mam takie pytanie: jeśli jest bitwa i nasz wróg wygra tzn. pokona wszystkie wojska nasze lub naszego sojusznika to czy da się zrobić tak żeby nie zachowywał się w ten sposób:
a mianowicie, żeby nie stał w miejscu tylko zaczął niszczyć jego lub moje budynki?
Wydaje mi się, że jako nadrzędny cel musisz wyznaczyć mu zniszczenie budynków, a tego rezultatem będzie atakowanie Twoich wojsk. Nie rób odwrotnie, bo będzie właśnie tak, jak opisałeś.
Teraz problem nr 2.
Czy da się zrobić tak aby jednostki podczas ataku nie atakowały mnie gęsiego tylko uformowały się w oddział i dopiero zaatakowały (mowa oczywiście o ataku wroga) i jeśli da się to zrobić to w jaki sposób?
PinCheR pisze:Teraz problem nr 2.
Czy da się zrobić tak aby jednostki podczas ataku nie atakowały mnie gęsiego tylko uformowały się w oddział i dopiero zaatakowały (mowa oczywiście o ataku wroga) i jeśli da się to zrobić to w jaki sposób?
W edytorze jest plik pomocy, na forum są tutoriale (atak, jednostki) i mnóstwo przydatnych tematów. Pytasz o podstawy, które powinieneś znać!
Nie opisałeś dokładnie swojego problemu. Na początku myślałem, że chodzi Ci po prostu o podział wojska w kilka rzędów. Kiedy napisałeś, że to nie rozwiązuje Twojego problemu, domyślam się (przecież to Ty powinieneś napisać dokładnie o co chodzi, a nie od razu rezygnować!), że chodzi Ci o ataki, które AI przeprowadza gęsiego, tak? Zwróć uwagę jak to wygląda w misjach TSK i TPR. Niestety atakują gęsiego... To jest już chyba z góry ustalone, nie widziałem nigdy żadnej komendy na to.
tak. miałem zamiar zrobić screena i pokazać go, ale musiałem najpierw coś zrobić no i tak wyszło, a co do tego, że się nie da to się tego domyślałem ale chciałem się upewnić. No i niestety trochę mi to komplikuje sprawę bo podczas ataku AI kiedy zabiję mu kilka pierwszych jednostek z oddziału ( tak żeby dany oddział już mnie nie atakował) ustawia się on w szyk a po chwili wraca do wioski... ale postaram się temu jakoś zaradzić. Dzięki za wszystko:*