Innowacje w mapach

Wszystko o szeroko pojętej działalności Fanów gry: mapy, programy, tłumaczenia...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Co sądzicie o takich innowacjach w edytowaniu?

Czas głosowania minął 11 mar 2010, 23:04

Generalnie ciekawy pomysł - kreatywnie..
12
75%
To strasznie fajnie (jak w kombajnie)
3
19%
Weź idź się utop z tymi innowacjami ;)
1
6%
Wiesz co? Moja babcia robi lepsze misje!
0
Brak głosów

Liczba głosów: 16

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum

Innowacje w mapach

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Alanbach »

Proszę, nie odbierajcie tego postu jako jakieś samouwielbienie, albo gloryfikacja, ale czyż wam też czasem się wydaje, że nasze mapki i misje są troszkę.. nudne? :zraniony:

Kilka ładnych miesięcy temu po raz pierwszy zaprezentowałem wam mapkę – w sumie innowacji jako tako (oprócz nietypowego ułożenia muru obronnego w formę fortecy i poziomu trudności) jeszcze nie było. Dopiero od drugiej misji zacząłem regularnie „bawić się” częściami edytora (zwanymi „tiles”) – dzięki temu zauważyłem, że edytor umożliwia nam szeroki wachlarz kombinacji i urozmaicania frywolnie misji. Ot na przykład zrobiłem dzięki posklejaniu z sobą tych „klocków” kilka pseudo - nowych budynków, które bardzo urozmaicają misję. Sądzę, że jestem prekursorem pewnego rodzaju innowacji. Świątynia, jaskinie, zamczysko, labirynt, nowe stodoły farmerskie, klasztor, zniszczony mur i most i wiele innych. Te „tilesy” umożliwiają nam bardzo ciekawą modyfikację.

Rzucę wam paroma screenami z edytowania misji z mojej kampanii KAM The Great Escapade. Co o tym sądzicie? :smiesne:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Joker »

Fajnie to wygląda... Ale na co to komu? Dla upiększenia mapy? Czasem zepsuje mapę... Ale do twojej kampanii pasuje...
Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Oczywiście w zupełności się z Tobą zgadzam - nie zawsze i wszędzie takie rozmaitości muszą być - nie wszędzie to pasuje. Ale naprawdę pojedyńcze "tiles" bardzo fajnie modyfikują mapkę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Niedługo będziemy mieli prawdopodobnie dostęp do kodu źródłowego KaM - takie tiles'y odejdą na drugi plan (znacznie wzrośnie wówczas rola dobrych programistów i modderów :P), ale jak na razie - przy dobrym pomyśle mogą polepszyć mapę, przy złym - schrzanić ją. Dlatego jest mi to w 100% obojętne. Zresztą ja w KaM obecnie i tak nie grywam, więc...
Crimson (king) Michailoff
Awatar użytkownika
Toczek
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Toczek »

Kombinuj, kombinuj, Alanbach, kombinuj. Dobrze Ci idzie, a biorąc pod uwagę że na razie są to pionierskie dzieła liczę na to, że za jakiś czas te "kombinacje" będą wyglądać dość autentycznie. :)
http://farmersi.pl - polecam wszystkim, którzy cenią sobie wymagającą myślenia rozgrywkę na poziomie.
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

Michailoff pisze:Niedługo będziemy mieli prawdopodobnie dostęp do kodu źródłowego KaM
[potrzebne źródło]
Bardziej liczyłbym na Kroma i obsługę niestandardowych "kwadracików".
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gogoud »

Mi osobiście pomysły takowe się bardzo podobają, Alanbachu.
Innowacje są konieczne, zarówno w skrypcie (tzw. przez nas, skrypterów, "misje specjalne", gdzie cele misji i rozgrywka są nietypowe), jak i w mapie - dodatkowe "budynki" (nie korzystam z tego, do kampanii mi nie pasuje, ale u Ciebie prezentuje się doskonale), zawalone mosty kamienne, zerwane mosty linowe, wieże obsadzone balistami, ogromne zamki (moja misja 17) itp, z czego korzystam ile się da.

Jest tylko jeden mankament w Twoich "innowacjach", Alanbachu.
Co z tego, że dostaniemy oryginalny skrypt, dający trudną misję?
Co z tego, że dostaniemy mapę z "innowacjami"?
Twoje mapy są BRZYDKIE i NIEDOPRACOWANE, więc cały ich urok pryska - możesz tego nie rozumieć, nie zgodzić się z tym czy co tam Ci przyjdzie do głowy.
Ja jednak, żeby cieszyć się grą, potrzebuję ładnej mapy. Bardzo ładnej, zielonej, z laskami, strumyczkami, górami, dopracowanej, cieszącej oko.
I wierzę, że jest wielu innych, którzy się ze mną zgodzą.
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube
Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Cóż - de gustibus non disputandum est :smiesne:
Mam inny styl, ale za waszymi wcześniejszymi poradami robiąc ostatnią - piątą misję nafaszerowałem ją drzewkami, "kwiatkami-sratkami", dołami i fałdami - może tak jest i naturalniej, ale mi się wtedy tak nie podoba :usmiech: Wd. mnie wystarczą takie fałdy i ilość "dodatków" jakie mam w poprzedniejszych. Ale jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje :szczerzy: ale cieszy mnie, że chociaz niektórym się podobają :smiesne:
Obrazek
Awatar użytkownika
fanTSK
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: fanTSK »

Brawo Alanbach!!!! Oby tak dalej :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gogoud »

Alanbach pisze:...de gustibus non disputandum est
Błagam, nie po łacinie - mam uraz do tego języka ze szkoły.
Na lekcjach panują fletus et stridor dentium.
Weź lepiej i ora et labora nad nową mapą (lub popraw którąś starą :D).

Łacina... Brrr....
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube
Odpowiedz