Projekt Knights and Merchants: Online
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
Nie będzie oparta o żaden silnik - wszystko od 0.
Dołożę wszelkich starań, aby gra była ciekawa.
Zrobienie czegoś takiego pozwoli na wprowadzenie IRC, rozmów między graczami, statystyk, nowych budynków, jednostek, opcji w grze i wiele innych. Dalszy rozwój KaM był jednym z założeń projektu KaM Online (przynajmniej z mojego punktu widzenia, nie wiem co na to kijanek i ewentualny trzeci programista oraz reszta zespołu, ale sam zawsze będę za rozwojem KaM Online ponad oryginał KaM).
Dołożę wszelkich starań, aby gra była ciekawa.
Zrobienie czegoś takiego pozwoli na wprowadzenie IRC, rozmów między graczami, statystyk, nowych budynków, jednostek, opcji w grze i wiele innych. Dalszy rozwój KaM był jednym z założeń projektu KaM Online (przynajmniej z mojego punktu widzenia, nie wiem co na to kijanek i ewentualny trzeci programista oraz reszta zespołu, ale sam zawsze będę za rozwojem KaM Online ponad oryginał KaM).
Ostatnio zmieniony 31 maja 2009, 19:11 przez Dumdas, łącznie zmieniany 1 raz.
Nick w KaM Remake: Argo [PL].
- doman100
- Użytkownik Forum
Jeśli miało by coś wyjść to wole b bo to jest najprostszy projekt i jest spora szansa że coś z tego wyjdzie.
Ciekawą alternatywą do gry przeglądarkowej mogłoby być coś w stylu CSa że np: Są tury trzydziestominutowe w których wygrywa osoba która pobije wszystkich albo zdobędzie najwięcej punktów (było by ustalone za co są punkty). Dużo było by do opisywania mojego projektu także jeśli ktoś chce poznać moją wizję to na gg pod nr: 4866667.
Ciekawą alternatywą do gry przeglądarkowej mogłoby być coś w stylu CSa że np: Są tury trzydziestominutowe w których wygrywa osoba która pobije wszystkich albo zdobędzie najwięcej punktów (było by ustalone za co są punkty). Dużo było by do opisywania mojego projektu także jeśli ktoś chce poznać moją wizję to na gg pod nr: 4866667.
Westess krutue szaleń
Nie masz pojęcia o programowaniu - nie wymądrzaj się. Dumdas napisał, że gra nie będzie korzystać z żadnego gotowego silnika. Poza tym tak, jest możliwy projekt bez silnika - bo "silnik" to pojęcie dość abstrakcyjne.kuba11100 pisze:Gra bez silnika... czyli taka na papierze?
Nie zauważyłem, żeby ktoś coś obiecywał.kuba11100 pisze:(i te obietnice, prawie jak z plakatów wyborczych)
Nikt tu nie wypisuje, "jaka ta gra będzie super". Pytamy was jak to ma wyglądać, ponieważ sami nie możemy dojść do porozumienia. Czy Ty w ogóle czytasz co my piszemy? Bo wygląda na to, że nie.kuba11100 pisze:Lepiej wstrzymajcie się z wypisywaniem jaka ta gra będzie super - skoncentrujcie się na pracy.
Celem tego są remake'i.Dumdas pisze:Zrobienie czegoś takiego pozwoli na wprowadzenie IRC, rozmów między graczami, statystyk, nowych budynków, jednostek, opcji w grze i wiele innych.
-
kuba11100
- Administrator Forum

- Kontakt:
Może faktycznie przesadziłem mówiąc o grze na papierze...kijanek6 pisze:Nie masz pojęcia o programowaniu - nie wymądrzaj się. Dumdas napisał, że gra nie będzie korzystać z żadnego gotowego silnika. Poza tym tak, jest możliwy projekt bez silnika - bo "silnik" to pojęcie dość abstrakcyjne.
Mówiąc "silnik" miałem na myśli np. skrypt PHP, na którym działa gra lub inną podstawę, tak jak zrobienie moda do już istniejącej gry, lub jej dalszą rozbudowę.
