[Mapy sieciowe] PAKER TEAM INFO

Tutaj pobierzesz misje stworzone przez innych Fanów gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: DeBe »

Khelak pisze:DeBe, mógłbyś raz na rok przynajmniej w jednej mapie podłubać, pobawić się. Poczuć znowu młodym. Wybronić swoją legendę. Nie pozwól sobie zarosnąć mchem, jak Kamyk.
Podłubać mogę, tylko musi mieć to jakiś sens. Co mi po tym, że zrobię mapę, jak później trzeba jeszcze do niej skrypty dokleić, a ta część mnie kompletnie nie rajcuje. Fakt, mógłbym przerzucić się na tworzenie map sieciowych (kiedyś niestety nie było takiej możliwości, a jeśli nawet, to była ona "nieopłacalna"), ale wypadałoby w takim wypadku zacząć od rozegrania kilku (...nastu?...dziesięciu?) "meczyków" przez sieć, coby się lepiej w temacie poczuć. Niestety tego również mi się nie chce. Tak więc troszkę już wyrosłem z takich rzeczy, a przynajmniej utraciłem swój zapał. Podsumowując: na dzień dzisiejszy nie uwzględniam w swoich planach "wielkiego powrotu", ale też nie zawieszam edytora na kołku (tak nawiązując do żargonu piłkarskiego).

A co do map, to na screenach wyglądają nieźle, chociaż trochę przymałe te zrzuty. Niemniej jednak dostrzegam niedbalstwo, zwłaszcza w temacie fałdowania terenu. Nie napiszę Ci jednak co jest źle, a co dobrze, dopóki nie poprawisz screenów.
Mapa 1 zdecydowanie najlepsza...
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: janosiczek »

DeBe pisze:A co do map, to na screenach wyglądają nieźle, chociaż trochę przymałe te zrzuty. Niemniej jednak dostrzegam niedbalstwo, zwłaszcza w temacie fałdowania terenu. Nie napiszę Ci jednak co jest źle, a co dobrze, dopóki nie poprawisz screenów.
Mapa 1 zdecydowanie najlepsza...
Wiesz co, te screeny są tylko poglądowe, przecież ściągnięcie map z serwera zajmuję max 1 min. ;) ( w tym rozpakowanie i włożenie do odpowiedniego folderu) Co do fałdowania gór... mam z tym problemy... ale podpatruje mapy... więc powinno być ok... Zaraz sobie wypije piwo i jak dobrze pójdzie dzisiaj ukończę kolejną mapkę. ( + jak jeszcze muza dopisze w radiu)
Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Joker »

Mapa 5, jeżeli wyjdzie, gracz 3 nie będzie miał życia po czasie pokoju...
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Joker pisze:Mapa 5, jeżeli wyjdzie, gracz 3 nie będzie miał życia po czasie pokoju...
Hmm, ja to widzę inaczej ;)
1,2,3,4 vs 5,6,7,8

gracz 3 będzie wspierany przez gracza 2, po za tym frajda być na miejscu 3. ^^
Awatar użytkownika
woloszek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: woloszek »

mapa 7 - 3v5? Może być ciekawie :-] Jednak poprzeczka jest już wyższa niż w przypadku innych map. Niby graczy nie będzie po równo w obydwóch drużynach, ale muszą oni posiadać równe szanse. Dużo "główkowania" i będzie ok. Masz już ogólny zarys tej mapki?
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

woloszek pisze: Masz już ogólny zarys tej mapki?
Oczywiście kolego ! Jedna z drużyn będzie walczyła wojskiem drewnianym kontra żelaznym.
Ogólny zarys mapy mam już w głowie lecz przy tworzeniu coś nie bardzo mi się to podoba i chyba zmienię nieco teren...a nawet chyba zmienie rozmiar mapy... cieżko tak... masz racje.

Lecz jako dodatkową informację dodam, że pracuję nad... kolejną #8 mapką ;) Mam już 30% mapy. Tym razem idę na żywioł i nie wyznaczam na ilu to będzie mapa. Zobaczę jak mi wyjdzie.

