Rekordy w wypełnianiu misji.
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
- Michailoff
- Moderator
Hah, doczekałem się, że ktoś się porwał na moje wyniki ;P Szkoda, że na te mniej imponujące... czekam na osiągnięcia w misjach 8, 11, 14 i 20, bo tutaj (zwłaszcza w ostatniej) poczułem, że nic szybciej zrobić się po prostu nie da.
No i nie mogę zapomnieć o wyzwaniu sprzed lat - misja 11 TNL (w czasach bicia rekordu uchodząca za najtrudniejszą) nie tylko bez rozbudowy wojska, ale i bez straty żołnierza.
Na razie rezultaty są "bezpieczne" - ostatnim razem w KaM grałem z lekka ponad pół roku temu.
@Kuba - dobry pomysł, tylko nie ma kto tego zrobić - ostatnio z czasem stoję... średnio, jak coś znajdę, to przewertuję cały temat i zbiorę takowe.
No i nie mogę zapomnieć o wyzwaniu sprzed lat - misja 11 TNL (w czasach bicia rekordu uchodząca za najtrudniejszą) nie tylko bez rozbudowy wojska, ale i bez straty żołnierza.
Na razie rezultaty są "bezpieczne" - ostatnim razem w KaM grałem z lekka ponad pół roku temu.
@Kuba - dobry pomysł, tylko nie ma kto tego zrobić - ostatnio z czasem stoję... średnio, jak coś znajdę, to przewertuję cały temat i zbiorę takowe.
Crimson (king) Michailoff
-
kuba11100
- Administrator Forum

- Kontakt:
W sumie to tylko jeden temat, może nawet sam dałbym radę, tylko trzeba przemyśleć parę kwestii, takich jak wersje gry - przykładowo Twoje starsze rekordy, konkretnie misja 103, musiała być zrobiona w SR2, bo bez wież obronnych (zablokowanych od SR3) nie da rady wyciągnąć takiego czasu
. Podobnie 8 - tu początkowy atak też potrafi mocno dać w kość.
Za to 20... nie wszedłem jeszcze w etap totalnej rozwałki bez strzelców
//edit: OK, zebrałem już wszystkie czasy do jednego pliku (z tego tematu i z The New Lands) i przeanalizowałem listy zmian - biorąc pod uwagę jak najszybsze przejście, spore różnice mają misje m. in. 8 (sporo trudniejszy atak na starcie) i 103 (nie można budować wież), poza tym misje 12, 15, 112 i 114 mają poprawionego dość konkretnego buga, który umożliwiał ukończenie misji bez pokonania niektórych wrogów - musimy się zdecydować, czy celowe wykorzystywanie takich bugów będzie uznawane, i które misje będą miały osobne rekordy patrząc na różnice SR2/SR3.
Dodatkowo, czy powinny być osobne rekordy za wariant z produkcją wojska i bez (mogą być duże różnice w niektórych misjach).
I jeszcze sprawa krótkich misji taktycznych - czy brać je w ogóle pod uwagę (tu można pomyśleć jeszcze o misjach pojedynczych), czy tylko niektóre, i jak (i czy) dokładnie mierzyć czas (co do sekundy).
Za to 20... nie wszedłem jeszcze w etap totalnej rozwałki bez strzelców
//edit: OK, zebrałem już wszystkie czasy do jednego pliku (z tego tematu i z The New Lands) i przeanalizowałem listy zmian - biorąc pod uwagę jak najszybsze przejście, spore różnice mają misje m. in. 8 (sporo trudniejszy atak na starcie) i 103 (nie można budować wież), poza tym misje 12, 15, 112 i 114 mają poprawionego dość konkretnego buga, który umożliwiał ukończenie misji bez pokonania niektórych wrogów - musimy się zdecydować, czy celowe wykorzystywanie takich bugów będzie uznawane, i które misje będą miały osobne rekordy patrząc na różnice SR2/SR3.
Dodatkowo, czy powinny być osobne rekordy za wariant z produkcją wojska i bez (mogą być duże różnice w niektórych misjach).
