Lan z graczem i kompem

Tutaj porozmawiasz o grze sieciowej i umówisz się na rozgrywkę z innymi Fanami.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
k2o
Użytkownik Forum

Lan z graczem i kompem

Odpowiedz z cytatem

Post autor: k2o »

Witam, nie wiedziałem do którego tematu to sie zalicza, więc tutaj napisałem.

Chcę sobie zagrać z bratem na kompa, ale nie wiem jak go włączyć, da sie jakoś w trybie LAN włączyć kompa?
Awatar użytkownika
maks4444
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: maks4444 »

Ja kiedyś grałem na hamachi tworzy taki wirtualny LAN :) To była moja pierwsza gra sieciowa i ostatnia jak się dowiedziałem że po 5 godzinach nie mogę zapisać gry i jej wczytać. To sobie KaM na sieci odpuściłem :niedowiarek:

E: źle przeczytałem problem :) Z tego co pamiętam to takiej opcji w KaM na sieci w ogóle nie ma :) Cud że gra sieciowa między graczami działa :smiesne:
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

Trochę Ciebie nie rozumiem.
a) Jeśli chodzi Ci o gracza komputerowego w grze sieciowej, to nie ma takiej opcji.
b) Jeśli chodzi o podstawy gry sieciowej:
KaM działa na zasadzie Direct IP - łączysz się bezpośrednio do komputera hostującego grę. Jeśli masz publiczne IP, sprawa jest prosta - inni łączą się do Twojego komputera wpisując IP w oknie lokalizacji sesji. Jeśli masz router i chcesz grać z kimś z sieci lokalnej, sprawa jest równie prosta. Gorzej, jeśli nikt z graczy nie ma publicznego IP - wtedy zostaje Hamachi (wirtualny LAN) lub przekierowanie portów, jednak w przypadku KaM jest to o tyle skomplikowane, że gra sama losowo dobiera sobie port.

IP sprawdzasz we właściwościach połączenia (w Windows w panelu sterowania) lub na stronie whatismyip.com (zewnętrzne).
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Odpowiedz