Kwestia początkowego niszczenia budynków

Dział dotyczący tylko pierwszej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 28 wrz 2012, 19:35

Nie sądzę, żeby była taka możliwość.

Kaszub pisał, że są misje, gdzie kamienie są od razu na miejscu, ale nie jestem pewien, czy czasami nie miał na myśli tego, że po prostu, zanim nasz oddziały dojdą do miasta wroga, wieże są pełne kamieni. Jeśli spichrze są blisko wież, to nie zajmuje to wiele czasu.
Obrazek
kris992 -> Jared

Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum
Posty: 291
Rejestracja: 27 gru 2011, 09:09

Post autor: Piko » 28 wrz 2012, 19:41

Wpisujesz !ADD_WARE_TO {id budynku} {numer budynku z kolei} {id przedmiotu} {ilość danego przedmiotu}, czyli !ADD_WARE_TO 17 1 1 5 dałoby pięć kamieni wieży, która wg. skryptu jest pierwsza z kolei u danego gracza. Jest jeszcze mały szczegół - działa to tylko w Remake, więc w TSK czy TPR tego nie ma...
ObrazekObrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kaszub
Użytkownik Forum
Posty: 759
Rejestracja: 13 kwie 2009, 21:25
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kaszub » 28 wrz 2012, 20:18

Jared pisze: nie jestem pewien, czy czasami nie miał na myśli tego, że po prostu, zanim nasz oddziały dojdą do miasta wroga, wieże są pełne kamieni.
Mam na myśli to, że niekiedy nawet idąc na początku misji natychmiast do wież, one rzucają kamieniami. Nie wiem, czy zdążono im donieść, czy kamienie były tam od początku. Po prostu nie zdąży się przejść obok pustych wież.
Na edytorze i tworzeniu misji się nie znam, więc nie wiem jak to sprawdzić.

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 28 wrz 2012, 20:40

Myślę, że to pierwsze, ale jak ktoś jest bardzo ciekawy, to może sprawdzić - otworzyć w edytorze misji, zaznaczyć "odkryj całą mapę" i szybko rzucić okiem, jak to wygląda ;)
Obrazek
kris992 -> Jared

Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum
Posty: 291
Rejestracja: 27 gru 2011, 09:09

Post autor: Piko » 28 wrz 2012, 20:45

Hmm... A po kiego grzyba zaznaczać "odkryj całą mapę"? Nic to nie ma do sprawdzania... Aby się upewnić czy w wieżach są kamienie lepiej dodać swoją jednostkę obok wież przeciwnika, odpalić misję i mamy odpowiedź na nasze pytanie. W skryptach raczej nie będzie to zapisane (inaczej w jakimkolwiek tutorialu byłoby o tym parę słów), ale jest możliwe że w pliku .exe jest ta właściwość.
ObrazekObrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ciemnozielony
Użytkownik Forum
Posty: 254
Rejestracja: 02 sie 2011, 17:56
Lokalizacja: Nie podam! HAHAHAHAHA!

Post autor: Ciemnozielony » 29 wrz 2012, 12:18

O ile dobrze pamiętam... czekajcie, sprawdzę... tak. Na mapie multiplayer "The Citadel" Gracz w zamku ma od początku misji kamienie w wieży. A to oznacza, że można je dodać.

EDIT: Albo i nie ma ich od początku... Piko, mógłbyś, proszę, wyjaśnić, gdzie wpisać to "!ADD_WARE_TO 17 1 1 5"? Bo nie wiem gdzie, a jakbym wiedział, to by mi się to przydało, gdybym w przyszłości robił jakąś mapę.
Czy jeśli poruszając się z prędkością dźwięku osiągniesz pułap prędkości światła dwukrotnie załamując tym czasoprzestrzeń, to czy będzie miał dwa pierwiastki z trzech ziemniaków więcej niż suma sedesów w domu Billa Gates'a?

d(._.)b

Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum
Posty: 291
Rejestracja: 27 gru 2011, 09:09

Post autor: Piko » 29 wrz 2012, 12:58

Ciemnozielony pisze:Piko, mógłbyś, proszę, wyjaśnić, gdzie wpisać to "!ADD_WARE_TO 17 1 1 5"?
Emm... W skrypcie? :P Wpisujesz gdzie chcesz, najlepiej koło normalnych !ADD_WARE, dla estetyki. Przykład użycia tego skryptu masz na mojej mapie Neighborhood Clash (wersja z RC, w r3392 jest nieaktualna), gdzie każdy gracz ma na starcie po jednej wieży wypełnionej kamieniami, czy TVOD2, gdzie również gracze mają na stracie naładowane wieżyczki.
ObrazekObrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jared
Użytkownik Forum
Posty: 178
Rejestracja: 03 lis 2007, 20:03

Post autor: Jared » 29 wrz 2012, 13:33

Piko pisze:Hmm... A po kiego grzyba zaznaczać "odkryj całą mapę"? Nic to nie ma do sprawdzania...
No przecież jeśli kamieni w wieżach nie ma, to pomocnicy będą go zanosić do wież.
Obrazek
kris992 -> Jared

Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum
Posty: 291
Rejestracja: 27 gru 2011, 09:09

Post autor: Piko » 29 wrz 2012, 13:59

Hmm... Coś w tym jest. :P

A tak przy okazji - spory offtop robimy. :S
ObrazekObrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ciemnozielony
Użytkownik Forum
Posty: 254
Rejestracja: 02 sie 2011, 17:56
Lokalizacja: Nie podam! HAHAHAHAHA!

Post autor: Ciemnozielony » 13 paź 2012, 23:14

Piko pisze:!ADD_WARE_TO 17 1 1 5[/size]
Czyli to jest ID wieży... wie ktoś, jakie są ID budynków? Przeszukałem wprawdzie temat Methyla o odkodowywaniu houses.dat, ale tam jest tylko ID surowca.
Czy jeśli poruszając się z prędkością dźwięku osiągniesz pułap prędkości światła dwukrotnie załamując tym czasoprzestrzeń, to czy będzie miał dwa pierwiastki z trzech ziemniaków więcej niż suma sedesów w domu Billa Gates'a?

d(._.)b

ODPOWIEDZ