I dodam na końcu.. Proszę abyś napisał coś o moich mapach. Jak nie masz czasu, czy nie chce Ci się po prostu NIE MA SPRAWY.
Awatar użytkownika
woloszek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Tak jak napisałem w shoutbox"ie: mogę zagrać o 20 lub wcześniej. Gdy już zagramy wtedy dodam wszelakie opinie na temat twojej mapki bądź map. Pierwsze na co zawsze zwracam uwagę jest sprawa możliwości postawienia kopalń na mapie: czy wszędzie gdzie jest miejsce, da się postawić kopalnię (żelaza bądź złota). Ogólnie mapki mi się podobają, ale żeby wypocić z siebie coś więcej, musiałbym na nich zagrać i przetestować. Zbierz ludzi i do boju ;]

...mapka nr 6 wygląda czadowo :-P może być niezła rzeźnia na niej, kiedy się zderzą wszystkie siły graczy na środku...Ja bym jeszcze zrobił na niej wąskie przejścia (bardzo wąskie) w tych górach między graczami. Ciekawiej mogłoby być. Na tej gdzie widać przepaść np. wąski drewniany most, itd. Zrobisz jak zechcesz, ale ja bym jeszcze tak to widział ;]

Edit: Popraw proszę żelazo. Pełno go postawiłeś na mapce nr 6, a prawie nigdzie nie mogę postawić kopalni. Irytuje mnie to, że piszę o tym za każdym razem a i tak nie sprawdzasz tego... i nie poprawiasz. Proponuję także inne ulokowanie 4 graczy - gdzieś na środku swego terytorium, tak aby jeden był np. na dole a drugi wyżej od niego, itd. Za daleko jest ten węgiel. Gdybyś zmienił lokacje graczy jak napisałem wyżej, to wtedy na miejscu jednego gracza możesz postawić węgiel tak, aby gracz znajdujący się np. niżej, mógłby szkolić lekką armię, a ten wyżej cięższą.
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

woloszek pisze: Edit: Popraw proszę żelazo.
Powiedz mi jak Ty sprawdzasz czy kopalnia żelaza da się postawić ? Najlepiej odpisz na PW.

edit:

po zobaczeniu jeszcze raz mapy. Masz racje zmienie to.
Awatar użytkownika
woloszek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Super, że poprawiłeś na mapce nr 6 lokacje graczy. Tylko jeszcze ten węgiel co dałeś, mógłbyś umiejscowić bliżej tych graczy znajdujących się na krańcach mapki. Widzę, że poprawiłeś żelazo, ale nadal w wielu miejscach nie mogę go postawić. Ok nie nalegam, ale zrób chociaż tak, żeby w każdym miejscu można było postawić np. 4 kopalnie żelaza, a nie tak jak jest teraz: jedni mogą: 3, inni 4, itd. To samo tyczy się złota.

Jak sprawdzam? Włączam edytor map w kam remake, klikam na kopalnię np. żelaza i sprawdzam czy mogę postawić kopalnię czy nie ;] - zrób tak a nie będę musiał więcej wytykać ci tego błędu.

edit: co do 2 nowych map, wszelkie uwagi napiszę jutro, bo już widzę, drobne, ale istotne błędy. Dobranoc ;]
Elenorsar
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Elenorsar »

Skomentuje wszystkie mapki razem, długo się do tego przybierałem, a nie chciałem rozkładać tego na raty :D

- North Bridge

Plusy:
-krajobrazy,
-wiele przesmyków.

Minusy:
-gracz 5 ma w złym miejscu postawiony spichlerz,
-gracz 7 może postawić tylko 2 kopalnie żelaza, a reszta minimum 3,
-w środkowo i północno-wschodniej części jest za dużo żelaza, w porównaniu do reszty,
-w północno i południowo-wschodniej części jest zbyt mało węgla,
-góry są dziwnie pofałdowane, głównie ten śnieg nie wygląda naturalnie.

Z tą mapą to chyba wszystko, nie będę zostawiał dłuższego komentarza.

- Lost Lands

Plusy:
-przejścia między graczami,
-dużo miejsca,
-rozłożenie graczy*.

Minusy:
-kopalnie, tak znów, ale tym razem nie będę wymieniał, bo za dużo tego jest, ale podam przykład, gracz 1 nie ma gdzie postawić kopalni żelaza, a gracz 8 jako jedyny ma możliwość postawienia 1 kopalni złota, gdzie reszta może 3, a gracz 1 nawet 4
-kamień u graczy w środkowej części, dla niektórych będzie to utrudnienie porównując do graczy z zewnątrz,
-tryb FFA,
-ustawienie graczy*.

*Chodzi mi tutaj o to, że przy rozgrywkach 4*2, albo 4v4, jest to dobre ustawienie graczy, ale przy grze FFA, nie jest dobre ponieważ gracze na obrzeżach maja dalej do kopalni żelaza niż gracze w środku, przy czym może się przytrafić, że oni mogą się "kłócić" o żelazo.

