Poddani- kamikadze

Masz problem z grą? Napisz o tym, postaramy się go rozwiązać! (Nie dotyczy problemów z rozgrywką!)

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum

Poddani- kamikadze

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Mixxer5 »

Mam taki ciekawy problem- mianowicie , moi poddani (na szczęście tylko niektórzy) pędzą do przeciwnika, co rzecz jasna skutkuje ich śmiercią. Jest to ich reakcja na nowy budynek. Np. młynarz zamiast iść do nowego młyna biegnie w stronę wrogich oddziałów. Wcześniej nie występował taki problem, ale teraz kiedy moja wioska się rozrosła, większość nowo wyszkolonych młynarzy, chłopów i pomocników zmienia się w samobójców i nie ma jak ich powstrzymać. Podobny problem mam z armią. Dosłownie pędzą na śmierć, a ja nie mam jak ich zatrzymać. Ma ktoś może pomysł jak to naprawić?
Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Joker »

To istny błąd gry.. dzieje się to gdy gra się przeciąży.. :D
Masz zainstalowanego patcha? SR2
Radzę przeinstalować grę..
Lub po prostu zacząć misję od nowa...
Awatar użytkownika
Rycerzykk
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Rycerzykk »

też miałem ten błąd. Czasem wystarczyło szkolić np. 2 piekarzy. jeden szedł na śmierć a drugi do młyna/piekarni 8-)
Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Hm.. SR2 mam zainstalowane od początku i wolałbym uniknąć zaczynania od nowa. To już prawie 8 godzina misji (wiem że dużo, ale lubię duuużo budować :smiesne: ). Co do "dwóch" robotników- mój rekord to dziesięciu, którzy zginęli za jeden budynek (i i tak musiałem go zburzyć, bo nikt do niego nie wszedł... najciekawsza jest sytuacja moich przeciwników- ci bezpośrednio nade mną kotłują się, biegają we wszystkie strony i w ogóle nieźle szaleją. Pozostali całkiem spokojnie stoją na moejscach... poza tym, że połowa ich pomocników boegnie w lewy górny róg mapy (czyli tam gdzie moi robotnicy) i stoją tam, aż umrą z głodu...
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

To tzw. "drunk soldiers bug" - jeśli na mapie jest jednocześnie około 1200 (?) jednostek (cywilów, żołnierzy, zwierząt i roślin pływających w wodzie), właśnie tak się dzieje - żołnierze wroga nie trzymają się pozycji obronnych, Twoi strzelcy nie reagują na niektórych wrogów, cywile chodzą do wroga i wiele innych dziwactw (słyszałem o przypadku, gdzie pomocnicy nosili towary do spichrzów innych drużyn, ale ile w tym prawdy to nie wiem). Rozwiązania błędu jak do tej pory nie ma (i prawdopodobnie nie będzie), można jedynie następnym razem starać się ukończyć misję szybciej, żeby nie przekroczyć limitu jednostek. Chyba, że nadal używasz Windowsa 98, wtedy pomoże downgrade do wersji 1.52 (kosztem innych błędów).
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
Rycerzykk
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Rycerzykk »

kuba11100 pisze:(słyszałem o przypadku, gdzie pomocnicy nosili towary do spichrzów innych drużyn, ale ile w tym prawdy to nie wiem).
bywa czasem miałem takie coś, ale wróg ich zabijał :o widać nie chciał nic za darmo
Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Hmm... to ja już wiem gdzie mi ginęły towary! :D
Dawac
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Dawac »

Jest jedno rozwiązanie skuteczne jeżeli masz więcej niż 1 przeciwnika lub musisz zniszczyć więcej niż 2 miasta wroga.

Robisz wcześniej żołnierzy chyba że już masz jakiś od początku gry i po prostu wyciągasz wroga z miasta niszczysz mu wojsko później wieże i wybijasz mieszkańców. Możesz też zniszczyć szkołę i gospodę jeżeli nie chce ci się ich wybijać to padną z głodu.W ten sposób na mapie jest mniej jednostek wroga a ty możesz robić swoich :)
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

kuba11100 pisze:Rozwiązania błędu jak do tej pory nie ma (i prawdopodobnie nie będzie)Chyba, że nadal używasz Windowsa 98, wtedy pomoże downgrade do wersji 1.52 (kosztem innych błędów).
Jakieś musi być, można porównać pliki exe między 1.52, a "wyższymi" wersjami.
Gdzie znajdę link do wersji 1.52?
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

http://kuba11100.c0.pl/kam/patches/1520REL.zip
Wersja non-unicode bodajże, podobnie jak większość polskich wydań.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Odpowiedz