Propozycje budynków, rozbudowań.
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
a nie możemy sobie darować tego prochu? Mi się lepiej gra bez tych strzelających ścierw
EDIT: a ja słyszałem, że konina jest bardzo smaczna
EDIT: a ja słyszałem, że konina jest bardzo smaczna
Ostatnio zmieniony 17 gru 2008, 23:02 przez PinCheR, łącznie zmieniany 1 raz.
KAMPANIA:
Dom Alchemika zdecydowanie bardziej
1)Rzeźniarnia Wiesz konie ludzie jedli w ostateczności(oblężenie itp.) bo porostu mięso konia jest nie smaczne
2)Tej koncepcji z Domem Trapera nie czaję
3)Dobre jeszcze bym dorzucił Grzyby z mojego projektu Ryby+miód i Grzyby+miód= "wędzonki"
4)Jak najbardziej ciekawe tylko byś musiał oprócz domu zrobić jakiś przykładowy panel wymiany
Rusznikarnia ja się tym zajmę będzie produkować Prymitywna lufa, Arkebuz i Muszkiet.
2Deski+1stal+1węgiel = Prymitywna lufa
3Deski+2stal+2węgiel = Arkebuz
4Deski+3stal+3węgiel = Muszkiet
Oczywiście wszystko dalej trzyma się średniowiecza.
"Pierwsza działająca broń palna, odnotowana w rękopisie Waltera de Milimete z 1326 roku" czyli zaczęto używano tej broni jeszcze w późnym Średniowieczu.
1)Rzeźniarnia Wiesz konie ludzie jedli w ostateczności(oblężenie itp.) bo porostu mięso konia jest nie smaczne
2)Tej koncepcji z Domem Trapera nie czaję
3)Dobre jeszcze bym dorzucił Grzyby z mojego projektu Ryby+miód i Grzyby+miód= "wędzonki"
4)Jak najbardziej ciekawe tylko byś musiał oprócz domu zrobić jakiś przykładowy panel wymiany
Rusznikarnia ja się tym zajmę będzie produkować Prymitywna lufa, Arkebuz i Muszkiet.
Oczywiście wszystko dalej trzyma się średniowiecza.
"Pierwsza działająca broń palna, odnotowana w rękopisie Waltera de Milimete z 1326 roku" czyli zaczęto używano tej broni jeszcze w późnym Średniowieczu.
- Xerophoenix
- Użytkownik Forum
Cóż, projekt Rzeźniarni powstał podczas czytania tych wszystkich postów niezadowolonych graczy, którzy albo w ogóle koni nie mają, lub hodują je tylko symbolicznie. Ja akurat często robię konnicę, lecz chciałem zrobić alternatywę dla jeźdźców. A wizja dużej ilości kiełbasy może skusić każdego ^^
Cóż, dom trapera to mini-projekt punktu wymiany, jakty ten się nie przyjął. Po prostu punkt wymiany (tworzenia) z zalegających po młynach i chlewach materiałów czegoś bardziej przydatnego.
Co do grzybków zastrzeżeń nie mam żadnych
Sam panel trudny się mi nie wydaje.
a) panel szkolny:
na górze masz w liniach rozpisane aktualny stan surowców "wymienianych", poniżej obrazek z towarem "zakupywanym", dwie strzałeczki do zmieniania obrazków (towarów) i przycisk "kup" (dokładnie jak przy tworzeniu ludności).
b) panel warowny
Na górze posiadamy tabelkę z posiadanymi dobrami, na dole obrazeczek z zakupywanym towarem. Identico jak z zakupem wojska. Do poszczególnych towarów potrzebne poszczególne produkty.
Jedyną różnicą jest to, że zamiast wojaka/obywatela wychodzącego z budynku, w "silosie"/"magazynie"/"hali" z boku pojawiac się będą "zakupowane towary", gotowe do wyniesienia przez pomocników jak normalny produkt.
Co do rusznikarni, proponowałbym z tym nie przesadzać. Raczej zbudować budynek "nowoczesnych technologii", gdzie tworzone byłyby upped balisty (większe obrażenia vs budynki), strzelcy (skórzany pancerz - obrona 1, atak 3).
Choc oczywiście to tylko moje propozycje.
Cóż, dom trapera to mini-projekt punktu wymiany, jakty ten się nie przyjął. Po prostu punkt wymiany (tworzenia) z zalegających po młynach i chlewach materiałów czegoś bardziej przydatnego.
Co do grzybków zastrzeżeń nie mam żadnych
Sam panel trudny się mi nie wydaje.
a) panel szkolny:
na górze masz w liniach rozpisane aktualny stan surowców "wymienianych", poniżej obrazek z towarem "zakupywanym", dwie strzałeczki do zmieniania obrazków (towarów) i przycisk "kup" (dokładnie jak przy tworzeniu ludności).
b) panel warowny
Na górze posiadamy tabelkę z posiadanymi dobrami, na dole obrazeczek z zakupywanym towarem. Identico jak z zakupem wojska. Do poszczególnych towarów potrzebne poszczególne produkty.
