Odkodowywanie houses.dat w toku!
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
A czy Joymania o tym wie? Może powiesz im o swoim osiągnięciu?methyl pisze:Khelben, nie marudź. Komu to szkodzi?
Ty potrafisz tylko zrzędzić, wyluzuj, człowieku!
Powiedz, czy komuś z Joymani wyrządzam tym szkodę? Według mnie nie.
Pozdrawiam.
Tu nie chodzi, czy szkodzicie komuś, ale o problem moralny - wątpię, czy dobrze byście się czuli, gdybyście tworzyli jakiś program przez ładny kawał czasu, wydali ten program, a tu znienacka jakiś gracz łamie Twoje prawa autorskie i odkodowywuje sobie pliki programowe.
Uświadomcie sobie, że są ludzie (tacy jak The Knight i The Barbarian), którzy szanują prawa autorskie.
A mówcie sobie, że zrzędzę.
Więc odsyłam Ciebie tutaj: DYSKUSJA O PRAWACH AUTORSKICH
- Omnixus
- Użytkownik Forum
Hmmm.... A możecie mi podac powód dlaczego Joymania MA się interesować łamaniem praw autorskich TEJŻE gry skoro już dawno temu PRZESTAŁA w ogóle się nią interesować. Mówię do oburzonych odkodowywaniem i innymi przekształceniami w KaM. To tak jakby któś był oburzony tym, że dopisujemy coś w rogu starej, zakurzonej książki na strychu, której już nikt nie czyta.
- Michailoff
- Moderator
No... Nie do końca tak jest, ale po części zgadzam się z tym, co mówi Omnixus. Prawda jest taka, że jeśli już nawet autor przestał się interesować grą, to wie, że ma prawa autorskie do niej. Zdarza się, że po latach twórcy danej gry nadal chronią do niej prawa autorskie (bo np. tworzą porty na inne konsole czy komórki, jednak to już inna bajka... (ale jak Zuxxez wydał niedawno grę w USA i wersję na Linuxa, to interesuje się tą grą (co zresztą widać) i MOŻE ubiegać się sprawiedliwości przed sądem)). Nie jest więc to takie proste i niechaj dyskusja (i kłótnia...) na temat praw autorskich i kodowaniu w KaM zakończy się porozumieniem obu stron. Nie sądzę jednak, żeby Barbarian (i "jego" obóz) był skory do dialogu... Może jednak uda się wypracować wspólne stanowisko ze StarGazerem (twórcą remake'u do KaM), Real_hoddogiem (twórca SR3) i Knightem (webmaster knightsandmerchants.de) a społecznością, która remake'u pragnie teraz, jak nigdy... Tymczasem dyskutujmy dalej o odkodowywaniu houses.dat.Omnixus pisze:Hmmm.... A możecie mi podac powód dlaczego Joymania MA się interesować łamaniem praw autorskich TEJŻE gry skoro już dawno temu PRZESTAŁA w ogóle się nią interesować. Mówię do oburzonych odkodowywaniem i innymi przekształceniami w KaM. To tak jakby któś był oburzony tym, że dopisujemy coś w rogu starej, zakurzonej książki na strychu, której już nikt nie czyta.
Crimson (king) Michailoff