Jeszcze dla gracza numer 8 przestawiłbym spichlerz minimalnie w prawo, bo teraz jest prawie przy brzegu mapy.

To będzie ciekawe, sam bym w nią zagrał nie raz, ale trzeba ją dopracować.

- The Passage

Plusy:
-rozmieszczenie,
-ładny wygląd,
-dobre pozycje startowe

Minusy:
-kopalnie, po prawej można postawić 6 kopalni żelaza po lewej 7, po lewej na dole można postawić 3 kopalnie złota, a po prawej na górze 5, a na pozostałych dwóch pozycjach 4,
-tryb 4*2

Kolejna dobra mapa, ale znów ma błędy, które koniecznie trzeba poprawić, aby była sprawiedliwa gra. Dodatkowo tryb 4*2 jest na tej mapie niemożliwy, ponieważ obie drużyny są zbyt blisko siebie, ale ważniejsze jest to, że dla górnych teamów nie byłoby węgla, a dla dolnych żelaza, nie przemyślałeś tego.

- Roads

Plusy:
-wygląd terenu.

Minusy:
-złe lokacje początkowe, gracze 1 i 2 maja najdalej do wszystkiego, a do żelaza praktycznie nie mają dostępu, a reszta graczy ma prawie wszystko pod nosem.
-źle rozlokowane kopalnie żelaza, niektórzy mają go mnóstwo, s reszta, albo bardzo mało, albo w ogóle, kopalnie złota podobnie, jedni maja 3 kopalnie na dwóch graczy, a drudzy mają nawet ponad 10.

Ta mapę to trochę zepsułeś, jak widać powyżej, nie ma ona dobrego balansu dla graczy.

- Heroes of Might and Ax I

Jak dobre widzę jest to pozmieniane Kaderto z tym, że na 8 graczy i brakiem możliwości gry FFA. Mapa wygląda mi na nieskończoną, więc nie będę komentował.

- Dream

Plusy:
-teren,
-bardzo innowacyjne miejsce bitwy,
-różnorodność lokacji początkowych,
-możliwość ciekawych bitew na środku.

Minusy:
-kopalnie, lokacje dolne mogą postawić 3 kopalnie żelaza, a górne po 4, górna lewa lokacja może postawić 4 kopalnie złota, górna prawa 5, dolna prawa 6, a dolna lewa 3.

Jeżeli chodzi o kopalnie nie zaliczałem złota, ze środka. Najbardziej w tej mapie podoba mi się to, że każda lokacja jest inna, inaczej trzeba się na niej rozwijać, a dodatkowo każda drużyna ma też inny teren. Jedna ma mało miejsca, ale za to jest bliżej środka i na odwrót.

- Hard Moutain

Plusy:
-yyy, nie wiem, naprawdę nie wiem.

Minusy:
-tragicznie rozłożone kopalnie z miejscami i ich ilością,
-dziwne surowce początkowe.

Nie wiem nawet jak skomentować tą mapę, jest ona tragicznie zrobiona, głównie żelazo, ale nie będę więcej jej opisywał.

- Bad Mountain

Nie mogę jej jeszcze dokładnie ocenić, ponieważ nie dałeś jeszcze mapy do ściągnięcia, ale... już mogę powiedzieć, że mi się podoba. Pierwsza taka mapa, a teren też jest ciekawy. W tym momencie dopowiem tylko tyle, że jeżeli rozłożenie będzie tak jak jest aktualnie na zrzucie, to dla 3 graczy dodałbym jeszcze jedno złoże żelaza, albo dałbym im w surowcach początkowych, bo tylko jeden będzie miał do niego dostęp, podobnie z węglem. Dla ułatwienia graczom po lewej dąłbym jeszcze jakieś małe bajorko wody, albo nawet dwa na górze ina środku z rybami. jak widzę rudy złota będą mieli od początku dużo, bo nie wiedzę, aby mieli w pobliżu jakieś większe złoto. Mapa wydaje mi się bardzo ciekawa.

Podsumowując, większość map jest dobrych, ale mają masę błędów. Twoim głównym problemem są kopalnie, zanim dasz nam mapę do ściągnięcia to odpal ją w edytorze Rameke, nie edytorze map Kroma, ponieważ tam tego nie wyświetla. Dopracuj swoje mapy i wysyłaj je do Remake, może je przyjmą :D
Odpowiedz