Problemy dotyczące tworzenia misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Post autor: kuba11100 »

A niech to... Nikt nie ma absolutnej pewności co do przyczyny błędu.
Nie musi być dokładnie tak, jak mówię, jest też druga teza mówiąca o mniejszym limicie, odrębnym dla każdej z drużyn (256?).
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
megadiabollo
Użytkownik Forum

Post autor: megadiabollo »

Ja w swoich misjach mam powyżej 1000 żołnierzy i nic . A co do tego błedu to już sobie poradziłem nie potrzebnych po usuwałem paru i wstawiłem innych zamiast ich <np. zamiast pachołków,łuczników>

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Frost Wyrm
Użytkownik Forum

Post autor: Frost Wyrm »

To jest mój pierwszy post, więc na początku chciałbym się przywitać z wszystkimi fanami KaM. Otóż ściągnąłem edytor map Kroma, ale po wstawieniu budynków pozostają tylko białe plamy i nie da się wstawić jednostek. Czy ktoś miał podobny problem? :(
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Jest w readme, treści okienka i chociażby w tym poście.
Jednostki ustalasz w skrypcie misji, nie w pliku mapy. Szczegóły są już w przyklejonych tematach.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
Frost Wyrm
Użytkownik Forum

Post autor: Frost Wyrm »

Dziękuję. Następnym razem lepiej poszukam. :D

Edit: Mam drugi problem. Jak przewijać mapę w edytorze misji (ten ze skryptami)? próbowałem myszką, strzałkami. Miał ktoś podobny problem?
Awatar użytkownika
Scyer
Użytkownik Forum

Post autor: Scyer »

Jako, że jestem tu nowy, to po pierwsze witam wszystkich! :)
Sprawa wygląda tak: mam edytor terenu, edytor misji, pomysł na kampanię, przygotowane misje, opisy... no, wszystko. Już nawet zacząłem pracę nad pierwszymi misjami, ale...
...nie mam pojęcia jak zrobić odprawę przed misją (chodzi o ten tekst, który czytamy przed każda misją z widokiem mapy całego królestwa), dodawać wiadomości, ustawić obrazu mapy królestwa, która obrazowała by postępy gracza, dodać jakieś filmiki dla urozmaicenia (te, które są już w grze, bo te, które ja zrobiłem były... kulawe :D ). No i jak to wszystko spleść w całość, by nie trzeba było za każdym razem podmieniać misji?
Pozdrawiam.
Power... Give me more power!
&#936;
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Dodaj LIBDecoder do kompletu:
http://lewin.namsys.com.au/kam/download ... -0.8.2.zip
Tam podmienisz teksty (w tym odprawy) i dodasz nowe. Mapę teoretycznie można podmienić, ale z pozycjami chorągwi i ścieżek nie jest już kolorowo - pewnie się da, ale żadnego narzędzia WYSIWYG nie ma.

Żeby nie trzeba było podmieniać jednej misji za każdym razem, po prostu zastąp kolejne misje oryginalnej kampanii własnymi (mission*.dat - TSK, dmission*.dat - TPR).

Struktury kampanii nie da się zmienić - tzn. m. in., że każda kampania ma stałą ilość misji, i że filmy będą odtwarzane tak, jak w oryginalnych kampaniach, po ukończeniu misji:
TSK:
4 - M2.avi
7 - M1.avi
12 - M5.avi
15 - M6.avi
18 - M20.avi
20 - Outro.avi
TPR:
14 - OutroNew.avi

Dla reszty misji będzie to standardowy Victory.avi

Jeśli chcesz je zastąpić własnymi, droga wolna - są w katalogu \data\gfx\video\. Nie znam reszty parametrów, możesz sam sprawdzić.

Z odprawami podobnie, oprócz tekstu osobno zmienia się głos lektora (to nie syntezator czyta tekst). Są w katalogu \data\sfx\speech\Briefing\, mają format WAV lub MP2, rozszerzenie .snd

Tylko zrób kopię tych wszystkich plików przed zabawą, żeby potem nie było problemów.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
Scyer
Użytkownik Forum

Post autor: Scyer »

Wielkie dzięki za pomoc. Trochę mi nie pasuje, że nie mogę zrobić własnego układu misji, bo max można 20, a mi wychodziło 25 :D. No, ale coś się usunie, coś upchnie, coś złączy i będzie cacy :) A no i jeszcze do filmików dopasować, ale to już pikuś będzie ;]
Power... Give me more power!
&#936;
Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Kontakt:

Post autor: Joker »

Witam. A więc mam taki mały problemik. Hi hi. Prawdę mówiąc zastanawiałem się nad tym problemem kiedyś ale po prostu zmieniałem plan wydarzeń i tak to przechodziło. Lecz dziś nie będę zmieniał tylko zapytam. Bo sam nie wiem. :cyklop:
W mojej misji 6 miasto wroga, ma omijać wieże i atakować gdzieś w linij kamieniarzy. (Tzn. za wieżami) Ale gdy miasto te zaatakuje i jest dobrze wszystko to potem zamiast szkolić jednostki i atakować kolejny raz, oni tworzą sobie po jednym rycerzu (łuczniku, itp) i idą pojedynczo. To totalnie psuje mi misję.
Dlatego proszę was o pomoc. Wie ktoś może jak temu zaradzić? :usmiech:

Ps: Frost Wyrm ten edytor przewijamy na mini mapie...
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Sprawdź dwie rzeczy:
1. W starym poradniku Dark Lorda jest wspomniane, jak robić taki niekończący się atak - sprawdź, czy przypadkiem nie zrobiłeś czegoś podobnego.
2. Zasięg obrony i agresywność - pierwsze być może nachodzi na Twoją wioskę, drugie - wyłącz (-1 w edytorze) i sprawdź.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.