadłoby 5-6 to liga stoi, jeżeli na 8 wypadnie 2 to najwyżej spadną ...
- To samo "w drugiej lidze"
- Jeżeli będzie jeszcze taka możliwość to w tym drugim przypadku w miejsce osób które się wycofały wchodzą ludzie z ligi kandydackiej.
Jeszcze nie ma pomysłu jak będzie rozgrywana.

Rozegranie 7 kolejek to 7 tygodni, przez ten czas może się okazać że ktoś nie ma czasu itd. Ogólnie jest dużo pomysłów, myślę że Mixons coś wymyśli i poskłada w jedną sensowną całość.
Co do terminarza, nawet na 8 zespołów ułożę terminarz w godzinę.
Jak ? Nie chcę tego pisać tutaj, ale jest bardzo prosty sposób. ....
radziopoke
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Pyskaty: lepiej jest podzielić ligę na kilka grup 8 osobowych. No chyba, że masz zamiar spróbować zrobić terminarz np na 20 osób dla jednej ligi (tak by każdy z każdym rozgrywał mecz w danym okresie + każdy z każdym gra tylko raz(podwójny mecz)+by każdy rozegrał 19 meczy w jednym sezonie), a i nie zapomnij przed rozpoczęciem sprawdzić jaka jest godzina :).
dammul: zgadzam się z tobą że terminarz dla ośmio-osobowej grupy można ułożyć w godzinę(W końcu sam musiałem to opracować i wymyśleć schemat wybierania kolejnych meczy).

A teraz coś do oby dwóch panów:
Chyba za bardzo nie rozumiecie idei programu, który tworzę. Chodzi o to by nie było trzeba za każdym razem wypisywać kto z kim będzie grał po każdym sezonie, zrobi to za nas program dodatkowo wyświetli tabelę ligi w której zawarte są dane kto ile meczy już grał, ile wygrał, zremisował, przegrał i wyniki. Będzie układał w tabeli użytkowników po kolei wg uzyskanych punktów(a w przypadku remisu będzie zależało od tego kto więcej razy wygrał, a jeżeli to będzie zremisowane trzeba brać inne statystyki pod uwagę). Chcielibyście się z tym bawić po każdym tygodniu?

Tworzenie programu dla mnie to żaden kłopot szczególnie gdyż programistą jestem z zamiłowania. Nigdzie nie ma chyba napisane że kolejka będzie trwała tydzień w niektórych przypadkach może się przedłużyć do 2 tygodni. A dla tych co nie będą chcieli czekać zawsze mają czas na inne rozgrywki poza ligą(przecież nikt im tego nie zabroni).

Jeszcze takie jedno pytanko do dammul-a: Jak masz jakiś ciekawy prosty sposób na rozpisanie meczy dla 8 graczy z chęcią go wysłucham(nawet na pw). Choć coś czuję że wiele od mojego by się nie różnił.
Awatar użytkownika
Pyskaty
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Pyskaty »

Zobaczymy co z tego wyjdzie 8-) 8-)
@Edit
Co z tymi zapisami? Jestem na liscie rezerwowych i nie wiem czy mam spodziewac sie przylaczenie mnie. Do kiedy gracze maja czas na potwierdzenie uczestnictwa?
Awatar użytkownika
ChrisEggII
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: ChrisEggII »

Pyskaty ma rację, powinny te oczekiwania zostać przyśpieszone.
Swoją drogą jest dosyć ciekawie, bo wychodzi na to, że z mojej grupy odpada 2 graczy.
radziopoke
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Przecież Mixons w temacie gdzie są zapisy dodał dopisek, że za osobami które nie potwierdziły uczestnictwa czekamy do 5 stycznia, a liga rozpoczyna się 6 stycznia.

Trochę cierpliwości bo jak człowiek się spieszy to diabeł się cieszy. :)
Awatar użytkownika
taktyker
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: taktyker »

Proponuje system w którym 1 liga zawierałaby 8 zawodników, druga liga całą resztę. Jeżeli uzbierałoby się w niej co najmniej np.: 12 zawodników to utworzyłoby się 3 ligę. W Polsce mamy dwie ligi hokejowe, 3 nie ma, i jakoś sobie dają radę.

Zawodnicy mogliby zgłaszać się cały czas.

Należałoby porozdzielać zawodników do poszczególnych lig, więc na początku można byłoby zrobić klika grup, np.: jakby zgłosiło się 20 zawodników to 4 grupy po losowych 5 zawodników i 2 najlepszych w 1 lidze, reszta w 2. Jeżeli 19 zawodników to w losowej grupie byłoby o jednego zawodnika mniej.

Po co psuć ligę, nie dopuszczając np.: mistrzów KAMa tylko dlatego, że zgłosili się po jakimś tam terminie? :zamurowany:

To tylko sugestie.
radziopoke
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

taktyker pisze:Proponuje system w którym 1 liga zawierałaby 8 zawodników, druga liga całą resztę. Jeżeli uzbierałoby się w niej co najmniej np.: 12 zawodników to utworzyłoby się 3 ligę. W Polsce mamy dwie ligi hokejowe, 3 nie ma, i jakoś sobie dają radę.

Zawodnicy mogliby zgłaszać się cały czas.
Jeżeli byśmy mieli zrobić tak jak teraz planujesz to liga mogła by się jeszcze bardziej opóźnić. Aktualne zasady raczej zostaną
taktyker pisze: Po co psuć ligę, nie dopuszczając np.: mistrzów KAMa tylko dlatego, że zgłosili się po jakimś tam terminie? :zamurowany:
Jeżeli są mistrzami to i tak dość szybko wdrapią się na szczyty pierwszej ligi zaczynając od lig kandydackich.
taktyker pisze:To tylko sugestie.
Wiem i to co ja pisze to nie jest krytyka twoich pomysłów tylko, że zmienianie na ostatnią chwilę nie jest najlepsze. :)
Odpowiedz