KaM - Nowe tekstury

Wszystko o szeroko pojętej działalności Fanów gry: mapy, programy, tłumaczenia...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

maks4444 pisze:Jak nie otworzą kodu to nici bo każda inna inicjatywa jest łamaniem praw autorskich.
Niby jest, ale raczej mało ich to obchodzi. Gdyby było inaczej, nie mielibyśmy dzisiaj m. in. tylu edytorów i SR2 (wydany za zgodą Zuxxez).
SobonPiotrQ pisze:Wiem jakie to jest skomplikowane
(...)
To nie jest trudne, potrzebne tylko chęci.
Zdecyduj się.

http://knights.x10hosting.com/dec_texture.htm
Tutaj jest troszeczkę informacji o plikach tekstur terenu. Mało, ale jest.
Drzewa, budynki i inne tego typu rzeczy są w plikach .rx, które można już edytować programem Harolda: http://knights.x10hosting.com/KaM/Downl ... tor131.zip
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
maks4444
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: maks4444 »

kuba11100 pisze: Niby jest, ale raczej mało ich to obchodzi. Gdyby było inaczej, nie mielibyśmy dzisiaj m. in. tylu edytorów i SR2 (wydany za zgodą Zuxxez)
Tam maja zgodę autorów :) zresztą są tu tematy chyba pozamykane jak dobrze pamiętam gdzie goście grzebali w kodzie i mieli jakieś efekty... i zostali zamknięci za szerzenie piractwa(bo grzebanie w plikach gry szczególnie w exe i kodzie też jest piractwem) i samowoli programowej :P
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Grzebali w kodzie? Hę? Owszem, odkodowywali (nie wiem konkretnie w jaki sposób, nigdy się tym nie zajmowałem) różne pliki gry, robią to nadal i nie wygląda na to, żeby poszli za to siedzieć. A samo otrzymanie kodu z pliku .exe jest niemożliwe.

Binarka SR3 też jest zmodyfikowana, samo jej używanie jest karalne :D
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
maks4444
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Każdy jak tylko potrafi może modyfikować grę :) Ale nie może jej upubliczniać na żadnym forum bo jakby się to wydało to Forum by mogli zamknąć.

SR3 tu chyba mają zgodę autora tak samo jak mieli przy SR2.

Mi chodzi bardziej o właśnie dodawanie i zmienianie grafiki gdzie bardzo musisz ingerować w exe i kod... Które według polskiego chorego prawa jest przestępstwem.
Niestety KaM jest do bani zrobiony jeśli chodzi o stronę techniczną :P nic nie można zmienić na plikach tekstowych i graficznych. Dopóki nie dadzą zielonego światła dla otwartego kodu gry to sę nic nie zrobi.

Wystarczy porównać z grą z serii Total War albo ze stajni Paradoxu gdziem możesz modyfikować grę na plikach tekstowych i grafiki w formacie bmp co już nie jest ingerencją w kod gry i exe( i jest w pełni legalne).

A program który wyciąga grafikę z KaM nie może zapisywać żadnych zmian. On tylko wyciąga i konwertuje w odpowiedni format. Nie ma opcji w drugą stronę :P (autor programu wiedział że było by to łamanie prawa)
Awatar użytkownika
Dumdas
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Dumdas »

Nie da się rozkodować, ale są programy, które odtwarzają kod podczas działania programu i zapisują jako kod assemblera.
Nick w KaM Remake: Argo [PL].
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Dumdas pisze:Nie da się rozkodować, ale są programy, które odtwarzają kod podczas działania programu i zapisują jako kod assemblera.
Można, ale nie przesadzajmy...
maks4444 pisze:Każdy jak tylko potrafi może modyfikować grę
A licencja mojego TSK mówi (założę się, że w TPR jest tak samo):
Użytkownik nie ma prawa (...) dokonywania prac związanych z dekompilowaniem danych (reverse engineering) i wprowadzaniem jakichkolwiek zmian.
Jednak czy naprawdę myślisz, że ścigali by każdego, kto łamie tą zasadę?
maks4444 pisze:Ale nie może jej upubliczniać na żadnym forum bo jakby się to wydało to Forum by mogli zamknąć.
Jak już to użytkownika forum.
maks4444 pisze:SR3 tu chyba mają zgodę autora tak samo jak mieli przy SR2.
[potrzebne źródło]
maks4444 pisze:A program który wyciąga grafikę z KaM nie może zapisywać żadnych zmian. On tylko wyciąga i konwertuje w odpowiedni format. Nie ma opcji w drugą stronę (autor programu wiedział że było by to łamanie prawa)
Jesteś pewny?
http://www.freewebs.com/knightsandmerch ... Editor.zip
Poprzedni link nie działa - ten powinien.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
kijanek6
Użytkownik Forum
Kontakt:

Re: Ja i gry...

