I jak z tym tekstem źródłowym ?
Patch Service Release 3 w drodze!
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
-
kuba11100
- Administrator Forum

- Kontakt:
To temat o SR3, nie o petycji.
@rTeq napisał wszystko w tym temacie:
http://www.knights.sztab.com/forum/view ... 2294#32294
@rTeq napisał wszystko w tym temacie:
http://www.knights.sztab.com/forum/view ... 2294#32294
Ostatnimi czasy tak sobie rozmyślam o rybaku i jego robocie.
W wersji gry bez SR2 produkował 1 wiaderko rybek. Robił to trochę za wolno, więc zmieniono jego pracę, no i teraz robi po 2 wiaderka. Dziwne jest jednak to, iż siedzi tak długo w swojej chacie. On NIC tam nie robi, tylko podpiera ścianę. Inni gospodarze, siedząc w domach, pracują. Ci, którzy nie pracują, przebywają w domach króciutko. Dlaczego więc rybak jest "inny"?
I tu mój pomysł: może powinien dostarczać po jednym wiaderku rybek (w końcu ma 1 wiaderko w ręce, nie?) ale dostarczać te ryby powoli (bo w wersji bez SR2 robił to za szybko). Może np. dłużej siedzieć przy zbiorniku wodnym, a w chatce krótko.
Wydaje mi się, że tak było by lepiej.
Co o tym sądzicie?
W wersji gry bez SR2 produkował 1 wiaderko rybek. Robił to trochę za wolno, więc zmieniono jego pracę, no i teraz robi po 2 wiaderka. Dziwne jest jednak to, iż siedzi tak długo w swojej chacie. On NIC tam nie robi, tylko podpiera ścianę. Inni gospodarze, siedząc w domach, pracują. Ci, którzy nie pracują, przebywają w domach króciutko. Dlaczego więc rybak jest "inny"?
I tu mój pomysł: może powinien dostarczać po jednym wiaderku rybek (w końcu ma 1 wiaderko w ręce, nie?) ale dostarczać te ryby powoli (bo w wersji bez SR2 robił to za szybko). Może np. dłużej siedzieć przy zbiorniku wodnym, a w chatce krótko.
Co o tym sądzicie?
- Michailoff
- Moderator
Dwa wiaderka to dobry patent, gdyż ryby to wysoce deficytowy i mało użyteczny towar. Niby to jedzenie, ale korzystają na tym tylko poddani, co najciekawsze, spożywając owoce morza na końcu@rTeq pisze:Ostatnimi czasy tak sobie rozmyślam o rybaku i jego robocie.
Co o tym sądzicie?
A siedzenie w chacie jest ustalone w pliku bodaj house.dat, i to w tych linijkach kodu, które znamy (można to edytować narzędziami Merchatora), jednak pracę gospodarza chyba nie (pewny nie jestem).
Rozwiązanie tego problemu nie jest więc proste. Wariantów mamy kilka:
1. Delikatnie zwiększamy czas pobytu rybaka, co nam da dodatkową, 3 rybę, jednak towar ma niższą wartość energetyczną (wypadkowa chleba i kiełbasy, ten pasek da się zmienić, przynajmniej robił to największy zdrajca sceny KaM).
2. Zmniejszymy nieco czas pobytu rybaka w chacie zostawiając taką samą ilość ryb.
3. Zmniejszymy czas pobytu rybaka w chacie zmniejszając ilość poławianych ryb, jednak zwiększając ich wartość energetyczną (do 100%).
4. Powracamy do wariantu z czasów przedpotopowych (1 ryba, krótki czas oczekiwania).
5. Przesuniemy ryby jako drugi w kolejności priorytetu towar (za chlebem, ale przed winem i kiełbasami lądującymi w takim układzie rzeczy na końcu)
6. Wprowadzimy możliwość karmienia żołnierzy rybami (były plany, ale na razie z nich nici).
Crimson (king) Michailoff
-
kuba11100
- Administrator Forum

