Projekt Knights and Merchants: Online

Wszystko o szeroko pojętej działalności Fanów gry: mapy, programy, tłumaczenia...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz

Czy zagrał byś w przegladarkową wersję KAM'a?

Tak
53
77%
Nie
16
23%

Liczba głosów: 69

Awatar użytkownika
sarelo33
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: sarelo33 »

proponuje bazowac na www.reddragon.pl jak w to od 5 lat, jest lepsze niz cokolwiek inne 8-)
Awatar użytkownika
Dumdas
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Dumdas »

Po dłuższej przerwie znów na forum!
Według mnie projektu nie można rozpocząć od żadnego istniejącego silnika (mówię to bez wiedzy, jakim silnikiem dysponuje Jegrek).
Ogólnie to długo nie było żadnego odzewu od nikogo i projekt został zupełnie porzucony.
W sumie, to można by się za to zaprać, ale jakikolwiek sens jest jeżeli uzbiera się przynajmniej 3 "zapalonych" programistów (różnej maści) i grafika, albo dwóch. Fajnie by było, gdyby wpisały się (albo tu, albo na pw) wszystkie osoby na które mógłbym liczyć jako programistów, designerów, grafików i kij wie kogo jeszcze, a kto uważa że mógłby się przydać i chciałby współpracować. Potem dopiero do tego by się dobrało ludzi z innych for, no bo jeżeli na głównym polskim fanowskim forum nie będzie odzewu, no to nie ma sensu, no bo dla kogo byśmy to robili?

@lucbach
Trochę gadaliśmy, ale nic z tego nie wyszło, bo nie było teamu

@up
Silnik, to ogólnodostępny skrypt, a nie gra, która działa. Nie ma silnika do reddragon, chociaż nawet gdyby był, to nie odpowiadałby on mojej koncepcji KaM Online

@edit
Jest szansa, że zajmę się robieniem KaM Online sam, ale chciałbym wiedzieć ile osób byłoby zainteresowanych graniem w KaM Online. Bo dla samego siebie nie będę gry robił :P
Nick w KaM Remake: Argo [PL].
Awatar użytkownika
kijanek6
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kijanek6 »

IMO projekt raczej bezcelowy, bo mało osób by w to grało. Jeśli chcielibyście to zrobić w stylu Ogame, to tym bardziej - byłaby to ta sama gra tylko z innymi obrazkami. Ja bym to sobie wyobrażał z widokiem miasta, możliwością stawiania dowolnie budynków w mieście, nowymi jednostkami, kierowaniem bitwami, dyplomacją i tak dalej. Projekt realny, ludzie też by się szybko znaleźli, tylko trzeba sobie zadać pytanie "czy warto się w to bawić dla 50 osób?".
kolacz
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kolacz »

Myślę,że mogłoby znaleźć się więcej chętnych osób. Wystarczy dobra reklama na różnych top listach itd.
Jakby nie było było bardzo miło.
Awatar użytkownika
kijanek6
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kijanek6 »

Gier przeglądarkowych jest od groma, więc nie liczyłbym na to. Może znaleźliby się co najwyżej jeszcze jacyś fani KaM, którzy się nigdzie nie udzielają.
kolacz
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kolacz »

Wiem, że jest ich dużo, ale takie gry cieszą się dużą popularnością, nawet te istniejące od niedawna. Ta gra nie musi się komuś kojarzyć z KaM i przykładowo taki gracz nie musiałby mieć styczności z tą grą wcześniej. Ważne żeby gra była ciekawa i wciągająca, to każdy będzie w to grał, nie tylko fani pierwowzoru. Na początku wiadomo, że nie będzie lawiny graczy, ale z czasem jak przynajmniej będzie grało 50 osób, to gra będzie się rozwijać, a co za tym idzie będzie więcej graczy.