Tak, czytam. Inaczej bym się nie wypowiadał.kijanek6 pisze:Nikt tu nie wypisuje, "jaka ta gra będzie super". Pytamy was jak to ma wyglądać, ponieważ sami nie możemy dojść do porozumienia. Czy Ty w ogóle czytasz co my piszemy? Bo wygląda na to, że nie.
Każdy z was inaczej widzi grę. Ty widzisz to jako grę w przeglądarce, Dumdas - jako bardziej rozbudowanego klona/remake KaM w którym główną opcją jest multiplayer, a nie gra w pojedynkę, racja?
Myślę, że łatwiej byłoby znaleźć graczy do prostej gry przeglądarkowej, wnioskując po ich olbrzymiej popularności. KaM jest mało popularny, a wielu graczy najchętniej by nic nie zmieniało, więc taki rozbudowany remake jest gorszym pomysłem, patrząc z tej perspektywy.
Na początek myślę,że większe szanse na popularność,a co za tym idzie rozwój, ma szansę wersja przeglądarkowa (typu Plemiona). Takie gry cieszą się olbrzymią popularnością i powstaje coraz więcej takich gier. Jednak ta wersja, którą robi Kromek jest ciekawa, ale trudniejsza do realizacji jak sądzę.
Jakby nie było było bardzo miło.
- SobonPiotrQ
- Użytkownik Forum
Najpierw to się zastanówmy czy robienie gry przez przeglądarkę ma jakikolwiek sens. Jest Travian, Plemiona i pewnie jeszcze wiele innych działających na tej samej zasadzie, więc tworzenie kolejnego dziwacznego tworu nie ma kompletnie sensu. Będzie to bowiem to samo, tylko na mniejszą skalę.
Druga sprawa, to projekt robiony przez kogoś tak, te filmiki na youtube.com i inne. Nie wiem czy można tak po prostu wykorzystać te grafiki z gry i inne takie sprawy, podejrzewam, że nawet nazwy nie można wykorzystać bez wcześniejszej zgody twórców (panowie, którzy posiadają krążek z KAM niech sprawdzą w licencji co wolno, a czego nie). Inna sprawa, że skoro będzie można to rozwijać dopiero, gdy kod zostanie udostępniony, to pozostaje pytanie typu... Po co to robić, skoro mamy źródła?
Wniosek z tych dwóch akapitów jest prosty. Nie ma sensu tworzyć wersji w przeglądarce jeśli nie będzie zawierała czegoś wyjątkowego, czegoś specjalnego. Jeśli to ma się przyjąć, to musi wyróżniać się czymś szczególnym, musi zaskoczyć.
Druga sprawa, to projekt robiony przez kogoś tak, te filmiki na youtube.com i inne. Nie wiem czy można tak po prostu wykorzystać te grafiki z gry i inne takie sprawy, podejrzewam, że nawet nazwy nie można wykorzystać bez wcześniejszej zgody twórców (panowie, którzy posiadają krążek z KAM niech sprawdzą w licencji co wolno, a czego nie). Inna sprawa, że skoro będzie można to rozwijać dopiero, gdy kod zostanie udostępniony, to pozostaje pytanie typu... Po co to robić, skoro mamy źródła?
Wniosek z tych dwóch akapitów jest prosty. Nie ma sensu tworzyć wersji w przeglądarce jeśli nie będzie zawierała czegoś wyjątkowego, czegoś specjalnego. Jeśli to ma się przyjąć, to musi wyróżniać się czymś szczególnym, musi zaskoczyć.
Oczywiście, że nie można.SobonPiotrQ pisze:Nie wiem czy można tak po prostu wykorzystać te grafiki z gry i inne takie sprawy
Z nazwą to jest tak, że w sumie musi być zarejestrowanym znakiem handlowym/towarowym. Ale jeśli firma posiadająca prawa do KaM-a wytoczyła by komuś proces myślę, że nie miała by dużo problemów z wygraną. Inna rzecz, że nie interesują się w ogóle KaM-em, nie mówiąc o ściganiu fanów...SobonPiotrQ pisze:podejrzewam, że nawet nazwy nie można wykorzystać bez wcześniejszej zgody twórców
A co mają źródła do tego?SobonPiotrQ pisze:Po co to robić, skoro mamy źródła?