I jeszcze sprawa krótkich misji taktycznych - czy brać je w ogóle pod uwagę (tu można pomyśleć jeszcze o misjach pojedynczych), czy tylko niektóre, i jak (i czy) dokładnie mierzyć czas (co do sekundy).
- Michailoff
- Moderator
Taktycznych pod uwagę nie bierzmy - one i tak mają z góry narzucony limit czasu (max. 42 minuty), zaś precyzyjne ich wymierzenie jest ciężkie i bardzo łatwo nagiąć.
Co do patchy - dobrze rozpisać, na jakich wersjach gry te rekordy zostały ustanowione. Rozwiąże to od razu problem wyżej wspominanych misji - dla tych 5-6 można pokusić się nawet o zrobienie równoległych kategorii SR2 i SR3. Jeśli chodzi o (nie)szkolenie wojska - tutaj znajdą się misje (jak 20 TSK), dla których również można zrobić dwie równoległe kategorie.
Misje pojedyncze? Nie widzę problemów.
Co do patchy - dobrze rozpisać, na jakich wersjach gry te rekordy zostały ustanowione. Rozwiąże to od razu problem wyżej wspominanych misji - dla tych 5-6 można pokusić się nawet o zrobienie równoległych kategorii SR2 i SR3. Jeśli chodzi o (nie)szkolenie wojska - tutaj znajdą się misje (jak 20 TSK), dla których również można zrobić dwie równoległe kategorie.
Misje pojedyncze? Nie widzę problemów.
Crimson (king) Michailoff
-
kuba11100
- Administrator Forum

- Kontakt:
Jeszcze jedna rzecz co do taktycznych, konkretnie 19 i 111 - w obydwu są momenty, w których gracz sam decyduje o momencie ataku, i są dość długie, jak na misje taktyczne, moim zdaniem można się jeszcze zastanowić o wzięciu ich pod uwagę.
Co do produkcji wojska/bez - może coś w stylu, że gorszy o parę minut wynik osiągnięty bez produkcji będzie mógł być obok drugiego, lepszego, z produkcją, ale nie na odwrót, z oczywistych powodów.
Wersja robocza tego, co by się znalazło w pierwszym poście - powiedz, co o tym sądzisz, i ewentualnie popraw w swoich rekordach w kampanii TNL (w opisie niektórych nie było nic o szkoleniu wojska):
(lista przeniesiona do pierwszego posta)
Co do produkcji wojska/bez - może coś w stylu, że gorszy o parę minut wynik osiągnięty bez produkcji będzie mógł być obok drugiego, lepszego, z produkcją, ale nie na odwrót, z oczywistych powodów.
Wersja robocza tego, co by się znalazło w pierwszym poście - powiedz, co o tym sądzisz, i ewentualnie popraw w swoich rekordach w kampanii TNL (w opisie niektórych nie było nic o szkoleniu wojska):
(lista przeniesiona do pierwszego posta)
Ostatnio zmieniony 27 cze 2011, 21:07 przez kuba11100, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michailoff
- Moderator
-
kuba11100
- Administrator Forum

- Kontakt:
OK, wszystko jest już w pierwszym poście. Jeśli kogoś pominąłem - dopominać się, uzupełnię.
Przy okazji dodałem też swój czas misji 103 z SR3b7, gdzie nie można stawiać wież. Całe 52 minuty, ale to w sumie tylko zapychacz miejsca bardziej zmienionej misji. Zapis.
Przy okazji dodałem też swój czas misji 103 z SR3b7, gdzie nie można stawiać wież. Całe 52 minuty, ale to w sumie tylko zapychacz miejsca bardziej zmienionej misji. Zapis.
Wersja SR2
Misja:
TSK 9- 0:26 bez produkcji wojska, bez straty żadnego żołnierza,
TSK 15- 0:46 bez produkcji wojska i myślę, że sporo jeszcze da się tu zjechać z czasem w dół,
TPR 107- 1:17 bez produkcji wojska,
edit 12.08.
TSK 15- 0:41 bez produkcji wojska, bez straty żadnego żołnierza,
TSK 16- 0:33 bez produkcji wojska, 1 miecznik zabity.
TPR 112- 1:02 bez produkcji wojska i da radę jeszcze szybciej
Gdyby ktoś chciał save'y- mogę przesłać na mail'a.
edit 16.08.
