Problemy dotyczące tworzenia misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
Awatar użytkownika
Filus
Użytkownik Forum

Post autor: Filus »

Krótko postaram się wyjaśnić zaistniałą sytuację. Otóż tak: grupa i ta obrona (!SET_AI_DEFENSE), która jest najwyżej w skrypcie jest najważniejsza dla kompa, tak więc jeśli wiesz, że grupa, która u Ciebie jest najwyżej zginie jako pierwsza, warto dać ich na sam dół skryptu, tych którzy jako druga na "przed ostatnie" miejsce w skrypcie , natomiast jeśli masz pewność, że dana grupa zginie jako ostania dajesz je na samą górę.

Na podanym przykładzie: jeśli wiesz, że łucznicy postawieni na współrzędnych 13, 61 zginą jako pierwsi, to dajesz ich na sam dół skryptu i wtedy skrypt powinien wyglądać tak:

!SET_GROUP 17 22 68 0 4 8 //Lucznik
!SET_AI_DEFENSE 22 68 0 2 10 0 //Z daleka

!SET_GROUP 17 31 68 0 4 8 //Lucznik
!SET_AI_DEFENSE 31 68 0 2 10 0 //Z daleka

!SET_GROUP 17 13 61 1 3 3 //Lucznik
!SET_AI_DEFENSE 13 61 1 2 10 1 //Z daleka
Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Kontakt:

Post autor: Cav »

Filus, to nie zawsze działa, bo ja kiedyś u siebie w misji tak próbowałem, ale nie działało i musiałem zrezygnować z tego. :||:
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!
Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum

Post autor: paulpolska »

Jeszcze jedno. Jeżeli komputer AI defense (0)ma już zapełnione ma robić konnica na dwa pola AI defense żeby zapelnic pola AI (1) gdiż wlasnie konnice wyznaczylem do ataku nas komputerowi, ale jednak komputer robi tez pozostale jednostki i one wtedy sterczą pod warownią gdyz nie przypisalem im AI 0 ani 1 a max zolnierzy do 96 (konnica ma miec 48 a na starcie komputer rowniez ma 48 wojska) więc robiąc tamte jednostki automatycznie traci mozliwosc ataku mnei gdyz zabraknie mu armii. Co mam robić? jaki skrypt stosowac by robil te jednostki gdzie AI defense jest puste? a nie te ktorych nietrzeba
Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Kontakt:

Post autor: Kamyk »

Nie ma takiego polecenia...

Ale możesz ustawić broń w warowni na miecze, tarcze, topory i konie. Przynajmniej nie będzie produkował halabardników, kuszników, lancerzy i łuczników. Jak chcesz żeby później robił te jednostki to zbuduj warsztaty i kuźnie
Awatar użytkownika
paulpolska
Użytkownik Forum

Post autor: paulpolska »

to niejest rozwiazanie bo lancarze i lucznicy maja mi bronic ai jako "0" wiec niepomagasz mowisz mi to co kazdy glupi kretyn wie :P

//zapomniałeś o znakach interpunkcyjnych i trudno Cię przez to zrozumieć. Wstaw je proszę i pamiętaj o nich przy pisaniu na tym Forum
//lucbach
Awatar użytkownika
DonKamillo
Użytkownik Forum

Post autor: DonKamillo »

Mam jeszcze jeden problem

Mam w pierwszej linii Barbow i gdy oni padają chce aby tylne oddziały ich zastępowały

Stylu mam jeszcze jeden oddział i gdy on rusza do ataku to znowu barby z pierwszej linii ruszają ich zastępować przez to pierwsza linia zostaje pusta
:?
Awatar użytkownika
PinCheR
Użytkownik Forum

Post autor: PinCheR »

ja mam inny problem, a mianowicie: zrobiłem misję ekonomiczną i chcę aby celem było zniszczenie ważnych budynków przeciwnika czyli !ADD_GOAL 3 1 0 1 ale kiedy zniszczyłem mu wszystkie budynki nic się nie stało (ani nie wygrałem, ani nie przegrałem) o co chodzi?
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Post autor: lucbach »

To może napisz, które budynki za takie uważasz i czy je wszystkie zniszczyłeś.
lucbach,
administrator knights.sztab.com
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Post autor: robi29 »

DonKamilo zamień miejscami ten skrypt i powinno pomóc. ;)
Czyli !AI_DEFENCE xxxxxxx1 zamień na !AI_DEFENCE xxxxxxx2. ;)

PinCher czy na pewno zniszczyłeś wroga numer 1???
Awatar użytkownika
PinCheR
Użytkownik Forum

Post autor: PinCheR »

ok już sobie poradziłem
Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.