Jedyną różnicą jest to, że zamiast wojaka/obywatela wychodzącego z budynku, w "silosie"/"magazynie"/"hali" z boku pojawiac się będą "zakupowane towary", gotowe do wyniesienia przez pomocników jak normalny produkt.
Co do rusznikarni, proponowałbym z tym nie przesadzać. Raczej zbudować budynek "nowoczesnych technologii", gdzie tworzone byłyby upped balisty (większe obrażenia vs budynki), strzelcy (skórzany pancerz - obrona 1, atak 3).
Choc oczywiście to tylko moje propozycje.
(-.-)____________>_>_>___________(-.^)
Kopalnia odkrywkowa siarki--->Dom alchemika--->Rusznikarnia---> Poligon--->Dopiero żołnierz 
Koszt treningu takiego żołnierz byłby ogromny
Dom alchemika:
1Węgiel i 1Siarka= 1Proch
Rusznikarnia:
Poligon:
1skrzynia złota + 2prochu + 1rekrut + 1Zbroja + 1Prymitywna lufa = "Żołnierz z prymitywnym pistoletem"
1skrzynia złota + 3prochu + 1rekrut + 1Zbroja + 1Arkebuz = "Arkebuzer"
1skrzynia złota + 4prochu + 1rekrut + 1Zbroja + 1Muszkiet = "Muszkieter"
Jest nowe drzewo rozwoju
Te jednostki raczej były by elitarne lub reprezentacyjne 
E:
Rzeźniarni dalej nie jestem przekonany
już lepiej zrobić "kurnik" "Małą Farmę" gdzie by były hodowane kurczaki
konik proszę zostawić w spokoju 
Koszt treningu takiego żołnierz byłby ogromny
Dom alchemika:
1Węgiel i 1Siarka= 1Proch
Rusznikarnia:
Poligon:
1skrzynia złota + 2prochu + 1rekrut + 1Zbroja + 1Prymitywna lufa = "Żołnierz z prymitywnym pistoletem"
1skrzynia złota + 3prochu + 1rekrut + 1Zbroja + 1Arkebuz = "Arkebuzer"
1skrzynia złota + 4prochu + 1rekrut + 1Zbroja + 1Muszkiet = "Muszkieter"
Jest nowe drzewo rozwoju
E:
Rzeźniarni dalej nie jestem przekonany
Moja propozycja to warsztat z narzędziami. Produkowałby narzędzia, niezbędne do pracy wszystkim mieszkańcom miasta. Przykładowo gdy zbudujemy tartak musimy wyprodukować do niego piłę. pomocnik niesie piłę do tartaku i rozpoczyna się praca
. Według mnie to fajne urozmaicenie. W tym samym warsztacie można by też produkować taczki dla pomocników, które zwiększałyby szybkość transportowania towarów.
Koszt każdego narzędzia wynosiłby 1 drewna.
Koszt taczki wynosiłby 2 drewna.
Drugi pomysł to powiększona stajnia. Produkowałaby dodatkowo osły dla pomocników. Osły nosiłyby dwa towary w jukach. Pomocnik prowadziłby osła tak samo jak konia-obok siebie.
Chata rzeźbiarza, to trzecia propozycja. Rzeźby podnosiłyby zadowolenie poddanych co prowadziłoby do większej wydajności ich pracy(np. budowniczy szybciej budują, a ich budowle są bardziej wytrzymałe,a wojsko szybciej się formuje i ma zwiększone obrażenia). Do tego samego mógłby przyczyniać się ogrodnik, zamieszkujący stworzony dla niego dom, tworząc ładne ogródki i sadząc ozdobne drzewa.
Wcześniej jeszcze mówiłem o podpalanych strzałach za pomocą siarki. Jeżeli budowla miałaby słomiany dach(np. piekarnia), to otrzymywałaby większe obrażenia od płonących pocisków i podpalałaby się otrzymując obrażenia na jakiś czas. Dlatego przy budowie budynków można by wprowadzić opcję wyboru dachu słomianego lub takiego jak w spichrzu bądź drugiej wersji wieży obronnej. Ta "słomiana" wersja budynku byłaby oczywiście tańsza.
Co wy na to?
Koszt każdego narzędzia wynosiłby 1 drewna.
Koszt taczki wynosiłby 2 drewna.
Drugi pomysł to powiększona stajnia. Produkowałaby dodatkowo osły dla pomocników. Osły nosiłyby dwa towary w jukach. Pomocnik prowadziłby osła tak samo jak konia-obok siebie.
Chata rzeźbiarza, to trzecia propozycja. Rzeźby podnosiłyby zadowolenie poddanych co prowadziłoby do większej wydajności ich pracy(np. budowniczy szybciej budują, a ich budowle są bardziej wytrzymałe,a wojsko szybciej się formuje i ma zwiększone obrażenia). Do tego samego mógłby przyczyniać się ogrodnik, zamieszkujący stworzony dla niego dom, tworząc ładne ogródki i sadząc ozdobne drzewa.
