Moja ulubiona jednostka militarna
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
Ja najbardziej lubie barbarzyńce bądz wojownika silny odział przy dużej ilości w stanie pokonac nawet 5 razy wiecej odziałów. Najberdziej lubie to że jak sie spiesze to biegne szturmem
//Pamiętaj o wszystkich znakach diakrytycznych i popraw ten drobny błąd. W Operze powinna być taka opcja, że błędne wyrazy podkreśla na czerwono podczas pisania. Oczywiście powinna też możliwość ich poprawy. Tak jest na przykład w Firefoksie. Jak nie, to trzeba błędy wychwytywać okiem, albo innymi narzędziami.
//Michailoff
//Pamiętaj o wszystkich znakach diakrytycznych i popraw ten drobny błąd. W Operze powinna być taka opcja, że błędne wyrazy podkreśla na czerwono podczas pisania. Oczywiście powinna też możliwość ich poprawy. Tak jest na przykład w Firefoksie. Jak nie, to trzeba błędy wychwytywać okiem, albo innymi narzędziami.
//Michailoff
- Michailoff
- Moderator
Widzę, że mój ulubieniec barbarzyńca bije na głowę resztę jednostek z listy. W pewnym momencie był nawet remis między ciężka jazdą i barbarzyńcą, ale teraz jest spora przewaga, która z biegiem czasu roście coraz bardziej. To potwierdza, jak lubianą jednostką jest ten wojownik z gołą klatą. Oczywiście jak barbarzyńca, to i wojownik. Ten zaś różni się od barba tym, że ma swą klatę zakutą w ciężką zbroję płytową. Ale ich równa wartość bojowa na polu bitwy jest olbrzymia. Tym bardziej ze względu na koszta tejże jednostki. Z reszty jednostek cieszy mnie to, że kusznik ma niższe notowania, niż łucznik. Jakoś tak bardziej lubię tego prostego strzelca, niżeli zakutego w stal kusznika. Poza tym, to i halabardzistę, i miecznika, i ciężką jazdę bardzo lubię. Choć w konfrontacji 1 na 1 barbarzyńca rozkłada na łopatki zarówno miecznika, halabardzistę, a w sprzyjających warunkach, także kawalerię (choć barb często schodzi z pola bitwy na siekierze
).
Crimson (king) Michailoff
- Cholek1995
- Użytkownik Forum
Moją ulubioną jednostką jest piechur z mieczem, bo można nim szturmować wrogich łuczników lub kuszników.Jest on także dobrą jednostką w walce z innymi jednostkami(czego nie można powiedzieć o jeździe) oraz w niszczeniu wrogich zabudowań.Poza tym fajnie wygląda od boku z tą dużą biało-czerwoną tarczą

"Szturmem ich!!!!"
No i tutaj żeś głupotę powiedział. Ciężka jazda wygrywa 1 vs. 1 z twoim piechurem z mieczem, a właściwie jedyną jednostką, która może jej zagrozić w walce wręcz, jest pikinier. Kiedyś moim ulubionym żołnierzem był właśnie halabardnik, ale teraz dużo bardziej cenię ciężką jazdę. Dlaczego? Wiadomo, że mamy w grze coś w rodzaju zasady "papier-kamień-nożyce", pod co możemy podstawić "pikinier-jazda-miecznik", ale dodatkowym bonusem wywyższającym jazdę, jest jej przeważająca szybkość. A właśnie szybkość czyni z niej znakomitą jednostkę okrążającą, szczególnie skuteczną przy błyskawicznym ataku na tyły wroga, wywabianiu przeciwnika z bazy czy marnowaniu jego kamieni w wieżach, przed otwartym uderzeniem (nie wspominając już o przydatności przy rekonesansie).Jest on także dobrą jednostką w walce z innymi jednostkami(czego nie można powiedzieć o jeździe)
Często w czasie misji robię tak, że z jednej strony zabezpieczam wioskę skórzaną piechotą, a z drugiej przygotowuję hordę ciężkiej jazdy. W odpowiednim momencie uderzam z kilku stron na wioskę wroga, zalewając ją falą rycerzy. Walka trwa krótko, bo biorą udział tylko jednostki szybkie i każdy oddział ma swoje zadanie; wszystko jest zorganizowane. Później wystarczy już tylko roznieść w puch zabudowania. Po prostu wjazd i wyjazd.
moją ulubioną jednostką jest ciężka jazda... cenie tą jednostkę za to, że nawet niewielki odział ciężkiej jazdy może sporo zamieszać w poczynaniu wroga... fakt, że pikinierzy mogą pokonać jazdę, ale wystarczy ją wesprzeć łucznikami czy kusznikami i nikt ich nie powstrzyma... no i szybkość poruszania przemawia za nimi...
A ciężka jazda jest słaba przeciw pikinierom!!No przyznam jest szybka, więc Piechur z mieczem i Ciężka jazda są tak samo dobrymi jednostkami, bo jazda jest szybka, ale piechur może szturmowaćCiężka jazda wygrywa 1 vs. 1 z twoim piechurem z mieczem
Koniec kłótni
//edit - Uznajmy to za remis
//Następnym razem edytuj swoje posty. Pisanie dwóch postów jeden pod drugim jest niedozwolone (CHYBA, że post służy do odświeżenia tematu i przywrócenia w nim dyskusji...). I popraw swe błędy.
//Michailoff.
"Szturmem ich!!!!"