Strategia na ekonomię jedzenia

Szukasz kodu? Znasz praktyczne, przydatne sztuczki lub ich szukasz? A może opracowałeś interesującą taktykę? Zajrzyj tu!

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

Mistrzem to Ty pewnie nie jesteś. :roll:
A z geografią nie ma nic wspólnego rozbudowa miasta. Miałeś chyba gałę z geografii. :lol:
Robię często tak samo jak Ty. Winorośle stawiam dość szybko, jak urosną to wtedy winiarnie. :P Dajesz trochę mało pól do gospodarstwa. Powinno być +20. ;)
Szkoda, że nie robisz kiełbach. :?
Awatar użytkownika
zen
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: zen »

Witam

Podzielę się moimi doświadczeniami, w kwestii wyżerki.
Nie wiem czy zauważyliście że zapotrzebowanie na żarło w poszczególnych misjach, jest inne jeśli chodzi o ilość budowli gospodaczych z całą przynależną ich struktórą.

W niektórych misjach jest potrzeba budowy liczniejszej, w innych wystarcza podstawowa ilość budowli aby wyżywić ziomków,
i aby zdążyć przy takiej ilości żywności, ukończyć misję.

Moim zdaniem różnie bywa z tym żarciem, ale przeważnie jest za mało, przy liczniejszym stanie osobowym, wiecznie głodnych wojaków.
A trzeba jeszcze koniecznie brać pod uwagę, odległości dostaw półproduktów do przetwórni, nie wspominając o odległości na jakie ma być dostarczana żywność.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2008, 15:58 przez zen, łącznie zmieniany 1 raz.
zen
Awatar użytkownika
jegrek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: jegrek »

Jeśli chodzi o jedzenie, ja buduję tak: Dwa gospodarstwa lub jedno z liczbą pól 15+ (15 minimum, ale nie więcej niż 20), młyn kolejne gospodarstwo i piekarnia. Znowu gospodarstwo, czyli wychodzą 4 gospodarstwa, potem (minimum) 2 chlewki i rzeźnie. Jak zaczyna brakować zboża to dobudowy wuje 1 – 2 gospodarstwa i mi starcza. Później robie pola winna i winnice. Jak jest za dużo świtek w magazynie około 4 – 5 to robie 2 rzeźnie i widzę pojawianie się kiełbach w magazynie. Jedzenia starcza mi dla 30 – 40 pomocników, do 10 budowniczych, 7 chłopów, 3 – 6 drwali, 2 cieśli (1 cieśla na 3 leśniczówki).
Raz jak pobijałem rekord w kiełbachach to miałem 80 pomocników, około 15 chłopów, 10 hodowców i 5 – 6 rzeźników i ponad 2k kiełbach w magazynie.
Awatar użytkownika
kaspri
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kaspri »

A ja powiem tak...

Czytalem rozne sugestie i wiele z nich jest trafnych lecz ani razu nie wpadlem na rozmieszczenie geograficzne ktore liczy sie duzo z produkcja jedzenia (jesli przeoczylem to przepraszam)

Moze wiele osob to potwierdzi badz tak robi a mianowice:

Zeby byla dobra produkcja to nalezy umiescic jeden budynek blisko drugiego gdze np.(moja strategia jak jest miejsce na rozmieszcznie) buduje gospode obok mlyn i piekarnie a niedalego piekarni powinien byc spichlerz to wazna sprawa jak dla mnie gdyz: ziaro idze do mlyna z mlyna prosto do piekarni idze maka a chleb z piekarni do spichleza. Do tego jesli produkcja jest na bierzaco, nie przewraca sie zborze w gospodzie jak i maka w mlynie oraz chleb w piekarni to jest dobrze. Przy takim zorganizowaniu w spichlerzu zaznaczam "czrewonym trojkacikiem" ziarno i make aby nie bylo przyjmowane dzieki czemu produkcja jest na bierzaco i pomocniczy nie musza biegac z polproduktami do spichleza i z powrotem to wazna i wartosciowa rzecz jak dla mnie 8-)

Jest jeszcze sprawa ilosciowa stawiana tych waznych budynkow. Powiem szczerze roznie to bywa ale srednio 2 gospodarstwa na 1 mlyn i 1 piekarnia a jesli chodzi o hodowle to zazywczaj przyjmuje stradegie 2:1:1 gdze sa dwa dospodarstwa jeden hodowca i rzeznia

Jesli ktos ma jakies uwagi chetnie poslycham... :wink:

PS: Prosze sie nie czepiac bledow widomo jakich bo mam cos nie tak z programem i nie moge zmienic na tryb polski ;/
gucio
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: gucio »

witam
ja natomiast nie potrafie sobie poradzic z chlebem. jedyne co mi wychodzi to gospodarka oparta na kielbasach i winie.
w poczatkowcy misjach albo takich gdzie nie chce (bo lubie) tworzyc nic z zelaza to mam taka taktyke:
na poczatku misji stawiam odrazu 4 gospodarstwa po nich 3 chlewy no i 2 rzeznie. potem stawiam 2 winnice z reguly takie gdzie czesc pol maja wspolne a jak zobacze ze nie przybywa wiwna to buduje trezcia winnice.
po max 3 godzinach gry jest juz grubo ponad 200 wina i kielbas i starcza to na utrzymanie ok 30 pomocnikow, 12 budowniczych (ale pozniej wysylam ich na smierc jak juz nie sa potrzebni i zostaje tylko trzech max czterech), 10-15 wiezyczek i 10 oddzialow po 12 zolniezy przez calosc gry. swinki produkuja taka ilosc skor ze na koniec misji pozostaje mi kilka set nie przerobionych i 2 do trzech razy wiecej przerobionych.
a poza tym gdy postwimy w okolo max 40 min gry warsztat pancerzy i broni to przy 30 pomocnikach jestem wstanie po 3 godz gry spokojnie nachodzic nawet najbardziej zabunkrowanych wrogow:)
czasem jak mi sie mocno spieszy to buduje dodatkowy warsztat pancerzy i ewentualna swieza dostawa ludzi nie jest problemem :p

dodam jeszcze ze gospodarstwa maja od 10-12 pol wiec cale miasto po rozbudowaniu nie jest 1,5 raza wieksze od ekranu w max rozdzielczosci a przy tym niesamowicie sprawne:) pozdr
Awatar użytkownika
BartekKowary
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: BartekKowary »

moja strategia to przeważnie: 3 gospodarstwa na 2 młyny i 3 piekarnie, 3 winnice, 3 gospodarstwa na 2 chlewy i 1 rzeznie, pozniej to juz przewaznie zajmuje sie chlebem i buduje do max. 4 winnic. po paru godzinach znowu 3 gosp 2 chlewy i 1 rzeznie :)

swoja droga to ciekawe jak by funkcjonowalo miasto oparte na samych winnicach? probowal ktos z was tak budowac? zero kielbach, chleba, ryb, same winnice :D oczywiscie chodzi mi o granie misji z wrogiem
t0mo
Użytkownik Forum

GDF

Odpowiedz z cytatem

Post autor: t0mo »

Ta strategia nie zawsze sie spełni rownie dobrze można zrobic 20 gospodarstw 10młynów 10piekarni itp ale po co tyle .... nie zawsze masz tyle miejsca wolnego wokuł siebie moje strategia polega na 5gospodarstw 2młyne 2 piekarnie 3 chlewy 1 rzeźnia 2 winnice. A je mam dużo terenu wolnego 8gospodarstw 2młyne 3 piekarnie 3winnice 3chlewy 2 rzeźnie (w rozdawaniu przenicy an budynki daje wszędzie na maxa) <- może nie bede mieć 400 chleba bo zanim go wyprodukują to już dawno przechodzę misje a w multi ta opcja się nie spełnia bo trzeba szybko mi wojska iść i na początku nie ma czasu na aż takie obszerne budowanie się
JacekTVPInfo
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: JacekTVPInfo »

A ja mam ostatnimi czasy problemy. Buduje przykładowo 5 gospodarstw, tylko samo młynów i piekarń i po chwili w gospodarstwie jest max zboża i nie chcą go nosić dalej, tzn. rzadko niosą do młyna a stąd do piekarni prawie wcale... nigdy nie mam full maki w piekarniach. A gospodarstwa są zapełniane... Przez to są głodówki w wiosce. Nie wiem jak temu zaradzić gdyż kiedyś nie miałem z tym problemów.

//Popraw błąd, proszę.
//Khel
Awatar użytkownika
doman100
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: doman100 »

Proponowane wyjścia:
1. Przeinstalowanie gry.
2. Zainstalowanie SR2 lub SR3.
3. Zaczęcie misji od początku.
4. Rzucenie KaMa i gra w Tetrisa ( to taki żarcik )
Westess krutue szale&#324;
Awatar użytkownika
dark
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: dark »

spoko ;] ja już opanowałem taktyke jedzenia, bo dawniej to mi z głodu umierali ludzie ;] ale teraz mam taktyke, żeby najpierw wybudować kilka
: chatek rybackich, winnic, gospodarstw, rzeźni piekarni i młynów. wtedy jedzonko płynie bardzo szybko i nigdy nie brakuje dla głodomorów :P albo po prostu wybudować 10 pomocników, 5 budowniczych i tyle ile potrzeba ludzi do chat, to wtedy nie ma nadmiaru ludzi i nie ma zbędnych kosztów utrzymania ;] ( oprócz wojska ) :d :szczerzy:

pozdro
"Na Imi&#281; By&#322;o Mu &#346;mier&#263;, A Za Nim Sz&#322;o Ca&#322;e Piek&#322;o..."
Obrazek < Rekrutujemy ?? ;]
Odpowiedz