TSK 11- 0:51 bez produkcji wojska.
0:43 z produkcją balist- do walki zdążyły dołączyć 2 balisty
edit 17.08.
TSK 5- 0:27 bez produkcji wojska,
TSK 14- 0:47 bez produkcji wojska, bez straty żadnego żołnierza.
edit 19.08.
TSK 5- 0:26 bez produkcji wojska,
TPR 110- 0:37 bez produkcji wojska.
Misja:
TSK 9- 0:26 bez produkcji wojska, bez straty żadnego żołnierza,
TSK 15- 0:46 bez produkcji wojska i myślę, że sporo jeszcze da się tu zjechać z czasem w dół,
TPR 107- 1:17 bez produkcji wojska,
edit 12.08.
TSK 15- 0:41 bez produkcji wojska, bez straty żadnego żołnierza,
TSK 16- 0:33 bez produkcji wojska, 1 miecznik zabity.
TPR 112- 1:02 bez produkcji wojska i da radę jeszcze szybciej
Gdyby ktoś chciał save'y- mogę przesłać na mail'a.
edit 16.08.
TSK 11- 0:51 bez produkcji wojska.
0:43 z produkcją balist- do walki zdążyły dołączyć 2 balisty
edit 17.08.
TSK 5- 0:27 bez produkcji wojska,
TSK 14- 0:47 bez produkcji wojska, bez straty żadnego żołnierza.
edit 19.08.
TSK 5- 0:26 bez produkcji wojska,
TPR 110- 0:37 bez produkcji wojska.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2011, 18:56 przez kaszub, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kuba11100
- Administrator Forum

- Kontakt:
Potwierdzone - tu można pobrać.
Bardzo imponujące, szczególnie te z dopiskiem, jak to mało żołnierzy straciłeś. I to wszystko bez stawiania pustych placów lub wykorzystania błędu hamującego rozbudowę wrogów.
O, i jeszcze jeden, z którym ja się kryłem (7 TPR w 43 minuty)
//edit: Kolejne, dzisiejsze osiągnięcie: misja 1 TSK, bez produkcji wojska, w, uwaga uwaga, 11 minut! Zapisując grę tuż przed końcem było minutę mniej - cóż, kwestia sekund, ale nie będę nic naciągał. Może z produkcją wojska pójdzie odrobinę szybciej.
Zapis. Jeśli kogoś zdziwią wyprodukowane przeze mnie łuki - zleciłem to na samym początku, mając w planach szkolenie łuczników, ale udana obrona zmieniła plany
Bardzo imponujące, szczególnie te z dopiskiem, jak to mało żołnierzy straciłeś. I to wszystko bez stawiania pustych placów lub wykorzystania błędu hamującego rozbudowę wrogów.
O, i jeszcze jeden, z którym ja się kryłem (7 TPR w 43 minuty)
//edit: Kolejne, dzisiejsze osiągnięcie: misja 1 TSK, bez produkcji wojska, w, uwaga uwaga, 11 minut! Zapisując grę tuż przed końcem było minutę mniej - cóż, kwestia sekund, ale nie będę nic naciągał. Może z produkcją wojska pójdzie odrobinę szybciej.
Zapis. Jeśli kogoś zdziwią wyprodukowane przeze mnie łuki - zleciłem to na samym początku, mając w planach szkolenie łuczników, ale udana obrona zmieniła plany
No to podjąłem wyzwanie.Michailoff pisze: 20. 1:26 (!!!) - zamiast zrobić to bez produkcji wojska, postanowiłem wbić rekord.
[...]
Do tejże misji mam małe wyzwanie - reguły są najprostsze z możliwych. Niech ktoś spróbuje pobić ten czas ;P Wszystkie techniki dozwolone - czy to spawanie balist, czy też formowanie setek żołdaków.
TSK 20- 1:14
Wyprodukowałem 17 balist, które kolejno dołączały do oddziałów (3 nie zdążyły dojechać) i 1 kusznika do wyciągania wrogów z ich pozycji. W sumie spore straty wśród żołnierzy, no ale coś za coś- spieszyło mi się.
Save'y oczywiście do wglądu.