Skomentuje wszystkie mapki razem, długo się do tego przybierałem, a nie chciałem rozkładać tego na raty
- North Bridge
Plusy:
-krajobrazy,
-wiele przesmyków.
Minusy:
-gracz 5 ma w złym miejscu postawiony spichlerz,
-gracz 7 może postawić tylko 2 kopalnie żelaza, a reszta minimum 3,
-w środkowo i północno-wschodniej części jest za dużo żelaza, w porównaniu do reszty,
-w północno i południowo-wschodniej części jest zbyt mało węgla,
-góry są dziwnie pofałdowane, głównie ten śnieg nie wygląda naturalnie.
Z tą mapą to chyba wszystko, nie będę zostawiał dłuższego komentarza.
- Lost Lands
Plusy:
-przejścia między graczami,
-dużo miejsca,
-rozłożenie graczy*.
Minusy:
-kopalnie, tak znów, ale tym razem nie będę wymieniał, bo za dużo tego jest, ale podam przykład, gracz 1 nie ma gdzie postawić kopalni żelaza, a gracz 8 jako jedyny ma możliwość postawienia 1 kopalni złota, gdzie reszta może 3, a gracz 1 nawet 4
-kamień u graczy w środkowej części, dla niektórych będzie to utrudnienie porównując do graczy z zewnątrz,
-tryb FFA,
-ustawienie graczy*.
*Chodzi mi tutaj o to, że przy rozgrywkach 4*2, albo 4v4, jest to dobre ustawienie graczy, ale przy grze FFA, nie jest dobre ponieważ gracze na obrzeżach maja dalej do kopalni żelaza niż gracze w środku, przy czym może się przytrafić, że oni mogą się "kłócić" o żelazo.
Jeszcze dla gracza numer 8 przestawiłbym spichlerz minimalnie w prawo, bo teraz jest prawie przy brzegu mapy.
To będzie ciekawe, sam bym w nią zagrał nie raz, ale trzeba ją dopracować.
- The Passage
Plusy:
-rozmieszczenie,
-ładny wygląd,
-dobre pozycje startowe
Minusy:
-kopalnie, po prawej można postawić 6 kopalni żelaza po lewej 7, po lewej na dole można postawić 3 kopalnie złota, a po prawej na górze 5, a na pozostałych dwóch pozycjach 4,
-tryb 4*2
Kolejna dobra mapa, ale znów ma błędy, które koniecznie trzeba poprawić, aby była sprawiedliwa gra. Dodatkowo tryb 4*2 jest na tej mapie niemożliwy, ponieważ obie drużyny są zbyt blisko siebie, ale ważniejsze jest to, że dla górnych teamów nie byłoby węgla, a dla dolnych żelaza, nie przemyślałeś tego.
- Roads
Plusy:
-wygląd terenu.
Minusy:
-złe lokacje początkowe, gracze 1 i 2 maja najdalej do wszystkiego, a do żelaza praktycznie nie mają dostępu, a reszta graczy ma prawie wszystko pod nosem.
-źle rozlokowane kopalnie żelaza, niektórzy mają go mnóstwo, s reszta, albo bardzo mało, albo w ogóle, kopalnie złota podobnie, jedni maja 3 kopalnie na dwóch graczy, a drudzy mają nawet ponad 10.
Ta mapę to trochę zepsułeś, jak widać powyżej, nie ma ona dobrego balansu dla graczy.
- Heroes of Might and Ax I
Jak dobre widzę jest to pozmieniane Kaderto z tym, że na 8 graczy i brakiem możliwości gry FFA. Mapa wygląda mi na nieskończoną, więc nie będę komentował.
- Dream
Plusy:
-teren,
-bardzo innowacyjne miejsce bitwy,
-różnorodność lokacji początkowych,
-możliwość ciekawych bitew na środku.
Minusy:
-kopalnie, lokacje dolne mogą postawić 3 kopalnie żelaza, a górne po 4, górna lewa lokacja może postawić 4 kopalnie złota, górna prawa 5, dolna prawa 6, a dolna lewa 3.
Jeżeli chodzi o kopalnie nie zaliczałem złota, ze środka. Najbardziej w tej mapie podoba mi się to, że każda lokacja jest inna, inaczej trzeba się na niej rozwijać, a dodatkowo każda drużyna ma też inny teren. Jedna ma mało miejsca, ale za to jest bliżej środka i na odwrót.
- Hard Moutain
Plusy:
-yyy, nie wiem, naprawdę nie wiem.
Minusy:
-tragicznie rozłożone kopalnie z miejscami i ich ilością,
-dziwne surowce początkowe.
Nie wiem nawet jak skomentować tą mapę, jest ona tragicznie zrobiona, głównie żelazo, ale nie będę więcej jej opisywał.
- Bad Mountain
Nie mogę jej jeszcze dokładnie ocenić, ponieważ nie dałeś jeszcze mapy do ściągnięcia, ale... już mogę powiedzieć, że mi się podoba. Pierwsza taka mapa, a teren też jest ciekawy. W tym momencie dopowiem tylko tyle, że jeżeli rozłożenie będzie tak jak jest aktualnie na zrzucie, to dla 3 graczy dodałbym jeszcze jedno złoże żelaza, albo dałbym im w surowcach początkowych, bo tylko jeden będzie miał do niego dostęp, podobnie z węglem. Dla ułatwienia graczom po lewej dąłbym jeszcze jakieś małe bajorko wody, albo nawet dwa na górze ina środku z rybami. jak widzę rudy złota będą mieli od początku dużo, bo nie wiedzę, aby mieli w pobliżu jakieś większe złoto. Mapa wydaje mi się bardzo ciekawa.
Podsumowując, większość map jest dobrych, ale mają masę błędów. Twoim głównym problemem są kopalnie, zanim dasz nam mapę do ściągnięcia to odpal ją w edytorze Rameke, nie edytorze map Kroma, ponieważ tam tego nie wyświetla. Dopracuj swoje mapy i wysyłaj je do Remake, może je przyjmą