Czy przyśpieszanie gry wpływa na wynik bitwy?

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sabatoner
Użytkownik Forum
Posty: 36
Rejestracja: 05 lip 2012, 12:25
Lokalizacja: Warszawa

Czy przyśpieszanie gry wpływa na wynik bitwy?

Post autor: Sabatoner » 26 sty 2014, 19:03

Wiem, że pytanie dla niektórych wyda się głupie i absurdalne, ale zapewniam was że pytam się całkowicie serio. Gdy prowadzę bitwę w realnym czasie, to moje straty są minimalne i często odnoszę zwycięstwo, natomiast gdy ustawiam sobie speeda x8 to mnie rozwalają (przy takiej samej liczbie wojowników i takim samym ustawieniu obu stron konfliktu), a przeciwnikowi zostaje co najmniej 1/3-1/4 ludzi... Wielokrotnie miałem takie przypadki...

Awatar użytkownika
Edward Arald IV
Użytkownik Forum
Posty: 197
Rejestracja: 22 lut 2013, 14:07
Lokalizacja: Polska

Post autor: Edward Arald IV » 26 sty 2014, 19:25

To zależy:
przyspieszenie lepiej stosować, gdy budujesz wioskę, lecz w czasie walki lepiej ustawić normalny czas, bowiem potrzebujesz więcej czasu do namysłu i wojska wtedy wolniej reagują.
Międzynarodowy ruch przywrócenia machin oblężniczych - M-RP-MO

Bo_co
Zwycięzca KaM Ligi Polskiej
Zwycięzca KaM Ligi Polskiej
Posty: 326
Rejestracja: 27 sty 2012, 18:02
Lokalizacja: Poznań / Jarocin

Post autor: Bo_co » 27 sty 2014, 20:15

Tak, wpływa. Poruszyłem kiedyś ten temat, nie wiem gdzie.

Załóżmy grasz (czas do PT) budujesz miasto. Jeżeli w czasie x1 zajmuje Ci wybór budynku 1sec to w x2 zajmie Ci to 2sec o ile pod wpływem emocji bo czas szybciej płynie, nie pomylisz się i nie zejdzie zamiast 1sec np 5-6 sec czasu rzeczywistego (na x2 2 sec to tak jak 4 sec w rzeczywistości).

Dobra, mniejsza o miasto bo każdy będzie miał takie problemy.

Teraz kwestia przyspieszenia po PT.

Jeżeli 'mikrujesz' przeciwnika, czy próbujesz np. podejść łucznikami strzelić i się cofnąć to masz tak jakby bonus czasowy względem reakcji przeciwnika, który ma mniej czasu żeby się odsunąć.

Jeśli chodzi o 'melee' tj. jednostki walczące w zwarciu, albo jazdę to musisz przykuwać niezmierną uwagę do tego, by w głupi sposób nie stracić koni albo przypadkiem nie zaczepić oddziałów wroga gdy za blisko podejdziesz. Twoja reakcja na wydanie im rozkazów na przyspieszeniu w rzeczywistości byłaby opóźniona.


Jeżeli ktoś zrozumiał, to korzystajcie podczas bitew ! :)

PS do tego wyżej: to nie wojska reagują wolniej, tylko gracz :P

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 1893
Rejestracja: 24 lip 2005, 18:03
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: lucbach » 30 sty 2014, 15:03

A do tego dołożyłbym sytuację, w której ktoś po prostu lepiej się czuje grając szybciej/wolniej. Ja bardzo nie lubię grać, kiedy mamy ustawiony czas x1 lub x1,5. x2 to dla mnie zupełne minimum, a x2,5 to ideał. Nie potrafię się odnaleźć, kiedy gra jest tak wolna - uciekają mi myśli, co i jak robić dalej, mimo że mam na to więcej czasu rzeczywistego. I pojawia się przez to więcej błędów.

Reasumując: jeśli chcecie mnie rozwalić, ustawcie grę x1 :P.
lucbach,
administrator knights.sztab.com

Bo_co
Zwycięzca KaM Ligi Polskiej
Zwycięzca KaM Ligi Polskiej
Posty: 326
Rejestracja: 27 sty 2012, 18:02
Lokalizacja: Poznań / Jarocin

Post autor: Bo_co » 30 sty 2014, 16:51

W tym wszystkim problem, grze brakuje dynamizmu. Ale uwierz mi, jak wiesz co robić to nawet na x1 będzie brakować czasu.

Awatar użytkownika
ChrisEggII
Użytkownik Forum
Posty: 453
Rejestracja: 30 lip 2010, 14:57
Lokalizacja: Hajnówka/Białystok

Post autor: ChrisEggII » 16 lut 2014, 16:45

Dodatkowo przy grze x2-x3 mogą dojść lagi przy słabszych komputerach. Zazwyczaj w takich sytuacjach mniej cierpliwi gracze opuszczają grę, bo prędkość wtedy nie przekracza x1.

Kierownik
Użytkownik Forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 lut 2013, 23:58
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Kierownik » 16 lut 2014, 20:09

Jak komuś laguje gra, przy prędkości x2-x3 to chyba nie gra na komputerze a na kalkulatorze z 8MB ram. Gra ma przecież bardzo małe wymagania.
Pozdrawiam.

Bo_co
Zwycięzca KaM Ligi Polskiej
Zwycięzca KaM Ligi Polskiej
Posty: 326
Rejestracja: 27 sty 2012, 18:02
Lokalizacja: Poznań / Jarocin

Post autor: Bo_co » 16 lut 2014, 21:05

Ma małe wymagania... Grasz 1v1 z komputerem to tak. Jak myślisz dlaczego jest tylko dla max 8 graczy ? Bo wiekszości osób gra nie ciągnie już przy 8p, a jeżeli jeden nie daje rady to laguje wszystkim.

Awatar użytkownika
ChrisEggII
Użytkownik Forum
Posty: 453
Rejestracja: 30 lip 2010, 14:57
Lokalizacja: Hajnówka/Białystok

Post autor: ChrisEggII » 17 lut 2014, 22:27

Kierownik pisze:Jak komuś laguje gra, przy prędkości x2-x3 to chyba nie gra na komputerze a na kalkulatorze z 8MB ram. Gra ma przecież bardzo małe wymagania.
Komputer sprzed 11 lat, który jest niezdatny do użycia jeżeli włączy się aktualizacje automatyczne (przez użycie CPU), a przy włączaniu resetuje się przynajmniej 3 razy (czas włączania: 8 minut). Do tego łącze 1Mb/s. Czego się spodziewać?
Obrazek

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum
Posty: 329
Rejestracja: 08 sie 2005, 17:21
Lokalizacja: Poznań-Lublin

Post autor: Alanbach » 18 lut 2014, 23:21

Bo_co pisze:Ma małe wymagania... Grasz 1v1 z komputerem to tak. Jak myślisz dlaczego jest tylko dla max 8 graczy ? Bo wiekszości osób gra nie ciągnie już przy 8p, a jeżeli jeden nie daje rady to laguje wszystkim.
I to jest powód dla którego od bodajże pół roku już w ogóle nie gram w KAM remake przez sieć :smutny: ani mój laptop, ani komputer nie podźwigną nawet 4 playerów i wszyscy wychodzą z gry, bo po zbudowaniu kilkunastu budynków przeze mnie gra strasznie wolno działa (wolniej niż 1x). Czekam na jakiś cud.. :smiesne:
Obrazek

ODPOWIEDZ