Wcześniej jeszcze mówiłem o podpalanych strzałach za pomocą siarki. Jeżeli budowla miałaby słomiany dach(np. piekarnia), to otrzymywałaby większe obrażenia od płonących pocisków i podpalałaby się otrzymując obrażenia na jakiś czas. Dlatego przy budowie budynków można by wprowadzić opcję wyboru dachu słomianego lub takiego jak w spichrzu bądź drugiej wersji wieży obronnej. Ta "słomiana" wersja budynku byłaby oczywiście tańsza.
Co wy na to?
Warsztat z narzędziami - Moim zdaniem od tego służy szkoła. Dajemy złoto więc jak już wyszkolimy kogoś ze sprzętem 
Stajnia dla Osłów - To jest już ciekawsze
Chata rzeźbiarza - Oj tu już chyba byłby problem nawet jak byśmy mieli ten cały kod źródłowy
Tak mi się wydaje.
Ogrodnik - Tak samo jak z rzeźbiarzem.
Strzały - Jak najbardziej dobra wizja
Teraz mój kolejny budynek :
Rusznikarnia

Jest tam nawet broń od lewej Arkebuz,Prymitywna lufa i Muszkiet.
Ale po namyśle pozostała by tylko Prymitywna lufa i Arkebuz.
Muszkiet już nie pasuje do tych czasów
Prymitywna lufa strzelała by strzałami
I to nie żart tylko prawda 
Arkebuz strzelałby kamieniami
co też jest zgodne z prawdą 
Teraz mi nikt nie powie że nie pasuje do gry i średniowiecznego klimatu.
Stajnia dla Osłów - To jest już ciekawsze
Chata rzeźbiarza - Oj tu już chyba byłby problem nawet jak byśmy mieli ten cały kod źródłowy
Ogrodnik - Tak samo jak z rzeźbiarzem.
Strzały - Jak najbardziej dobra wizja
Teraz mój kolejny budynek :
Rusznikarnia

Jest tam nawet broń od lewej Arkebuz,Prymitywna lufa i Muszkiet.
Ale po namyśle pozostała by tylko Prymitywna lufa i Arkebuz.
Muszkiet już nie pasuje do tych czasów
Prymitywna lufa strzelała by strzałami
Arkebuz strzelałby kamieniami
Teraz mi nikt nie powie że nie pasuje do gry i średniowiecznego klimatu.
- Xerophoenix
- Użytkownik Forum
Cóż, Maksie4444 ta rusznikarnia niezbyt przypadła mi do gustu. Wydaje się strasznie kwadratowa i jakoś nie trzyma klimatu gry. Jak sam pomysł jest ok, tak sam rysunek raczej nie. Proponowałbym zrobić go nieco niższym (porównaj z WYSOKOŚCIĄ warowni) i wprowadzić jakaś odmianę dla kamyczków.
Miałbym jeszcze jeden projekt, tzn. Punkt żywieniowy. polegałby on na zasadzie "spichlerza" wyłącznie dla żywności. Posiadałby on "tunel"/"bramkę" boczną, gdzie żołnierz po wejściu otrzymałby pożywienie.
Niedługo postaram się wykonać kilka projektów budynków.
Miałbym jeszcze jeden projekt, tzn. Punkt żywieniowy. polegałby on na zasadzie "spichlerza" wyłącznie dla żywności. Posiadałby on "tunel"/"bramkę" boczną, gdzie żołnierz po wejściu otrzymałby pożywienie.
Niedługo postaram się wykonać kilka projektów budynków.
(-.-)____________>_>_>___________(-.^)
Wiesz miałem ambicje
nie chciałem znowu przerabiać istniejącej budowli
Zrobiłem szkielet a potem powcinałem odpowiednie kawałki z istniejących i tak go umodelowałem
Będę musiał go zmniejszyć bo wyszedł jak jakaś "baszta obronna" 
E:
Poprawiona Rusznikarnia

Pracownik: Rusznikarz
Zasoby gromadzone:
5 Desek
5 Żelaza
5 Węgla
Zasoby wytwarzane:
1 Prymitywną Lufa = 2 Deski + 1 Żelaza + 1 Węgiel
1 Arkebuz = 2 Deski + 2 Żelaza + 2 Węgla
Jednostki Stworzone z tą bronią są na samym dole tej stronki -->http://www.knights.sztab.com/forum/view ... &start=250
E:
Poprawiona Rusznikarnia
Pracownik: Rusznikarz
Zasoby gromadzone:
5 Desek
5 Żelaza
5 Węgla
Zasoby wytwarzane:
1 Prymitywną Lufa = 2 Deski + 1 Żelaza + 1 Węgiel
1 Arkebuz = 2 Deski + 2 Żelaza + 2 Węgla
Jednostki Stworzone z tą bronią są na samym dole tej stronki -->http://www.knights.sztab.com/forum/view ... &start=250
- Xerophoenix
- Użytkownik Forum