Dumdas pisze:
Od kiedy opisywanie w VHDL zalicza się do programowania? :P
Programować to można nawet już prędzej w HTML 5, niż w VHDL :P
No ja wiem o tym, ale... Mimo wszystko to co z programowania się wie, wykorzystuje się w przypadku "opisywania" w VHDL. A samo stwierdzenie, że "opisuje się w VHDL" brzmi tak kretyńsko, że szkoda gadać. :D Opisać to można zachód słońca, czy sposób działania konkretnego działania. Jednak kiedy do gry wchodzi przetworzenie własnych myśli, na język rozumiany przez procesor, to mimo wszystko wolę używać słowa programowanie. :}
Opisywanie to mi się jakoś kojarzy z rzeczami dokonanymi, a jeśli chcę zmusić układ by działał jak stoper, czy pamięć FIFO/FILO to dla mnie to będzie programowanie i koniec. :D Tak jak dla mnie już na zawsze posługiwanie się formą "tutaj pisze" jest niepoprawne. Są rzeczy, których zmienić nie możemy. :>
Ze wszystkim się zgodzę ale z tym że WarCraft nie jest doskonałą grą to jedynie twoje pojedyncze zdanie w tamtych czasach to była doskonałą grą WarCraft 2 był rewolucją A o StarCrafcie i WarCrafcie 3 to już perfekcje same w sobie i tak powinny wyglądać wszystkie gry
Te dzisiejsze Fajerwerki w jakiś "Hallo" na mnie nie robią wrażenia wolę mojego dziadeczka Starcrafta więcej frajdy jest niż z tych super wyrąbanych graficznie gier XXI wieku
To tak pozostaje czekać na otwarcie kodu do KaM i mam nadzieję że łaskawie jeszcze w to zagram a taka piękna konkurencja dla "Osadników" była a teraz co KaM nie odczekał się nawet 2 części a "Osadnicy" mają już 6 z paroma dodatkami (porównałem do Settlersów bo to był taki naturalny wróg KaM )
Nie jest nowością dla mnie podmiana wyglądu tartaku w KaM...
Doszedłem do tego w bardzo prosty sposób, jednak efekt nie jest dobry, ponieważ nie idzie wrzucić takiego samego formatu pliku (chodzi tu o te 256 czy też może nawet 16 kolorów, trudno mi określić o co dokładnie chodzi) jaki wyciągnęliśmy. Udało mi się podmienić tartak, ale jego tło nie było przezroczyste, lecz czarne (deski na tle czarnego prostokąta, zamiast na tle trawy).
Da się to zrobić za pomocą graphic readera. Wystarczy zamienić ze sobą nazwą plik gui i units (o ile mnie pamięć nie myli).
Też grasz w KaM Remake? Podziel się tym z innymi!
Gadzislaw pisze:Doszedłem do tego w bardzo prosty sposób, jednak efekt nie jest dobry, ponieważ nie idzie wrzucić takiego samego formatu pliku (chodzi tu o te 256 czy też może nawet 16 kolorów, trudno mi określić o co dokładnie chodzi) jaki wyciągnęliśmy. Udało mi się podmienić tartak, ale jego tło nie było przezroczyste, lecz czarne (deski na tle czarnego prostokąta, zamiast na tle trawy).
Grafika musi być zgodna z paletą kolorów KaM (jest w pliku pomocy edytora Lewina), niebieskofioletowy kolor o indeksie 0 jest przezroczysty - może to jest przyczyną czarnego prostokąta.