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kijanek6 »

maks4444 pisze:Jak nie otworzą kodu to nici bo każda inna inicjatywa jest łamaniem praw autorskich.
Chryste, a kogo to interesuje? Nie popadajmy w paranoję!
maks4444 pisze:A pisanie programów nie jest prostą sprawą zrób głupi Kalkulator który zajmuje 30stron A4 drobnym drukiem języka programowego
LOL. Zabiłeś mnie tym. Kalkulator przeważnie nie zajmuje więcej jak 30 linii kodu. Chyba, że do tego kalkulatora jest dołączony symulator lotu i system operacyjny...
maks4444 pisze:Śmieszą mnie ludzie którzy mówią że coś jest łatwe a sami gówno potrafią :P
SobonPiotrq chyba by nie powiedział, że to łatwe, jeśli nie miałby o tym pojęcia, co?
maks4444 pisze:Które według polskiego chorego prawa jest przestępstwem.
Dlaczego chorego? Bardzo dobrego prawa.
maks4444 pisze:Niestety KaM jest do bani zrobiony jeśli chodzi o stronę techniczną Żartowniś nic nie można zmienić na plikach tekstowych i graficznych.
Jest do bani bo nie można zmieniać? To znaczy jest bardzo dobry, bo takie było najwyraźniej założenie twórców, żeby nikt w tym nie gmerał.
maks4444 pisze:gdziem możesz modyfikować grę na plikach tekstowych i grafiki w formacie bmp co już nie jest ingerencją w kod gry i exe( i jest w pełni legalne).
Nie. To zależy od licencji - licencja obejmuje produkt jako całość, nie tylko plik wykonywalny (czyli tak samo dźwięk, grafika jak i każdy inny plik). Chyba, że jest to jakoś zaznaczone wyraźnie w licencji, że wolno, ale nie wiem jak dana licencja wygląda (coś mi magiczna kula ostatnio szwankuje :<).
Awatar użytkownika
maks4444
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

kijanek6
Polskie prawo jest chore :P wszystko w Polsce jest chore :) tylko tyle dobrze że nie ma głodu, epidemii albo wojny :)

30 linijek.... Kalkulator z potęgami, pierwiastkami, procentami itp. mam cię bo masz na pewno na myśli najprostszy z możliwych :P

co do SobonPiotrq jakby umiał to by nie robił tematu "Zróbcie mi nową grafikę" tylko temat "Nowa grafa do testowania".

Jak już chcieli tak super blokować silnik to mogli dać edytor do gry.
StarCraft czy WarCraft też nie dasz rady fizycznie w plikach zmienić tylko ze do tych gier są dołączone potężne Edytory które potrafią zrobić wszystko :)

kuba11100
twój link nie działa sam mam ten program nie da się zapisać z powrotem do gry zmian :)
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Link działa, programu nie testowałem, jak coś to pytaj się Harolda, który owy program stworzył. I nie myl GraphicsReadera z GraphicsEditorem.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
kijanek6
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kijanek6 »

maks4444 pisze:Polskie prawo jest chore :P wszystko w Polsce jest chore :)
Czyli Ty też? :> To co tu jeszcze robisz?
maks4444 pisze:tylko tyle dobrze że nie ma głodu, epidemii albo wojny :)
...póki co.
maks4444 pisze:30 linijek.... Kalkulator z potęgami, pierwiastkami, procentami itp. mam cię bo masz na pewno na myśli najprostszy z możliwych :P
W takim razie jakieś 80 linijek.
maks4444 pisze:Jak już chcieli tak super blokować silnik to mogli dać edytor do gry.
Nielogiczne. Zabezpieczać żeby dać edytor? Albo jedno, albo drugie :P
Odpowiedz