Pozdrawiam
Jakby nie było było bardzo miło.
Awatar użytkownika
Dumdas
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Po dłuższej przerwie po wiadomości na gg od kijanek6 postanowiłem znowu zajrzeć ja forum.
Moje zdanie jest takie:
Warto zrobić taką grę dla 50 osób, bo:
- jeżeli będzie grało 50 osób ze sobą i będą one się znały, to gra w towarzystwie znajomych będzie ciekawsza
- mniejsze grono graczy to łatwiejsza organizacja całości gry i przyjemniejsza rozgrywka
- z punktu widzenia programisty każdy taki projekt bardzo rozwija umiejętności
---------------------------------
Jeżeli do Kijanek6 i mnie dołączy jeszcze jeden programista - zaczynamy zabawę z projektem KaM Online. Ale! Jeżeli ktoś się zgłosi, to proszę, by był konsekwentny w swej decyzji i nie pisał na następny tydzień, że się wypisuje z interesu.
Umiejętności najbardziej pożądane:
- obsługa języków PHP + MySQL lub JS + HTML +CSS
- pisanie w miarę przejrzystego kodu
- umiejętność optymalizacji kodu (tak PHP, MySQL oraz JS jak i HTML)
Przydałby się też grafik, pewnie do takich rzeczy jak przyciski, logo itd. bo grafikę do samej gry weźmiemy prawdopodobnie z oryginalnego KaM.
---------------------------------
Postęp/ogłoszenia/pytania do was, jako do przyszłych użytkowników będę kierował w tym temacie. Na chwilę obecną:
- szukamy programisty
- forma gry i całego projektu nie jest nawet zarysowana, także jedynym ograniczeniem nasza wyobraźnia :)
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Świetnie chłopaki. To jak już się w grupę (w trio) zbierzecie, to o wszelakich pomysłach, planach na realizację, komentarzach i innych rzeczach związanych bądź nie związanych z tym, rozmawiajcie prywatnie. Jako przyszli testerzy sami powinniście mieć pomysły, jak co powinno wyglądać, zaś my jako konsumenci zainteresujemy się tym dopiero po wydaniu przez Was wersji alfa gry. Nie po obietnicach, czy przedstawionych różnych schematach, propozycjach na brudno i tym podobnych rzeczach. Było już takich zapowiadaczy od groma. Będziemy bardziej zaciekawieni czymś namacalnym. Ewentualnie zawsze na forum znajdą się osoby, które samym pisaniem będą w stanie pobudzić marzenia łaknących nowości fanów.
Awatar użytkownika
Dumdas
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Mamy do was jako do przyszłych graczy pytanie:
Chcialibyście, żeby:
a) KaM Online miał formę zbliżoną do normalnego KaM (czyli widać każdy budynek, jednostkę, walka w czasie rzeczywistym, a różnica taka, że gra odbywałaby się na stołach tak jak na kurniku 2-5 graczy na stół)
b) KaM Online byłby czymś w rodzaju Plemion (duża mapa, na niej osady, a w osadach buduje się budynki, widok tak jak w plemionach/ikariam itd)
c) macie własna wizję i chcielibyście się nią podzielić z twórcami

Osobiście jestem za a), bo to w końcu ma być KaM Online, więc wersja online wzorowana na oryginalnym KaM. Kijanek uważa, że b), bo KaM taki jak a) byłby tylko kopią oryginalnego KaM.

BTW: Dowiedziałem się od kijanka, że Krom robi KaM'a od podstaw i nieźle mu idzie, a http://www.youtube.com/watch?v=y-7cbQzJ ... annel_page jest filmik z tego co robi.

Chciałbym o uzasadnienie każdej opini w miarę sensowności takiego działania ;)

@Khel
Pisał o postępie i grze będę. Jeżeli nie chcesz nie wchodź tutaj, ale nie decyduj za innych, czy chcą, czy nie chcą, żeby pisać tutaj o grze.
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

Chwila. Przecież to, o czym piszesz w punkcie A to zwykła gra wieloosobowa; opcja, która istnieje w KaM od pierwszego publicznego wydania. Chyba że masz na myśli coś bardziej rozbudowanego, KaM z opcją statystyki i lobby (które można by było zastąpić kanałem IRC lub podobnym czatem).

Nie tylko Krom robi remake, Harold nie zostaje w tyle ;-).

Apropo innych opcji to powiem tylko, że nawet jeśli użyjesz w grze grafiki z KaM i/lub nadasz jej nazwę Knights and Merchants to nie będzie ona "tym prawdziwym" KaM, tylko, na przykład, kolejną, beznadziejną, nudną, niedopracowaną grą MMORPG opartą o gotowy silnik PHP+baza danych.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Odpowiedz