- Kontakt:
Nie wiem dokładnie w jaki sposób ustalany jest czas pracy (tzn. ile czasu siedzi z wędką nad rzeką) i czy zmiana tego jest możliwa.
Weźcie pod uwagę jak działa ten "mechanizm łowienia ryb": jedno polecenie !SET_UNIT pozwala na jego pięciokrotne wykorzystanie, niezależnie od tego, ile ryb rybak łowi za jednym razem. Czyli:
Przed SR2: 20 poleceń !SET_UNIT * 1 ryba na raz * 5 = 100 ryb do spichrza
SR2: 20 poleceń !SET_UNIT * 2 ryby na raz * 5 = 200 ryb do spichrza
Plany są, ale możliwości nie ma - na razie nie będzie można karmić żołnierzy rybami.
Weźcie pod uwagę jak działa ten "mechanizm łowienia ryb": jedno polecenie !SET_UNIT pozwala na jego pięciokrotne wykorzystanie, niezależnie od tego, ile ryb rybak łowi za jednym razem. Czyli:
Przed SR2: 20 poleceń !SET_UNIT * 1 ryba na raz * 5 = 100 ryb do spichrza
SR2: 20 poleceń !SET_UNIT * 2 ryby na raz * 5 = 200 ryb do spichrza
Plany są, ale możliwości nie ma - na razie nie będzie można karmić żołnierzy rybami.
A ja się zastanawiam czy dzięki SR3 będzie można zagrać spokojnie w TPR przez internet, czyli nie będzie żadnych niespodzianek w trakcie gry (wiadomo o co chodzi). Pobrałem sobie wersję beta 6 i jestem happy, że znów mogłem usłyszeć muzyczki z TSK, brakowało mi ich szczerze 
Ciekawe czy da się stworzyć w trakcie gry możliwość odtwarzania losowego ich.
Ciekawe czy da się stworzyć w trakcie gry możliwość odtwarzania losowego ich.
Możesz przeskakiwać z utworu do utworu, dzięki przyciskowi udostępnionemu w Opcjach Gry. W wersji TSK może się zdarzyć, że zmiana utworu będzie kończyła się momentową przerwą (pauzę/przewijanie do kolejnego utworu), na co rady nie ma. Nie przeszkadza to na szczęście specjalnie w rozgrywce. Wydarza się to w grze odpalanej z płyty.
-
kuba11100
- Administrator Forum

- Kontakt:
@jajeti: bez kodu źródłowego są małe szanse. Jednak np. ustawienie własnej kolejności utworów nie jest problemem, wystarczy pozmieniać nazwy plików w katalogu /data/sfx/songs/.
Co ciekawe, te pliki to tak naprawdę zwykłe MP3, można więc dodać tam dowolne utwory - góra 22. Mogą jednak być problemy z niektórymi takie jak brak automatycznej zmiany utworu na następny czy odtwarzanie go w trakcie wyświetlenia filmiku. Dotyczą one poszczególnych jakości, bo np. na 44100Hz 128KB/s jest OK.
Mówię oczywiście o TPR, w TSK wszystkie utwory są czytane z płyty (płytę TSK można włączyć nawet w starych odtwarzaczach CD!), co także powoduje krótką przerwę, o której mówi Khel.
Co ciekawe, te pliki to tak naprawdę zwykłe MP3, można więc dodać tam dowolne utwory - góra 22. Mogą jednak być problemy z niektórymi takie jak brak automatycznej zmiany utworu na następny czy odtwarzanie go w trakcie wyświetlenia filmiku. Dotyczą one poszczególnych jakości, bo np. na 44100Hz 128KB/s jest OK.
Mówię oczywiście o TPR, w TSK wszystkie utwory są czytane z płyty (płytę TSK można włączyć nawet w starych odtwarzaczach CD!), co także powoduje krótką przerwę, o której mówi Khel.